Total Pageviews

10 TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH

by - December 28, 2018
10 TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Ramai orang yang endah tak endah untuk check keadaan kereta sebelum berjalan jauh balik ke kampung atau pergi melancong travel ke tempat jauh nunnnn sana. Periksa minyak okay, duit tol cukup dan barang semua dah bawa, siap! Benda lain kat kereta tak nak periksa; terutamanya para perempuan yang tidak begitu tahu tips kereta untuk perjalanan jauh. Walaupun sudah diajar tips penjagaan kereta auto/ manual ketika RPK (Rutin Pemeriksaan Kenderran) test JPJ di litar dan jalanraya, tapi.. semuanya sudah dilupakan selepas dah lulus ujian JPJ. Kan?

Tips jaga kereta, tips mudah penjagaan kereta, panduan menjaga kereta agar terus tahan lama dan jimat kos penyelenggaraan, tips kereta, cara jaga kereta myvi, tips kereta untuk perjalanan jauh, perkara asas servis kereta, ilmu kereta.. fuhh. Jangan risau! Jom baca tip di bawah ini.


10 TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH


TerBukti Di Litar : tips-tips periksa kereta untuk perjalanan jauh atau pun dekat.

Ada ramai yang share di Facebook, so saya pun share lah kat sini secara ringkas apakah antara tips-tips nak periksa kenderaan sebelum memulakan perjalanan yang jauh. Apa yang penting untuk perjalanan jauh ni...

1) Pemeriksaan Keadaan Minyak Enjin

Cabut dipstick dan bersihkan, Pasang kembali distick semula. Kemudian angkat kembali dipstick dan periksa ketinggian minyak hitam harus berada pada level min dan max.

Tambahkan minyak enjin jika level minyak berada di bawah tanda min
10 TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
MINYAK ENJIN: Adalah penting supaya minyak enjin berada pada paras yang betul.

*Periksa paras minyak enjin kereta anda selalu supaya tidak berada dibawah paras minimum.

*Masa terbaik untuk check adalah selepas kenderaan tersebut TIDAK berjalan atau di hidupkan enjinnya semalaman.

*Semasa check tu, adalah lebih elok kalau kereta tu berada atas permukaaan yang rata sebab bacaan anda nanti adalah lebih tepat.

*Anda cuma perlu tambah minyak pelincir tambahan apabila deepstick menunjukkan minyak di paras MIN.

*Disarankan setiap pemilik kereta supaya menukar minyak enjin kereta setiap 5,000km,10,000km 15,000km (PLATINUM OIL) ATAU pun 3 bulan yang mana terdahulu. 



*Penapis minyak juga wajib ditukar apabila penukaran minyak enjin dibuat.
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
2) Pemeriksaan Keadaan Minyak Petrol/ Diesel
Periksa indicator minyak. Untuk jalan jauh sila pastikan minyak terisi penuh atau sekurang-kurangnya separuh tank.. Kalau tak macam mana nak jalan jauh dengan lancar

3) Pemeriksaan kandungan Minyak Brake
Periksa level minyak brake pada tabung harus berada diantara min dan max. tambahkan jika kurang. Hati-hati jangan sampai minyak brake tumpah ke body kendaraan, bersihkan dengan air jika minyak brake menitis pada body.
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
4) Pemeriksaan Minyak Power Stering
Periksa level minyak power steering pada tabung harus diantara Min dan Max tambahkan jika kurang. juga periksa keadaaan minyak power steering (warna keemasan = ok , warna gelap =ganti).
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
5) Pemeriksaan Air Radiator (coolant)
Periksa jumlah air radiator pada tangki cadangan. Jumlah air radiator harus berada pada aras min dan max, tambahkan jika kurang.

Buka tutup radiator dan periksa jumlah air radiator harus penuh, tambahkan jika kurang (*jangan membuka tutup radiator pada saat enjin panas).
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
Jangan isi banyak lepas dari aras nanti air coolent melimpah keluar

6) Pemeriksaan Fungsi Wiper
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
Buka tutup pengisian air wiper (tutup tabung/tangki air bertanda khusus atau bertuliskan washer fluid only), isi sampai penuh kemudian tutup kembali.

*untuk mencegah tersumbatnya nozzle gunakan air suling atau air minerel. kerana air ni tak ade klorin.
*jika nak tambah sabun cairan pembersih Windshield Washer Fluid lagi bagus
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
7) Periksa Getah Wiper
Periksa getah wiper kalau ade kerosakkan. Onkan Motor wiper pancutkan air pada nozzle lihat pergerakkan wiper lancar atau tidak.

8) Pemeriksaan Aircon sistem
Hidupkan temperature max dingin dan max blower. Periksa kipas pendingin condenser harus berputar, kemudian periksa sign glass kondisi tidak boleh terdapat buih udara didalamnya. kalau berbuih-buih itu tandanya gas dah nak habis... atau terdapat kebocoran gas berlaku pada pipe..

Sign glass adalah kaca transparan yang terdapat pada pipe AC, untuk melihat refrigerant. 

Periksa suhu hembusan angin dengan tangan.ada rasa tak wap aircon kat tapak tangan..
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
9) Pemeriksaan Drive Belt, Aircon Belt dan kipas berfungsi

Drive belt adalah tali penggerak dari enjin memutar komponen tambahan antara lain pully air con, kipas radiator, alternator, dan compressor AC. Drive belt tengok lah kalau kat tepi2 belt dah berbenang dan berbulu2 tu tandanya dah sepatutnya tukar. On kan enjin. Periksa fungsi kipas berjalan lancar…
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
Kredit: Perodua Utara

Ilmu tambahan:

10) Pemeriksaan Keadaan Tayar




Tip mudah mengesan kehausan tayar Ambil duit 20 sen letakkan di antara celah-celah jalur tayar tersebut.. lihat jika tulisan "sen" anggaran tak nampak (kedalaman 1.6mm) ini bermakna bunga tayar masih elok..
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
TIPS PENJAGAAN KERETA AUTO, MANUAL UNTUK PERJALANAN JAUH
Semoga bermanfaat!

Daaa~ wassalam! :)

You May Also Like

4 comments

  1. Selalu mmg suami yang akan check keadaan kereta baik dari tayar sampai lah ke enjin. Kite bukak bhgian depan tu nengok enjin boleh juling mata hahahaa

    ReplyDelete
  2. Perkongsian yang bagus.. selalunya encik suamilah yang periksa.. kikiki..

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p