TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Niat Puasa Sebulan Ramadhan Sekaligus vs Setiap Malam

by - May 05, 2019
Niat Puasa Sebulan Ramadhan Sekaligus vs Setiap Malam | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Setiap kali bulan Ramadhan tiba, antara persoalan yang orang kerap tanya "boleh ke niat puasa sebulan sekaligus? atau kena niat setiap hari?". Yela kan, ada orang yang lebih suka niat puasa bulan Ramadhan satu bulan sekaligus kerana takut terrrrrlupa untuk berniat di malam harinya. Tapi kemusykilan tercertus apabila ada yang pelik.. habistu kalau perempuan yang niat puasa sebulan Ramadhan sekaligus tapi sebenarnya dia tak puasa full pun (because of period) .. ha macam mana pula? Adakah kena perbaharui niat selepas suci daripada darah haid pula?

Bagaimana pula dengan wanita mengandung mahupun orang yang uzur sakit yang telah berniat puasa satu bulan Ramadan dan terpaksa berbuka puasa bagi mengelakkan daripada mudarat kesihatan? Adakah masih valid 'niat puasa' tersebut?

Okay apa apa pun, permasalahan mahupun persoalan berkaitan agama ni, better kita rujuk pendapat para ustaz, ulama dan especially para mufti yang lebih banyak ilmu di dada berbanding kita.

Niat Puasa Sebulan Ramadhan Sekaligus vs Setiap Malam - Apa Kata Mufti WP?

Niat Puasa Sebulan Ramadhan Sekaligus vs Setiap Malam
Niat Puasa Sebulan Ramadhan Sekaligus vs Setiap Malam
Pendapat para ulama' telah terbahagi kepada DUA:

1. Boleh diniatkan terus sebulan berpuasa.
- berpadalah bagi seseorang itu untuk berniat sekali sahaja iaitu dengan meniatkan sebulan berpuasa pada awal permulaan niat.

2. Perlu memperbaharui niat pada setiap malam.
- ia tidak terikat antara satu sama lain (dengan hari lain-lainnya).. Puasa pada hari berikutnya juga tidak rosak sekiranya pada hari ini rosak.

Sahibus Samahah Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri (Mufti Wilayah Persekutuan) beri kesimpulan bahawa:

Boleh berniat sekaligus untuk berpuasa selama sebulan di permulaan niat. Maka, tiada masalah untuk melakukannya sebagai langkah berjaga-jaga dan hendaklah seseorang itu juga berniat pada setiap malam.

BOLEH BACA PENJELASAN PENUH FATWA MUFTI KHAS RAMADHAN: NIAT PUASA SETIAP MALAM ATAU NIAT 30 HARI SEKALIGUS? di SINI.
Niat Puasa Sebulan Ramadhan Sekaligus vs Setiap Malam
Niat Puasa Sebulan Ramadhan Sekaligus vs Setiap Malam

Haa kan senang cerita. dua dua buat hahaha. tak pening kepala nak fikir hukum, boleh ke tidak, kan? Settle problem hehe.

Okayy.. selamat berpuasa semua!

Ahlan wa sahlan Ya Ramadhan. Ramadan Kareem!

Daa~ wassalam! :)


You May Also Like

15 comments

  1. Salam Ramadhan Say..
    Terima kasih atas perkongsian ini..

    ReplyDelete
  2. Asssalamualaikum. Selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak. Sukacita dimaklumkan bahawa anda telah dipilih sebagai salah seorang pemenang Abam Kie's Birthday Giveway. Untuk maklumat lanjut dan cara menuntut hadiah, sila layari pautan di bawah ini. Tahniah dan terima kasih!

    http://www.zukidin.com/2019/05/keputusan-abam-kies-birthday-giveaway.html

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah. Nasib baik dah niat semalam. hehe

    selamat berpuasa semua

    ReplyDelete
  4. betul..niat je due due senang citer

    ReplyDelete
  5. Terima kasih atas perkongsian. Kunjungi juga d blog kecil saya ne. Hehehe

    Www.godiondzgn.com

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah selamat berpuasa dear.

    ReplyDelete
  7. salam ramadhan. islam tu mudah dan memudahkan, indah sangat. alhamdulillah ^_^

    ReplyDelete
  8. mak pun penah cakap, selalu orang pompuan yg dah menopause, memang depa niat puasa sebulan terus :D

    ReplyDelete
  9. Selamat berpuasa info yang berguna,kadang kadang masa ini lah kita nak rujuk balik maklum lah setahun sekali (^_^)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum....
    PERHATIAN!!! PERHATIAN!!! PERHATIAN!!!

    SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA... Apa kata puasa ni kita gembirakan hati orang yg kita sayangi dengan Penapis Air COWAY... mudah sikit persiapan utk BERBUKA N SAHUR...

    PROMOSI SEMPENA PUASA... Jom rebut peluang ni sebelum terlambat...
    Just wasap NO: 0174445677

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum..
    Salam ukwah dari saya untuk anda..

    Jom follow blog https://www.iyaseo.id/

    Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
    Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
    Komen yang baik2 sahaja ye..
    Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..

    Terima kasih sekali lagi..

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p