Total Pageviews

RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI

by - September 20, 2018
RESEPI DONUT GEBU GEBAS | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Sebelum ni saya ada share resepi kuih paling favourite saya which is karipap sardin ngap ngap sodap (recipe di SINI), kalini nak share pula resepi kuih fav saya yang lain; yang bulat, comel & lembut; iaitu resepi donut gebu gebas aummm! Kalau karipap saya boleh makan 15 ketul sekaligus sorang-sorang, donut pula saya larat makan maximum 5 ketul je la kot. Yelah, saiz dia besar gedabak kan haha. So, cepat kenyang dan juga cepat muak. Maybe because of the yis dan tepung bergabung. Tapi kalau donut big apple, satu kotak 6 ketul boleh kebas sorang! hahaha.

Masa kecil kecil dulu umi rajin juga buat kuih donut (salut gula) untuk kami adik beradik. tapi bila dah dewasa ni, jarang dah. Kalau nak atau teringin, beli kat luar je. Bukan malas, tapi sebab semua beradik dah kahwin so, tinggal umi abi dan saya je kat rumah.. Kalau masak donut banyak banyak, siapa yang nak makan? Tambahan lagi, umi diabetes. Tak boleh makan manis. Haa lagi lah.

Tapi kekadang beli kat luar, ada donut yang keras dan tak lembut gebu sampai esok kan. Sakit juga la hati kalau jumpa jenis macam tu. Membazir 50 sen hmphh.

Ehh complain lebih lebih, buat sendiri la Sayidah hahaha. okbai!


RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI


RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
BAHAN & CARA MEMASAK:

1 paket yis kering
2 sudu susu pekat
1 cawan air suam
2 sudu gula
- campurkan bahan-bahan ni dan biarkan kembang
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
4 cawan tepung gandum
2 sudu marjerin
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam

- ramaskan bahan-bahan ni hingga jadi macam serbuk roti. kemudian campurkan yis tadi dah gaul rata.

Biarkan selama 1 jam. Pastikan bekas ditutup ye.
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
Adunan memang lembik tau tapi uolls jangan risau ye.. Jangan memandai tambah tepung tau hahaha.

Lepas satu jam, tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan angin. Kemudian, ambil sikit untuk dicanai dan terap.. Masa ni ambil la sikit tepung untuk terap acuan.
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
Biarkan selama 30 minit atau sehingga donut kembang.. Lepas tu boleh goreng.

Untuk frozen goreng sekejap je ye.

#donut #resepi #masakan #kuih #airtanganaida #aidafahmi
DONUT GEBU
DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI siap dimasak!
RESEPI DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI
DONUT GEBU GEBAS TANPA ULI sedia untuk dihidang

Mengancam kan? Arghhhh sedap sangat nampak gebu lembut dia tu huwaaa! Okay tiba tiba mengidam. hahaha.

Daaa~ wassalam! :)


You May Also Like

7 comments

  1. Wahhhh..Lagi senang nk buat mcm ni..huhu..Cantik betul donut bunga2 tu...huhu

    ReplyDelete
  2. akak uli pakai mixer aje, sayidah.
    tapi jrg buat ha ha ha ha ha ha :)
    M sgt!!!

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p