TOTAL PAGEVIEWS BLOG

STUDENT TIBA-TIBA MENANGIS DALAM KELAS TUTOR MATEMATIK!

by - May 29, 2019

Student Tiba-Tiba Menangis Dalam Kelas Tutor Matematik Saya!


My own experience.

Pernah sekali tu.. time kelas tusyen Math Form 2, saya ajar Paridah (bukan nama sebenar) & suruh dia buat soalan latihan tapi banyak yang dia tak dapat nak jawab. Padahal topik tu baru je ajar tadi. Saya pun 'YaAllah menguji kesabarankuuuuuu betuii!'.

Then, bila tengok dia macam tak fokus dan distracted sampai tak boleh nak jawab soalan, saya pun nasihat lah. And saya ni memang tak pandai nak buat muka garang mahupun bersuara kasar tapi time tu saya acah acah garang la ketika beri teguran + nasihat. Ada lah dalam 1000 patah perkataan macam tu.

Tiba tiba.. saya tengok ada air keluar dari mata dia. "HAH? DIA NANGIS?!".

Setitik.. dua titik.. tiga titik.. Eh kenapa macam makin lebat je dia nangis ni. Alamakk kenapa ni? Tak pernah pernah ada student nangis dalam kelas den sebelum ni hahahaha *gelak nervous.

Saya pun dah cuak.

Tanya kat dia "akak garang sangat ke? kenapa sampai nangis ni?".

Dia geleng menidakkan. (fuh lega sikit den haha. at least bukan salah saya). tapi dia diam je. Still nangis. TERESAK-ESAK dia nangis.
STUDENT TIBA-TIBA MENANGIS DALAM KELAS TUTOR MATEMATIK
STUDENT TIBA-TIBA MENANGIS DALAM KELAS TUTOR MATEMATIK! | image: Google
Haih. Umi dah tengok tengok kami. Umi pandang saya dengan pandangan 'maut' sebab umi ingat saya yang buat dia nangis. hahaha. Takk. Its not me! Saya just nasihat dia je. Bukan MARAH or tengking dia pun. 

Saya biarkan dia dulu. Biar dia tenang sikit. Then saya tanya lagi 'kenapa ni? Ada masalah ke? Nangis sebab akak ke tadi?' Dia geleng. Diam juga. Air mata still keluar.

Waduh waduh resah ku gini.

And then lepas dipujuk pujuk pujuk pujuk pujuk.. finally dia pun beritahu yang dia nangis sebab family matter. Mak ayah dia terlalu pressure dia supaya buat yang terbaik dalam exam math (sebab markah exam math dia agak lemah). Parents dia juga suka banding banding kan dia dengan adik beradik dia yang pandai dalam semua mata pelajaran. Sehingga dia rasa tension, stress dan takut. Takut dia akan kecewakan parents dia dan tak boleh buat dengan baik macam adik beradik dia yang lain.

Haih kesiannya. Lepas saya beri kata semangat dan motivasi kat dia, dia pun stop nangis.

So, MORAL OF THE STORY is.. para ibu para bapa, jangan lah terlalu pressure anak-anak, marah-marah dan banding-bandingkan prestasi anak-anak. At least slow talk dengan anak-anak if they have any problem or kalau pencapaian di sekolah tak memberasangkan.

Takut nanti bila asyik marah-marah dan terlalu pressure.. dorang pendam, takut jadi kemurungan and lead to severe depression. Nauzubillahi min zalik~

Moga bermanfaat hendaknya kisah benar ku ini.

Till next time, daa~ wassalam! :)
STUDENT TIBA-TIBA MENANGIS DALAM KELAS TUTOR MATEMATIK
NAK HANTAR ANAK KE TUTOR CLASS/ KELAS TUISYEN MATEMATIK & MATEMATIK TAMBAHAN? Whatsapp saya di 0172008642!


You May Also Like

6 comments

  1. kesian anak-anak kalau mak ayah terlalu pressure-kan diorang melebih kemampuan...just let them treasure their lives, but still doing their very best

    ReplyDelete
  2. teringat zaman2 study uitm dlu. rasa nk menangis ajarr kawan2 mandarin :'( btw singgah folow sini. Jom terjah blog saana.

    ReplyDelete
  3. Kesian..tapi betul..sikap suka membanding tu adalah salah satu racun yang membunuh secara senyap dan perlahan-lahan.

    ReplyDelete
  4. Bahaya kalau severe depression :)

    ReplyDelete
  5. Kesiannya dia :( mesti rasa pressure huhu

    https://mylittlestoryi.blogspot.com/2019/05/leaving-without-saying-goodbye.html

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p