TOTAL PAGEVIEWS BLOG

16 RESEPI AIR MINUMAN BERBUKA PUASA, NAMA-NAMA AIR BALANG SEDAP

by - May 20, 2019
16 RESEPI AIR MINUMAN BERBUKA PUASA, NAMA-NAMA AIR BALANG SEDAP | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Okayy sebelum lihat 16 resepi air minuman berbuka puasa di bawah ini.. tarik nafas duluuu. Hembus. Tarikkk, hembus. Lagi-lagi yang tengah dahaga tu, bawa bersabar banyak banyak dengan 'killer' visual aneka air yang sedap dan menyegarkan di bawah ini haha. Haa sesiapa yang nak jimat duit tak nak beli di gerai (yela sekarang ni 1 bungkus air dah mencecah RM8/ RM10) ataupun nak berniaga jual air balang di bazar Ramadhan time puasa ni.. boleh follow aneka resepi mudah dan sedap air minuman ini. Ada nama nama air yang baru first time saya dengar dan jumpa tau. Sangat unik dan kreatif cara membuatnya! Dan ada juga nama air yang familiar dan ada yang saya suka!

Korang kalau nak try, ajak saya sekali! Hahaha. Oh, kalau nak buat untuk open house raya nanti pun boleh. Hidang kat tetamu yang datang beraya fuh mesti mereciks!



16 RESEPI AIR MINUMAN BERBUKA PUASA, NAMA-NAMA AIR BALANG SEDAP


1. RESEPI AIR KATIRA (resepi dari penjual di bazar ramadhan)

resepi air katira
RESEPI AIR KATIRA
Bahan-bahan:

1 tin susu cair
1 tin susu pekat
1 penutup botol esen pisang (ikut ukuran penutup botol esen)
Pewarna hijau
Gula secukup manis
Cincau
Biji selasih (rendam bagi kembang dulu)

Cara-cara:
Masukkan susu cair, susu pekat, esen pisang, pewarna, air, ais dan gula. Kacau dan masukkan cincau dan selasih. Siap!

Kredit to: Az za

2. Resepi Air Asam Limau


resepi air asam limau
RESEPI AIR ASAM LIMAU
Bahan:
- 5 ke 6 biji asam masin merah
- 3 biji limau nipis
- air suam secukupnya
- gula secukupnya
- ais

Cara:
- rendam asam masin merah dengan air suam sampai air jadi sejuk.
- bancuh air gula. Tambah air asam masin tadi dan perah jus limau. Kacau sebati.
- Tambah ais. Done!

#dapurfaafeefoo

3. Resepi Air Teh Tarik Madu Ais


resepi air teh tarik madu ais
resepi air teh tarik madu ais
Bahan:
- 10 ke 12 uncang teh wangi (kalau guna serbuk dalam 4 ke 5 sudu membukit)
- 1 tin susu manis
- 200gm madu (dalam 3/4 cawan)
- 3/4 tin susu cair
- air secukupnya (dalam 3 gelas besar.. dalam 1 liter)
- secubit garam

Cara:
- masukkan air dan teh dalam periuk. Biar sampai mendidih.
- masukkan susu manis, susu cair, garam & madu. Kacau sampai mendidih.
- masa panas-panas tarik sampai berparti buih-buih.
- bila dah puas tarik, tuang dalam gelas isi ais. Nak minum suam pun boleh.

#dapurfaafeefoo

4. Resepi Cendol Homemade (10-15 orang makan)


resepi cendol homemade
resepi air cendol homemade
Bahan:
- 1 cawan tepung jagung
- 3/4 cawan tepung beras
- 1/4 cawan tepung ubi
- 1 sk (sudu kecil) garam
- 6 cawan air daun pandan (blend air dengan 10 ke 15 helai daun pandan)
- pewarna hijau dan perisa pandan
- 1 sk air kapur

Cara:
- masukkan semua bahan dalam kuali/periuk. Kacau guna whisk sampai semua sebati.
- buka api sederhana kacau selalu sampai mendidih dan pekat berkilat. Tutup api.
- sediakan air + ais atau air sejuk dalam bekas/periuk besar. Letak adunan dalam senduk besar berlubang dan tenyeh sampai habis.
- sejukkan cendol dengan airnya sekali.
- bila nak minum, cedok cendol saja tanpa airnya, minum dengan air gula melaka dan susu cair/santan. Tambah ais. Perghh!

