Total Pageviews

Disuruh Reset CIMB Clicks ID & Tukar Password Baru.. kenapa?

by - March 16, 2019
15 Februari 2019, saya terima message "RM0.00 CIMB: Your CIMB Clicks ID has been suspended due to login attempts exceeded. Pls reset via CIMB Clicks. Call the no at the back of your card for queries.". I'm like HA?! Betul ke ni? Was was, ragu ragu, tak percaya semua ada. Yelah kan sekarang ni macam macam trick digunakan oleh manusia tak berperikemanusiaan untuk perdayakan kita bab akaun bank online ni. Takut juga kalau kita kena tipu ke apa. Tiba-tiba minta kita reset CIMB Clicks ID. Apa salah den?!

Oh. Salah saya dia dah kata kat situ 'due to login attempts exceeded'. Hmm nak percaya ke tidak?

Mula-mula tu, saya ignore je wakakaka. Rasa macam tak penting pun buat masa tu sebab saya jarang guna CIMBClicks at that time. Then, few weeks later, saya kena masuk juga cimbclick untuk buat transaction.

Bila saya nak login tu.. TAK BOLEH uolss!
Reset CIMB Clicks ID & Tukar Password Baru
Reset CIMB Clicks ID & Tukar Password Baru
"Kindly reset your password by clicking on Forgot User ID or password."

Okay. Nasib baik ada word 'kindly'. Sejuk hati. hahaha. So, memang betul lah mesej yang saya terima haritu? Haa betui la tu. Bukan olok olok dong hee.

Bila diingat balik, memang saya banyak kali masukkan password yang salah selepas tukar password baru haritu. Memang my fault.

Okayy.. bila dia dah suruh 'kindly reset' tu, saya pun kindly click 'Forgot User ID or password' lah to change.

Don't worry, easy peasy je caranya!

Cara Reset CIMB Clicks ID & Tukar Password Baru


2. Klik 'Forgot User ID or password' under Register
3. How did you register for CIMB Clicks? - pilih satu. I choose 'CIMB ATM/ Debit/ Credit Card'
cara Reset CIMB Clicks ID & Tukar Password Baru
Cara Reset CIMB Clicks ID & Tukar Password Baru
4. Isi semua details yang dia nak - CIMB ATM/ Debit/ Credit Card Number (16 nombor di kad CIMB), ATM PIN (6 nombor yang selalu kita masukkan bila nak keluar duit dari mesin ATM), enter text as per above.

Then, tick 'by agreeing, I confirm that I have read and accept all the Terms & Conditions therein. Kemudian, klik 'Confirm'.
cara Reset CIMB Clicks ID & Tukar Password Baru
cara Reset CIMB Clicks ID & Tukar Password Baru
5. Masukkan CIMB Clicks User ID kita then password baru yang kita mahu. Then, klik Request for TAC. Nanti akan ada 6 nombor TAC yang dihantar ke phone anda. Masukkan no. tersebut di ruangan yang disediakan.
cara Reset CIMB Clicks ID & Tukar Password Baru
cara Reset CIMB Clicks ID & Tukar Password Baru
SUCCESS! DONE!
cara Reset CIMB Clicks ID & Tukar Password Baru
done Reset CIMB Clicks ID & Tukar Password Baru!
Siapa siapa yang sama nasib macam saya, don't be afraid! Nothing to be afraid of pun sebenarnya. CIMB suruh kita change password sebab takut orang luar/ hacker yang cuba cuba login account bank kita. So, untuk langkah keselamatan wang kita.. tu yang kena tukar tu.

Okay, that's all!

Daa~ wassalam! :)

You May Also Like

7 comments

  1. Bila kena reset password tu yang lemah tu. Nak kena create password baru lepastu nak kena ingat password tu.. Heiiii parak. Nampaknya kena tulis dalam buku, setiap kali nak log in kena bukak "kitab" password dulu hahaha😅😅

    www.apekinah.com

    ReplyDelete
  2. singgah petang :D https://messarah.blogspot.com/2019/03/misi-springcleaning-sale.html

    ReplyDelete
  3. Fuhhh lega, bukan scam or kena hack..
    Last week sis pun baru tukar password Cimb Clicks..

    ReplyDelete
  4. boleh panik juga kalau tetiba dapat mesej macam tu..hehe

    ReplyDelete
  5. owh..ingatkan scam, sis tak berpa guna cimb sebab dia tolak rm20setahun..hihi

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p