TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM mati ditekap seterika #JusticeForZulfarhan

by - July 31, 2019
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM mati ditekap seterika #JusticeForZulfarhan | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Tarikh 31 Julai 2019 - keputusan kes Zulfarhan UPNM (Universiti Pertahanan Nasional Malaysia) yang meninggal dunia kerana ditekap seterika (ya Allah kejamnya huwaa!) telah pun keluar. Sedang top trending di twitter sekarang dengan hashtag 'justice for zulfarhan' selepas video sujud syukur si bapa Allahyarham Zulfarhan tersebar. ALHAMDULILLAH ALHAMDULILLAH~ a good news menjadi penutup Julai 2019!


Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM mati ditekap seterika #JusticeForZulfarhan


"Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengarahkan 18 daripada 19 tertuduh dalam kes kematian Zulfarhan Osman Zulkarnain membela diri. Tarikh 2 Oktober mula perbicaraan.

Alhamdulillah, OKT 1 sampai 6 dibawah seksyen 302 berjaya dibuktikan bersalah dan dipanggil untuk membela diri. Beberapa OKT dibawah seksyen 330 dilepaskan dan yang selainnya berjaya dibuktikan bersalah dan dipanggil membela diri.

302 KK - HUKUMAN MATI MANDATORI

Mereka hanya dapat dibuktikan bersalah sahaja bukan dijatuhkan hukuman. Hukuman masih belum dijatuhkan lagi. Kes akan disambung dengan panggilan untuk pembelaan.

Hanya seorang OKT dibawah seksyen 330 sahaja dilepaskan sepenuhnya. Tertuduh Akmal Akif Alias dilepaskan dan dibebaskan di bawah Seksyen 330 (mendatangkan kecederaan)"
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Sejurus selepas keluar mahkamah mendengar keputusan kes kematian anaknya Allahyarham Zulfarhan.. si bapa, Zulkarnain Idros sujud syukur, menadah tangan dengan penuh kesyukuran, air mata kegembiraan mengalir keluar, wajah lelah yang kelegaan..

Sebak nengok :'(

Ini videonya:



"Sujud syukur bapa Allahyarham Zulfarhan, Zulkarnain Idros. Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengarahkan 18 daripada 19 tertuduh dalam kes kematian Zulfarhan Osman Zulkarnain membela diri. Tarikh 2 Oktober mula perbicaraan. @501Awani"


CREDIT INFO BERITA & VIDEO:
Madiha @madhiamadani
Adilah @adhaqh

"Keputusan mahkamah 31/7/2019. Semua OKT ada bukti bersalah dan diperintahkan membela diri di bawah seksyen 302 KK (6 orang) dan Seksyen 330 KK (13 orang). Salah seorang OKT 330 KK bebas. Alhamdulillah. Bersyukur Ya Rabbi permudahkan dan mendengar doa hamba-hamba Mu. #justiceforfarhan"
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
"6 orang OKT 302KK yang disabitkan kesalahan perlu hadir ke mahkamah bulan 10 untuk sesi bela diri"

- Muhammad Akmal Zuhairi Azmal
- Abdoul Hakeem Mohd Ali
- Muhammad Najib Mohd Razi
- Azamuddin Md Sofi
- Muhammad Afif Najmudin Azahat
- Mohamad Shobirin Sabri
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Q: Mohon pencerahan. kalau diarah bela diri tu, dah confirm hukuman mati ye? kalau masa bela diri tu, hujah dia kuat, ada possibility tak untuk hukuman mati tu dibatalkan? curious nak tahu, bukan nak sebelahkan si pesalah.

A: Keputusan yang diputuskan hari ini adalah di peringkat pendakwaan. Bermakna geng Pendakwaan berjaya buktikan tertuduh adalah prima facie bersalah dan tertuduh diarah untuk membela diri. Hukuman gantung belum dijatuhkan di peringkat ini. Nanti kes pembelaan baru sembang pasal hukuman.

Q: Maaf bertanya.. prima facie tu apa?

A: Bahasa mudah, presumption yang tertuduh membunuh arwah zulfarhan ni sudah pun di established hence 'prima facie bersalah'. Jadi, di kes pembelaan nanti tertuduh pulak perlu disprove/rebut this fact.

Dalam bahasa bola sepak, sekarang masih half time. Pendakwaan 1 - 0 Tertuduh.
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
"Dorang ni dah terbukti bersalah kan? - Sekarang sebelum hukuman betul-betul dilaksanakan keatas OKT, mahkamah akan arahkan bela diri untuk pihak defendant menimbulkan "reasonable doubt" untuk tuduhan tu.

Kenapa bela diri? - DPP dah berjaya bukti kan kes prima facie ke atas OKT

Prima Facie ni pula adalah bukti yang munasabah. Jika wujudnya prima facie terhadap kes jenayah, OKT tidak terlepas. Lalu diarahkan bela diri. Pada ketika ini lah OKT boleh membela diri dengan berdiam diri, membela diri dalam kandang pesalah & membela dengan bersumpah.

Kita sebagai rakyat marhaen yang taktahu sistem dan proses kehakiman serta pendakwaan ada eloknya bertanya mengenai terma dalam proseding jenayah yang kita tidak ketahui dan bukannya mengeluarkan kenyataan "BILA NAK HUKUM?!" - Sabar, proseding mahkamah bukan sejam dua.

Kalau saya salah maafkan saya, saya bukan student Law. Tapi ini sedikit pengetahuan sewaktu saya belajar Pengajian Am dulu.