#dapurfaafeefoo

5. Resepi Air Bandung Float


resepi air bandung float
resepi air bandung float
Bahan:
- 1 liter air masak
- 1 tin susu manis
- 1 tin ais krim soda
- 4 sudu sirap
- ais krim vanilla
- ais secukupnya

Cara:
- bancuh air dengan susu sampai sebati. Tuang aiskrim soda slow-slow sambil kacau laju-laju sampai tak berbutir.
- letak ais dalam gelas berisi ais. Tuang susu tadi sampai penuh. Letak 1 sudu sirap di atas susu dan kacau sikit je.
- letak 1 scoop ais krim. Hidang kat orang biar nganga sikit. orang tengok "berianya ko punya bandung...". Heheh.

#dapurfaafeefoo

6. Resepi Simple Air Laicikang (homemade)


resepi air laicikang
resepi air laicikang
Bahan:
- 2 liter air
- 1/2 paket gula batu
- 5 helai daun pandan
- 1 keping gula melaka
- 1 paket halwa kundur
- 2 tin laici
- sepeket kecil biji selasih (rendam dengan air suam)
- 6 ke 7 biji kembang semangkuk (basuh & rendam dengan air suam sampai kembang)
- kismis secukupnya
**Boleh tambah kacang goreng, biji sagu besar, nata de coco, cincau, etc.

Cara:
- masak air, gula batu, daun pandan, gula melaka & halwa kundur sampai semua gula melarut. Tutup api.
- campur semua bahan. Kacau rata. Nak minum suam boleh, buh ais pun sedap. Done.

#dapurfaafeefoo

7. RESEPI AIR SIRAP KELAPA MUDA


resepi air sirap kelapa muda
resepi air sirap kelapa muda
bahan-bahan:

- air kelapa + isi kelapa muda
- 2 sudu gula (ikut suka nak manis ke tak) + 1/2 cawan air suam - bancuh hingga gula larut
- beberapa titik sirap ros
- 1/2 cawan ais krim soda
- ais kiub

Cara membuatnya:

- masukkan sirap dan air gula. kacau sebati. masukkan ais krim soda.
- masukkan air kelapa dan isinya serta ais kiub. kacau sebati. hidangkan!

#dapurfaafeefoo

8. Resepi Air Mango Shake/ Mempelam Susu


resepi air mango shake
resepi air mango shake
Bahan:
- 2 biji mangga/mempelam manis (simpan sikit isi dadu untuk topping)
- 1 cawan air masak
- 4 sudu susu manis
- 1/2 cawan susu cair
- 1 cawan ais ketul

Cara:
Blend semua bahan kat atas sampai betul-betul halus. Tuang dalam gelas. isi ais, taknak isi ais pon takpe. Pastu letak susu buih (isi 1/4 cawan susu cair + beberapa ketul ais dalam botol, goncang smpai berbuih) then letak isi mangga dadu.

Done!

-- kalau anda seorang pemakan makanan berkhasiat, ganti laa susu manis dan susu cair dengan madu + susu segar. Tade hal.

#dapurfaafeefoo

9. Resepi Air Kurma Milkshake


resepi air kurma milkshake
resepi air kurma milkshake
Bahan:
- 7 biji kurma (buang biji. Rendam dengan 1 gelas air suam 2-3 jam atau semalaman)
- 2 gelas susu
- madu/ susu manis secukupnya
- ais

Cara:
- blend semua bahan sampai sebati. Tuang dalam gelas. isi ais. Boleh carik carik isi kurma dan tabur kat atas.

