Total Pageviews

LIRIK LAGU DEEN ASSALAM (Cover) by SABYAN | Tulisan Arab dan Terjemahan Melayu

by - September 14, 2018
Lirik Lagu Deen Assalam (Cover) by Nissa Sabyan | First time dengar lagu deen assalam cover by penyanyi Nissa Sabyan ni terus saya jatuh hati. Bukan disebabkan oleh wajahnya yang lawa dan berseri-seri dan comel dan jeita (amboi banyak pula haha), akan tetapi kerana suaranya yang merdu dan menusuk ke kalbu hatiku yang dalam perghhh. Ekspresi muka beliau yang menghayati setiap bait lirik lagu deen assalam tersebut juga membuatkan kita yang tengok pun turut sama menghayati.

Pronounciation Arab beliau pun jelas dan tak kekok. Iringan alat muzik seperti piano, gitar, gambus & lain lain menambahkan lagi ke'sedap'an cover lagu ni.

Walaupun lagu deen dalam bahasa Arab, tapi nasib baik laa ada terjemahan lirik Bahasa Melayu (subtitle) di bawah. Boleh lah faham. Kalau tidak, terkebil kebil juga la den haha.

LIRIK LAGU DEEN ASSALAM (Cover) by SABYAN
LIRIK LAGU DEEN ASSALAM (Cover) by SABYAN
Penyanyi asal lagu deen assalam yang makin viral dan dikenali ini adalah Sulaeman Al Mughny. Tapi secara jujurnya, saya tak pernah lagi dengar yang versi penyanyi asal. Biasa dengar yang Sabyan cover je.

Mana tak nya. Saya download mp3 lagu ni pun yang versi Sabyan cover punya. Di radio Ikim.fm pun setiap hari pasang lagu yang cover Sabyan. Sodap pun sodap.

DEEN ASSALAM - SULAEMAN AL MUGHNY Cover by SABYAN feat El Alice

LIRIK LAGU DEEN ASSALAM (Tulisan Arab)


كِلَّ هَذِى الاَرْضِ مَاتَكْفِيْ مَسَاحَةْ
Killa hazil ardh matakfii masahah

لَوْ نَعِيْشِ بِلَاسَمَاحَةْ
lau na'ishi bila samahah

وِانْ تَعَا يَشْنَا بَحُبْ
Winta'ayasna bahub

لَوْ طَضِيْقِ الاَرْضِ نَسْكِنْ كَلِّ قَلْبْ
lau thodhiqil ardhi naskin kalli qolb

كِلَّ هَذِى الاَرْضِ مَاتَكْفِيْ مَسَاحَةْ
Killa hazil ardh matakfii masahah

لَوْ نَعِيْشِ بِلَاسَمَاحَةْ
lau na'ishi bila samahah

وِانْ تَعَا يَشْنَا بَحُبْ
Winta'ayasna bahub

لَوْ طَضِيْقِ الاَرْضِ نَسْكِنْ كَلِّ قَلْبْ
lau thodhiqil ardhi naskin kalli qolb

اَبْتَحَيَةْ وَبْسَلَامْ
Abtahiyyah wabsalam

اَنْشَرُوْا اَحْلَى الْكَلَامْ زَيْنُوْا الدِّنْيَا حْتِرَامْ
ansyaru wa halal kalam zainuddin yahtirom

اَبْمَحَبَّةْ وَابْتِسَامْ
Abmahabbah wabtisam

ااَنْشَرُوْا بَيْنِ الاَنَامْ هَذَا هُوْا ديْنَ السَّلَامْ 
ansyaru bainil anam hazahu din assalam

LIRIK LAGU DEEN ASSALAM (Cover) by SABYAN
LIRIK LAGU DEEN ASSALAM (Cover) by SABYAN

LIRIK LAGU DEEN ASSALAM (Terjemahan Maksud - Melayu)


Seluruh bumi ini akan terasa sempit
jika hidup tanpa toleransi
Namun jika hidup dengan perasaan cinta
meski bumi sempit kita kan bahagia

Seluruh bumi ini akan terasa sempit
jika hidup tanpa toleransi
Namun jika hidup dengan perasaan cinta
meski bumi sempit kita kan bahagia

Melalui perilaku mulia dan damai
sebarkanlah ucapan yang manis
hiasilah dunia dengan sikap yang hormat
Dengan cinta dan senyuman
sebarkanlah diantara insan
inilah Islam Agama Perdamaian

Seluruh bumi ini akan terasa sempit
jika hidup tanpa toleransi
Namun jika hidup dengan perasaan cinta
meski bumi sempit kita kan bahagia

Melalui perilaku mulia dan damai
sebarkanlah ucapan yang manis
hiasilah dunia dengan sikap yang hormat
Dengan cinta dan senyuman
sebarkanlah diantara insan
inilah Islam Agama Perdamaian

Melalui perilaku mulia dan damai
sebarkanlah ucapan yang manis
hiasilah dunia dengan sikap yang hormat
Dengan cinta dan senyuman
sebarkanlah diantara insan
inilah Islam Agama Perdamaian

Melalui perilaku mulia dan damai
sebarkanlah ucapan yang manis
hiasilah dunia dengan sikap yang hormat
Dengan cinta dan senyuman
sebarkanlah diantara insan
inilah Islam Agama Perdamaian
inilah Islam Agama Perdamaian
inilah Islam Agama Perdamaian

LIRIK LAGU DEEN ASSALAM (Cover) by SABYAN
LIRIK LAGU DEEN ASSALAM (Cover) by NISSA SABYAN
Memang tak dinafikan la memang cantik comel si Nissa ni waduh waduhh haha. Dan if I'm not mistaken.. dia dah kahwin dah. Baru je rasanya. Tahun ni. Tapi wallahualam. Maaf le kalau silap info ye.

Apa-apa pun layannn lagu Deen Assalam ni :)

Daaa~ wassalam!

tag: lirik lagu deen assalam cover by sabyan, lirik lagu deen assalam tulisan arab dan terjemahan maksud, lirik lagu deen assalam tulisan arab, lirik deen assalam arab dan artinya, lirik lagu deen assalam arab, lirik deen assalam tulisan arab, deen assalam lyrics, lirik lagu deen assalam bahasa arab, deen assalam lirik arab sabyan, lirik lagu deen assalam dalam bahasa arab, deen assalam arabic by nissa sabyan, deen assalam lyrics, deen assalam sabyan, deen assalam tulisan arab, deen assalam original singer.

You May Also Like

4 comments

  1. salam..jemput join contest di blog saya, nak jadi sponsor pun boleh =)

    http://at-tarmizi.blogspot.com/2018/09/contest-isi-kotak-dialog-asif.html

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p