TOTAL PAGEVIEWS BLOG

umur dah 26 tahun.. bila nak kahwin Sayidah?

by - July 21, 2019
Selain daripada soalan paling susah nak jawab di dunia "nak makan apa?", ada lagi satu.. "bila nak kahwin?". Hahahhaa. Berapa kali dalam hidup anda pernah diajukan dengan soalan "bila nak kahwin?" ?

Cepat kira berapa kali! Haha.
umur dah 26 tahun.. bila nak kahwin?
umur dah 26 tahun.. bila nak kahwin? | image: Google
Kalau jenis mak ayah yang tak kisah sangat bab bab ni, okay lah. Tapi kalau kena kat parents yang hampir setiap masa nak tanya, payah juga tu haha. Walaupun sudah dijawab dengan pelbagai jawapan.. masih lagi tidak berputus asa. Masih lagi tanya soalan yang sama.

Kalau orang luar yang tanya soalan 'bila nak kahwin?' ni saya tak kisah sangat. Senang la sikit nak 'tepis' sebab tak selalu jumpa dan mereka tak 'korek' secara details. Boleh la saya beri jawapan cliche "kalau ada jodoh, tak kemana" // "ajal, jodoh dan pertemuan di tangan Allah" // "bagi la calon satu". haha.

Tapi.. kalau family yang tanya? Kalau parents asyik risau yang kita tak kahwin lagi? Hmmmmm susah bona den nak elak.

Just like a concept of hypothesis in science; semakin lanjut umur, semakin kerap orang tanya soalan bila nak kahwin. Lagi-lagi bila dah lepas usia 25 tahun, haaa memang makin selalu lah akan ditanya.

Macam saya lah. Tahun ni dah masuk 26 tahun, lagi laa bertambah tambah bilangan soalan nya hahaha. Bukan sahaja soalan.. malah cadangan, galakan, dorongan, nasihat dan ugutan juga ada terselit sekali.

"moga kahwin tahun ni"
"buat majlis majlis simple je"
"nikah dulu pun takpe, majlis tahun depan boleh buat"
"jangan lambat sangat, nanti andartu"
"bagi masa sampai 28, kalau tak kahwin juga.. umi abi cari calon sendiri"

Perghh siap bagi tempoh masa sehingga sekian sekian umur. Kau hado parents gituu? Haha.

Nak melawan kata, den tak pandai. Nak merungut, tak baik pula. Nak membantah, takde kekuatan dan keazaman yang tinggi. Nak bagi cadangan lain, ditolaknya. Hah nak apa lagi Sayidah? haha.

So... Tolong doa yang baik baik untuk saya jela ye? Heee.

Doa moga dapat jodoh yang terbaik pada waktu yang terbaik. Aamiin~ Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala sesuatu. Kita merancang, Allah pun ada perancangan dan sesungguhnya perancangan Allah lah yang lebih baik.

Kan? :)
umur dah 26 tahun.. bila nak kahwin?
umur dah 26 tahun.. bila nak kahwin? | image: Google
Siapa yang geng macam saya ni.. bertabah lah ye jika diasak bertubi tubi dengan soalan cepugangsa "bila nak kahwin?". Walaupun pahit dan payau, tetapi yakinlah! Selepas kesusahan, pasti ada kesenangan. Gitchuuww. Hahaha.

Oh.. Siapa-siapa yang nak naik kereta pergi jumpa jodoh hahahaha tapi tiba-tiba kereta rosak di tepi jalan raya atau kereta tak berfungsi dengan baik (probably disebabkan oleh bateri), don't woryy. jangan takut, jangan cuak.

Relaks, cool and steady fuhlamak.. Just whatsapp/call bateriku.com!

More info: www.bateriku.com

bateriku.com
BATERIKU.COM FREE > DELIVER > CHECK > INSTALL
Itu sahaja..

Sekiannn haha.

Till next time, daa~ wassalam! :)

You May Also Like

10 comments

  1. In syaa Allah
    Dipertemukan jodohnya.

    ReplyDelete
  2. semoga dipertemukan jodoh pada masa yang tepat. aamiin

    ReplyDelete
  3. Saya pun selalu juga dapat soalan macam ni sekarang. Diam ajelah sebab malas nak melayan.

    ReplyDelete
  4. No worries KC. I same same je dengan you haha. Selagi mampu tepis kita tepis Bhahaha

    ReplyDelete
  5. No worrieslah adik comel. In sha Allah akan dipertemukan dengan jodoh yang baik-baik. Akak at 26 dulu still single mingle.

    ReplyDelete
  6. Saya yang umur 21 tahun ni pun orang dah start tanya bila nak kahwin, Sayidah. Yang lagi tua lagi saya, mesti lagi banyak terima soalan tu😅. Selagi boleh kita tepis, kita tepis habis-habisan.

    ReplyDelete
  7. bertabahlah sis..heheh...jodoh akan datang pada waktu yang baik,dalam keadaan baik

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p