TOTAL PAGEVIEWS BLOG

BAHAYA baca artikel kesihatan Bidadari ni! Mohon percayakan saya..

by - June 19, 2019
BAHAYA baca artikel kesihatan Bidadari ni! | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Apa yang bahaya bahaya ni Sayidah uiitt? Kenapa bahaya baca artikel kesihatan Bidadari? Ada kesan memudaratkan kesihatan ke macam mana? Uishh~

Tapi.. first of all.. siapakah gerangan Bidadari yang dikatakan? Bidadari turun dari mana pula nii? hahaha. Jangan maciam maciaam heh.

Alkisahhh, semalam.. Saya ada terjumpa satu website yang bernama Bidadari; yang memuatkan pelbagai artikel yang menggoda, memikat, mengancam dan 'mengusik' nafsu membaca ku. Tengok tajuk ni, rasa nak baca. Tengok tajuk lain, eh wajib baca ni. Tengok lagi tajuk kat bawah tu, weh best nii. Klik. Dan klik. Dan klik lagi.

Ada yang I was like 'ha? apa dia? pardon' setiap kali terjumpa tajuk yang menggunakan term 'pelik'; yang baru first time jumpa.

Ada yang 'woww ilmu baru nih'. Bagus bagusss!

Ada yang 'wahh dah lama den nak tahu pasal benda ni, akhirnya jumpa juga!'

In fact, ada some artikel kesihatan Bidadari yang saya takut nak klik sebab nak tahu 'kebenaran' nya hahaha kelakar kan? Yelah sebab ada yang terjadi pada saya sendiri so macam ermm ermm.. ni baca kemudian lah.

Tapi last last baca juga haha. Because curiosity kills the cat! Gitchuww.

Habistu apa yang bahaya baca artikel kesihatan Bidadari.my?


Yelah, dah lepas baca satu, nak baca lagi satu entri. Sampai tak sedar dah pukul berapa. Kan 'bahaya' tu hahaha. Terleka gitu. Cuba bayangkan time tu tengah masak di dapur? Haaa kan naya jadinya haha.

Kesimpulannya, baca lah ketika waktu lapang dan masa tengah free takde buat apa.. memang torbaekk!

Yang paling menarik minat saya adalah artikel artikel kesihatan dan tips di Bidadari.my ni. Best best semua!


Ni top 5 artikel Bidadari yang paling saya suka!


1) 12 Punca Telinga Berdesing, Bahaya Rupanya!
punca telinga berdesing
PUNCA TELINGA BERDESING, BAHAYA RUPANYA! | image: google
Apa maksud telinga berdesing?

Telinga berdesing atau istilah perubatannya Tinnitus merupakan satu keadaan di mana seseorang mendengar bunyi seolah-olah siulan, dengungan atau desiran yang tidak didengari oleh orang lain yang berada di tempat yang sama.

Keadaan ini boleh berlaku sesekali dengan sekejap, atau boleh juga berlaku dengan kerap dalam masa yang lama.

Apakah punca telinga berdesing?

- terdedah kepada bunyi yang terlampau bising untuk tempoh masa yang lama
- tahi telinga yang terlalu banyak sehingga tersumbat telinga (impacted earwax)
- tekanan darah tinggi
- masalah tiroid
- jangkitan kuman pada bahagian telinga
- ketumbuhan pada saraf yang membawa maklumat pendengaran
- ubat-ubatan (antaranya aspirin, antibiotik, anti-depressi)
- penuaan
- otosclerosis
- kecederaan pada kepala
- kerosakan saraf rahang
- terlampau stress

BACA JUGA:

2) Darah Haid Berketul Dan Banyak, Adakah Ianya Merbahaya?
bidadari.my
DARAH HAID BERKETUL DAN BANYAK, BAHAYA KE? | image: Google
Dalam artikel ni ada banyak kupasan dan info yang kita boleh dapat. Ada banyak persoalan demi persoalan yang diberi antaranya:

Apakah yang dimaksudkan dengan darah haid?
Apakah yang dimaksudkan dengan darah haid yang banyak?
Apakah yang dimaksudkan dengan darah haid berketul?
Apakah kesan sekiranya darah haid terlalu banyak dan berketul?
Apakah punca darah haid berketul?
Bagaimana cara untuk mengatasi masalah darah haid berikut?

Haa semuaaa jawapan bagi soalan di atas boleh baca di https://www.bidadari.my/darah-haid-berketul/

BACA JUGA:

3) Tips Kecilkan Lengan Mudah dan Berkesan!
tips kecilkan lengan
TIPS KECILKAN LENGAN MUDAH DAN BERKESAN | image: mfadhly
Lengan yang besar dan menggeleber akan menyebabkan penampilan anda kurang menarik. Akan berasa rendah diri dan menjejaskan tahap keyakinan diri semasa berdepan dengan orang ramai. Nak shopping baju baru pun tidak seronok.

LIMA tips kecilkan lengan dengan cepat yang sudah terbukti berkesan:

1. Kawal kalori yang masuk ke dalam tubuh badan setiap hari

Boleh muat turun aplikasi/ apps calori counter seperti:

Android - My Fitness Pal, Lose It!, My Net Diary, Easy Fit, Fat Secret

Iphone - My Fitness Pal, Calorie Counter By Fatsecret, Calorie Counter Pal Step UK, Myplate Calorie Counter, My Diet Diary Calorie Counter

2. Lompat tali (skipping)
- skipping adalah salah satu senaman yang membantu mengecilkan lengan paling cepat!

3. Tekan tubi/ pumping
4. Lompat bintang atau jumping jack
5. Senaman lengan dengan pemberat atau dumbell

4) Tips Kesuburan: 9 Kesilapan Tentang Kesuburan (Mengandung) 
tips subur
TIPS KESUBURAN | image google
- terlalu bimbang
- terlampau (atau kurang) melakukan persetubuhan/ hubungan intim
- beralih kepada produk menarik
- menyalahkan diri sendiri
- bergantung kepada kiraan "betul"
- cuba untuk kekal mengikut jadual
- cepat bangun selepas 'bersama'
- abaikan kebimbangan gila anda
- bersukaria sebelum hamil

Okay sebenarnya setiap 9 point di atas ada dia punya penerangan dan penjelasan yang tersendiri tapi panjang sangat. Tapi memandangkan saya belum kahwin lagi... ehemm hahaha.

So, pada yang dah married, boleh klik link ini untuk tahu details setiap point: https://www.bidadari.my/tips-kesuburan-9-kesilapan-tentang-kesuburan/

BACA JUGA:

5) 9 Tanda Sakit Jantung Pada Wanita Yang Ramai Tidak Perasan

Ni artikel paling scary saya baca hahaha. Sebab ada beberapa tanda yang pernah terjadi pada saya.

Korang pun lebih baik pergi check apa semua tanda-tanda tersebut.



Korang pula.. mana satu artikel yang korang suka di bidadari.my? Hehehe.

Till next time, daa~ wassalam! :)


You May Also Like

3 comments

  1. nauzubillah moga dijauhkan daripada perkara2 yg buruk tu. untuk kenal pasti semua tu tolong lah berjumpa doktor

    ReplyDelete
  2. okey, laju2 nak baca yg tips kesuburan tu..hehe

    ReplyDelete
  3. perkongsian yang ohsem.. baguslah website nie..

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p