Total Pageviews

PANDUAN VIVA VOCE PRESENTATION (Thesis Degree/ Master/ PHD): 10 slides & 33 questions

by - November 21, 2018
Panduan Viva Voce Presentation –  Pesanan, 10 slides dan 33 soalan power | Viva voce is a Latin phrase literally meaning "with living voice" but most often translated as "by word of mouth." It may refer to: Word of mouth. A voice vote in a deliberative assembly. An oral exam, especially in a thesis defense in academic.

Itu lah viva voce meaning I found from Google hahaha. Biasa lah kan budak final year degree, pelajar master dan PHD memang sinonim dengan viva ni. Its like a final presentation for the FYP (final year project).

Walaupun den tak sambung master (for now) apatah lagi PHD.. but I hope this entry bermanfaat for those yang sedang mencari ilham dan ilmu bagi membantu presentation viva andaa~ May it guide you to the right path hehehe.


PANDUAN VIVA VOCE PRESENTATION (Thesis Degree/ Master/ PHD)

fully credit to the owner of this useful tips and helpful guidance!
PANDUAN VIVA VOCE PRESENTATION (Thesis Degree/ Master/ PHD): 10 slides & 33 questions
PANDUAN VIVA VOCE PRESENTATION (Thesis Degree/ Master/ PHD): 10 slides & 33 questions
Aku hanya nak focus pada viva voce yang membawa makna lebih kurang – oral examination for academic qualification.

Tujuannya adalah antaranya:

- buktikan anda menguasai kerja-kerja penyelidikan anda sendiri
- menguji/ clarify pemahaman anda dengan kajian yang dibuat dan isu-isu lain dalam konteks yang lebih luas
- memberi peluang anda memberikan apa sahaja rasional atau menjelaskan kemusykilan pembaca/ examiners

Jadi viva adalah satu forum untuk anda tunjuk penguasaan secara verbal dalam masa 20 minit dan jangan lebih 30 minit. Anggaplah  examiners telahpun membaca dan menyediakan laporan thesis anda sebelum viva, so  jangan nak jelaskan secara detail. Ini akan membosankan examiners atau akan membuka ruang pertanyaan baru dalam kepala examiners.

Oleh itu slide yang anda sediakan ringkasan apa yang nak dijelaskan secara verbal.. malah anda akan kelihatan cuba “membengongkan” examiners jika menyediakan slide yang wordy then membaca setiap perkataan satu persatu – oh betapa boringnya viva sebegitu!

Aku tahu… anda berkobar-kobar nak ceritakan semua yang dibuat, tambahan 3 malam anda tak tidur untuk cuba hafal script tapi itu BUKAN MATLAMAT viva voce dan examiners pun TAK HINGIN nak tahu semua yang anda dah buat.. sebab mereka pun patutnya dah baca thesis tu.

Aku cadangkan anda sediakn 10 slides dah memadai menggunakan PowerPoint. Untuk tulis Point yang Power sahaja. Jangan cuba nak jelaskan semuanya.. atau takut ada yang tertinggal sebab examiners masih boleh bertanya jika nak tahu apa-apa yang mungkin anda tak sentuh dalam persembahan.

Aku merayu.. tolong jangan copy-n-paste apa yang tertulis dalam thesis.. Tolonglah tulis point-point sahaja secara ringkas. Ingat.... viva adalah persembahan BEBAS... bukan terikat dengan mana-mana prosidur.

Berikut 10 slide yang aku cadangkan:
- Thesis Statement (1 slide)
- Objective / Research Questions/ Hypotheses (1 slide)
- Literature Review / Theoretical Framework (2 slide)
- Method (1 slides)
- Data Collection (1 slide)
- Data Presentation (1 slide)
- Main Findings (2 slides)
- Conclusion / Implication (1 slide)
- Extra: Senaraikan publication sebagai bukti contribution to knowledge (1 slide)

Satu lagi.. tolong jangan humble tak bertempat seperti berkata “Kajian ini masih jauh dari perfect bla.. bla..” atau “Metodologi kajian ini banyak kelemahan..”

Biarlah examiners yang komen… dan anda relax jangan pula panic! Ramai-ramai kawan-kawan anda yang kena belasah tapi akhirnya tersenyum dengan major correction!

Semasa present:
1. Ini sesi anda sendiri so relaks brother relaks!
2. Berlatih banyak-banyak supaya idea kau clear dan mengalir lancar
3. Dengar soalan baik-baik, minta penjelasan kalau kau tak faham.
4. Kalau soalan yang ditanya tak terjangkau dek akal sebab Prof tu sengaja nak tunjuk kehebatan dia.. be honest. Jangan kelentong pulak.. Better jawab "Thank you very much for the question but honestly I can't answer the question because its beyond the scope of my study/ I haven't come across the answer but I will find it out as soon as possible." lebih kuranglah.
PANDUAN VIVA VOCE PRESENTATION (Thesis Degree/ Master/ PHD): 10 slides & 33 questions
PANDUAN VIVA VOCE PRESENTATION (Thesis Degree/ Master/ PHD): 10 slides & 33 questions
Aku ingin mengemukakan 33 soalan simulasi sebelum masuk bilik viva. Sekadar untuk anda mencuba walaupun ada soalan yang bertindih-tindih..
1. What is the topic of your research area?
2. What is your study about?
3. What made you think that your study is worth doing?
4. What is the main problem/ issue are you going to tackle?
5. What is the main debates related to the problem/issue?
6. What is the current debates related to the problem/issue?
7. Generally, what the literature says about the problem/ issue?
8. How are you going to tackle the problem/ issue?
9. What is the contribution (to the body of knowledge) of your study in your field?
10. What are the main problem statement for your study?
11. What is your expected finding before starting your study?
12. How did you review previous studies?
13. Who is the main authors/ experts/ leading researcher in the area of your investigation?
14. Can you mention 3 main journals you have reviewed related to your field?
15. Now, can you mention the title of your study?
16. What is the ‘novel’/ "original' aspect of your study?
17. What are the variables involved in your study, and why you decided to choose them?
18. Briefly explain the theoretical / conceptual framework underpinnings your study?
19. What is the research design of you study? Why used quantitative not qualitative or not mixed method (or vice versa)
20. What instrument are you going to use – pilot test, validity and reliability?*
21. How did you analyse your data?
22. How the statistical analysis used in your study appropriate to answer your research questions?*
23. Have you tested all the assumption related to your data?*
24. How did you get your sample? What is your sampling technique?*
25. How far can you generalize the finding?
26. Can you summarize the main finding of your study?
27. Is there any direct impact in term of the practical implication of the finding?
28. Are you satisfied with the outcome of your study – If not, how could you improve your study/ procedure/ framework?
29. What aspects of your methodology differ from others?
30. Have you faced any difficulty in conducting your study, and how did you overcome it?
31. What is the best advice or recommendation can you give to the future candidate related to this topic?
32. Can you now consider yourself as an expert in this field? Why?
33. Why do you think that your thesis has achieved the PhD/ Master standard/ level?

*social science

OT
Dosset, Labuan

Sumber gambar: Google

Goodluck on your viva! Wish you the best! Moga dipermudahkan present dan diperlancarkan lidah untuk berkata kata dan berhujah :)


You May Also Like

1 comments

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p