#dapurfaafeefoo

10. Resepi Air Longan

resepi air longan
resepi air longan
Bahan:
- 100 gm longan kering (beli kat kedai ubat cina, cuci bersih)
- 2 liter air
- 2 daun pandan (cuci dan koyak)
- gula melaka
- gula batu
- gula pasir

Cara:
-rebus longan dengan air dan daun pandan sampai mendidih. Kecilkan api. Masukkan semua jenis gula (kuantiti ikut citarasa) dan biar reneh sampai longan betul-betul kembang. Sedap minum panas atau sejuk.

#dapurfaafeefoo

11. Resepi Air Lime Mint


resepi air lime mint
resepi air lime mint
Bahan:
- 2 biji limau nipis (ambil jus)
- 3/4 jug air
- gula secukup rasa
- segenggam daun pudina (cincang kasar)
- ais secukupnya

Cara:
- bancuh air dan gula hingga larut. Masukkan jus limau (lime) dan daun pudina (mint). Kacau rata. Tambah ais. Done!

#dapurfaafeefoo

12. Resepi Air Teh Beng Cincau


resepi air teh beng cincau
resepi air teh beng cincau
Bahan:
- 2 liter air
- 15 uncang teh / 2 seduk besar serbuk teh
- susu manis secukupnya
- 1/2 tin susu cair
- secubit garam
- ais
- cincau secukupnya

Cara:
- masukkan air, teh ke dalam periuk. Buka api sederhana biar sampai mendidih. Masukkan susu manis & susu cair dan kacau selalu sampai mendidih. Tutup api dan masukkan garam. Kacau lagi. Tapis dan sejukkan.
- Letak ais dalam gelas, tuang teh dan letak cincau. Done!

#dapurfaafeefoo


13. Resepi Blue Butterfly Drink


resepi blue butterfly drink
blue butterfly drink recipe
Bahan:
- segenggam bunga telang
- 2 cawan air suam
- 3 cawan air sejuk
- gula batu secukupnya
- 1 daun pandan
- 2 biji limau nipis (ambil jus sahaja)
- ais (optional)

Cara:
- basuh bersih bunga. Rendam dalam air suam 30 minit
- masukkan ke dalam periuk. Tambah 3 cawan air. Masukkan gula batu & daun pandan. Biar mendidih sampai air tinggal lebih kurang 3 cawan.
- tutup api dan tutup periuk. Biar sejuk.
- letak air bunga telang dalam gelas berisi ais, tuang jus limau. This is when the magic happen!


#dapurfaafeefoo

14. Resepi Air Soya Pandan Jelly


resepi air soya pandan
resepi air soya pandan jelly
Bahan soya:
- 200gm kacang soya (rendam semalaman)
- 2 liter air
- 1 cawan gula
- 3-4 helai daun pandan (simpul)
- 1/2 sk (sudu kecil) garam

Cara:
- Basuh dan toskan kacang soya yang direndam. Blend secawan kacang soya + 3 cawan air sampai halus. Tapis guna penapis kain (yang mamak tapis teh) or kalau takde, guna kain bersih untuk perah. Buat sampai habis. Tapis lagi sekali ke dalam periuk.
- Masukkan daun pandan dan garam. kacau air soya dengan api slow sampai mendiddih. Bubuh gula dan kacau sampai gula larut. Tutup api dan sejukkan.

Bahan pandan jelly:
- 3 helai daun pandan besar (basuh n potong kecik)
- 1/2 cawan air
- 1/2 sk perasa pandan
- sedikit pewarna hijau
- 2 sudu gula
- 1 sudu gelatine halal

Cara:
- blend daun pandan n air smpai halus. Tapis ke dalam periuk.
- tabur gelatine dan bukak api perlahan. Kacau sampai gelatine larut. Masukkan perasa pandan, gula dan pewarna hijau. Kacau sampai mendidih. Tuang dalam loyang dan sejukkan dalam peti ais.
- bila dah keras, lorek-lorek pandan jelly dengan garfu dan letak dalam air soya ais. Syiokkkkk woo!