Side notes : DPP tu Deputy Public Prosecutor : Timbalan Pendakwa Raya."
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
"Untuk anyone yang tanya kenapa bela diri kalau dah dibuktikan bersalah?"
.....
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM

"Dibukti bersalah bermaksud DPP telah membuktikan bahawa OKT telah melakukan kesalahan jenayah bunuh dengan niat ke atas si mati dan boleh dihukum gantung. Sekarang ni, hakim akan panggil OKT semua untuk bangun membela diri mereka, kenapa mereka bunuh si mati.


OKT semua sekarang akan bangun dan ceritakan kepada mahkamah point of view mereka pula dan nyatakan apa alasan munasabah yang mereka ada untuk pertahankan diri mereka dan process ini dinamakan proses pembelaan. Tadi yang masa didapati bersalah, itu namanya proses pendakwaan.

Proses pendakwaan ni DPP yang conquer. DPP perlu buktikan kepada mahkamah bahawa tiada keraguan yang munasabah bahawa OKT telah membunuh si mati. First dia kena buktikan ada kematian, second ada perlakuan yang menyebabkan kematian si mati dan juga ada OKT ada niat untuk membunuh si mati.

Biasanya tugas lawyer di sini adalah untuk timbulkan keraguan.

Kalau ada keraguan, akan acquital. Kalau semua elemen ini dipenuhi, dan juga tiada sebarang keraguan munasabah yang OKT bunuh si mati, hakim akan terima kes prima facie bunuh dan dibuktikan oleh DPP."

Side notes : DPP tu Deputy Public Prosecutor : Timbalan Pendakwa Raya.
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Q: Anyone yang tahu kenapa mereka perlu 'MEMBELA DIRI' ?

A:
Tertuduh diarah bela diri sebab pihak pendakwaan sudah dapat buktikan adanya elemen pembunuhan.. Peguam bela akan bela tertuduh untuk membuktikan elemen-elemen pembunuhan sebenarnya tak terjadi.. sekarang barulah peguam bela akan berhujah adanya keraguan dalam kes bunuh.

Sekiranya peguam bela dapat bukti adanya keraguan yang munasabah dalam kes bunuh, tertuduh akan terlepas.. beban pembuktian now shifted to peguam bela untuk menyangkal keputusan mahkamah harini yang menyokong pihak pendakwaan bahawa elemen-elemen pembunuhan telah terjadi.

Q: Kalau ada keraguan yang munasabah, and tertuduh terlepas.. means tertuduh terlepas dari digantung and ada hukuman lain ke? Or terlepas tu memang takda apa-apa hukuman dah?

A: Dilepaskan dan dibebaskan daripada sebarang hukuman dan sabitan.. acquitted and discharged.
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM

"... one of the 330KK defendants yang dilepaskan ialah Akmal Akif.

Akmal yang tolong Aiman Aufa dengan dua (2) surat layang kepada superiors (tapi kantoi dengan pesalah). They couldn't send more in fear of their own safety."

Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
"Salah seorang dari 19 yang tertuduh, Muhammad Akmal Akif Alias memeluk ibunya selepas Mahkamah Tinggi membebaskannya dari tuduhan yang berkaitan kematian seorang Pegawai Kadet Laut Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) Zulfarhan Osman Zulkarnain yang mati akibat didera"

- Astro Awani.
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Mesej daripada bapa Allahyarham Zulfarhan. Say no to bully!

#saynotobully
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
"Setiap malam saya dengar (terngiang-ngiang) suara arwah".
- Hawa Osman, ibu Allahyarham Zulfarhan.

Laporan penuh di saluran @501Awani
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM

"Pembunuh yang tidak berperikemanusiaan, dah lah diikat kedua-dua tangan dan kaki, disepak terajang serta dipukul tidak cukup dengan itu dengar pula dari mulut puaka bomoh mengatakan nampak bayangan arwah, itu yang mereka seterika arwah.

Arwah ZULFARHAN OSMAN kalau dia tak ambil, dia akan cakap dia tak ambil demi mempertahan diri"
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM
Keputusan kes buli Zulfarhan UPNM

Semoga semuanya dipermudahkan oleh Allah. Mari kita sama sama doakan keadilan Zulfarhan dan kebenarannya. Aamiin.

Wassalam.

You May Also Like

4 comments

  1. Tak tentu arah rasa bila baca berita ni. Dari tadi memang baca tentang berita ini sahaja. Harapnya menjadi pengajaran kepada semuaaaaaa. Isu buli bukan hal kecil apatah lagi melibatkan kematian dan pelajar universiti. Sedih dan kecewa. :(

    Ada kak ain terbaca seseorang komen "Di arah membela diri" bermaksud TANPA peguam. Maknanya tertuduh yang 6 orang tu akan bagi kenyataan bela diri masing2 pada 2 Oktober tanpa bantuan peguam. Sebab kalau ada peguam bela, hakim akan sebut lebih kurang "Di arah melantik peguam untuk membela diri dari pertuduhan sekian sekian pada tarikh sekian sekian"

    tapi wallahualam.

    apapun, kita doakan yang terbaik untuk kes ini. Al-Fatihah juga buat arwah zulfarhan.

    :(


    ...

    ReplyDelete
  2. Apalah nak jadi student geng 18 ni.
    Gelap masa depan.

    ReplyDelete
  3. sebak bila baca kes zulfarhan ni :(
    #JusticeforZulfarhan


    https://mylittlestoryi.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. sebelum ni pelik jugak kenapa kena ada keputusan untuk 31 julai ni rupanya ada akmal akif yang hantar surat layang. Sepatutnya captain kena panggil jugak sebab gagal kendalikan tugas. Parents patut saman UPNM under negligence

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p