#soyahomemade #pandanjelly #DapurFaaFeeFoo


15. Resepi Air Ice Crushed Honey Lemon with Blackpearl


resepi ice crushed lemon
Resepi air ice crushed honey lemon with black pearl
Bahan homemade black pearl:

- 1 cawan tepung ubi
- 1/2 cawan air (untuk uli doh. tak guna habis)
- pewarna hitam (guna pewarna biru + merah + hijau sampai dapat colour hitam. Tapi tak hitam laa.. blue black pearl. Hehe)
- secubit garam halus
- 10 cawan air
- 1 cawan gula
- 3 helai daun pandan dikoyak

Cara:

- masukkan 10 cawan air + gula dan daun pandan dalam periuk. Biar mendidih api sederhana.

- gaul tepung ubi ngan garam sampai rata. Masukkan air sikit demi sikit sambil diuli. Uli sampai tak melekat kat tangan. Masukkan pewarna dan uli lagi.

- bila air dah mendidih gentel doh tadi bulat-bulat kecik(pastikan muat straw besar) n terus msukkan dalam air mendidih tadi.

- buat sampai habis doh. bila dah habis, kecikkan api, masak dalam 30-40 minit sampai pearl betul betul masak dan air kering. (Nak tahu dah masak, kita gigit takde rasa tepung kat tengah)

- tapis dan basuh bawah air paip lalu. Letak dalam balang dan letak air gula (air yang dimasak dengan sedikit gula). Letak dalam peti. Bila nak, just cedok. Simple kan? Jom cuba.

Ice crushed honey lemon with #homemadeblackpearl:

Blend jus lemon (dari sebiji lemon) + 1/2 cawan air + madu dan gula secukup rasa + 2 gelas ice ketul kecik. Blend sampai halus. Letak #homemadeblackpearl dalam gelas dan tuang ice crushed honey lemon. Sedut.

#dapurfaafeefoo #icecrushedhoneylemon

16. Resepi Air Pandan Herbs Cooler


resepi air pandan herbs
resepi air pandan herbs cooler
Bahan:
- 10 helai daun pandan
- 5 batang serai (bahagian yang putih dan ketuk)
- 3 inch halia (kupas kulit dan ketuk)
- 2 liter air
- 100gm gula batu (ikut tahap kemanisan anda nak. Nak tambah gula biasa pun boleh, madu pun boleh)
- beberapa helai daun pudina *optional. Kita ada tanam sebab tu isi. Lagi kick!
- 2 ke 3 biji limau nipis
- 1/2 cawan selasih (direndam)

Cara:
- basuh dan koyak-koyak @ simpul kan daun pandan. Masukkan dalam periuk berisi air. Masuk jugak serai dan halia.
- buka api kuat. Biar mendidih bahan-bahan tadi. Masukkan gula batu. Kecilkan api, tutup periuk dan biar mereneh 15 minit.
- tutup api. Biar 30 minit.
- tapiskan dan letak dalam botol berisi selasih. Perahkan limau nipis diatas penapis tadi. Letak daun pudina dan kacau. Sedap diminum suam atau sejukkan dalam peti ais.
- boleh juga dijadikan detox. Selamat mencuba!

#dapurfaafeefoo #pandancooler #pandanherbscooler

Amacam?

Tergoda tak? Hahaha.

Ujian betul saya edit entri ni time tengah puasa ni hahaha. Okayy. till next time, daa~ wassalam! :)



You May Also Like

6 comments

  1. Menarik.Boleh buat sendiri.Bila buat sendiri puas minum.Aduh..lama pulak tak minum air katira tu..

    ReplyDelete
  2. Wahhh...semuanya menarik. Semoga ada kerajinan nak membuatnya sebelum berakhir puasa ni

    ReplyDelete
  3. Halah.. halah.. tertengok pula.. semuanya mengancam bila bulan puasa nie.. hehehe.. tapi yang blue buterfly tu rasa cam menarik untuk dicuba.. sebab warna dia..

    ReplyDelete
  4. i am fine with just plain water hahhaaha

    ReplyDelete
  5. perghhhhh menggoda semuanya! tahun ni belum berbuka dengan air kathira lagi

    ReplyDelete
  6. *bookmarked* bolehlaa try buat air lain kalau tak air samaa je setiap hari huhu

    http://mylittlestoryi.blogspot.com/

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p