TOTAL PAGEVIEWS BLOG

tak pernah melancong ke luar negara.. jealous tengok kawan pergi travel!

by - August 24, 2019
tak pernah melancong ke luar negara.. jealous tengok kawan pergi travel! | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Tak hiperbola kann jika saya katakan bahawa salah satu wishlist setiap orang adalah untuk pergi melancong ke luar negara. Nak travel abroad. Nak tengok pemandangan indah di 'luar' sana. Nak merasai suasana yang baru untuk seketika. Nak merasai sendiri musim yang berbeza dengan Malaysia.

Hmmm bestnyaa!
tak pernah melancong ke luar negara
tak pernah melancong ke luar negara! | image: Google
Kebanyakan kawan saya ramai yang dah jejak kaki ke luar Negara. Ada yang backpack with their close friends to Thailand, ada yang travel dengan family to Hong Kong, ada yang shopping kain di China, ada yang pergi trip with siblings ke Australia, ada yang ber-honey moon (uwuuu) di Maldives.

Perghhh!

Saya tak dengki hokayyy! Saya jealous je. hahahaha.

Al-maklumlah.. saya tak pernah melancong ke luar negara, thats why jealous tu hekhek.

And kelmarin, I found this 'traveloka Sale-abration THE BIGGEST TRAVEL SALE!' coming soon' at my Facebook timeline. For your information, Traveloka Salebration ni merupakan promosi/ deals include flight, hotels, experience and airport transfer.

Will be started on 26 Ogos - 27 September 2019.
tak pernah melancong ke luar negara
TRAVELOKA SALE-ABRATION THE BIGGEST TRAVEL SALE!
Nak dekat dahhh.. lagi 2 hari walaweh! Okay now.. to be honest, siapa yang nak travel dengan saya bulan depan? Jom! Hahaha.

Pada sesiapa yang selalu travel maybe know about Malaysia’s biggest travel fair, MATTA Fair 2019 kan? Hah! If terlepas matta fair promos nanti, toksah risau. Deals and promotion of Traveloka Salebration ada!

Best wohh kalau kita plan nak bercuti ke luar negara bila ada deals macam Traveloka buat tu. Harga flight, hotel, kemudahan semua mesti lebih murah berbanding yang biasa, setiap kali Traveloka buat promosi.

Airline promotion ? Of course ada juga!

Saya pernah baca biasanya hujung tahun macam ni musim sejuk, boleh la check out flights ke tempat-tempat menarik di luar negara seperti London, Hong Kong, Jepun dan Vietnam.

Jap.. kalau Korea musim apa eh?

Teringin juga nak pergi sana. Nak dating dengan 7 boyfriends kat sana. Kesian kami sebab terpaksa berhubungan melalui Internet sahaja selama ni. PJJ (perhubungan jarak jauh) kena lah bertabah sikit.

So, bila ada promosi Traveloka 26 August yang bakal datang ni, boleh lah saya melepaskan rindu pada BTS di Korea muahahahhaha!

Okay dah stop berdrama Sayidah Napisah!
traveloka
countdown traveloka sale-abration promotion
Besar kecik besar kecil je den tengok countdown Traveloka promotion sale-abration ni. Sedikit sebanyak ianya telah menghidupkan semula keinginan dan rasa membuak-buak untuk melancong ke Luar Negara.. acewah!

Haritu.. two of my best-girlfriend flight travel with their families. Sorang pergi ke Korea. Sorang pergi ke Australia. Jeles jeless! Haha.

Scenery views sana dah la lawa tau! Suhu sejuk nyaman nyaman gitu. Tempat menarik pun banyak. Makanan pun they didn't have to worry. Ada je yang halal + sedap.

Gambar-gambar yang mereka shot and the moments they captured semua cantik cantik cantikkk!
tak pernah melancong ke luar negara
tak pernah melancong ke luar negara | image: Google
tak pernah melancong ke luar negara
tak pernah melancong ke luar negara | image: Google
tak pernah melancong ke luar negara
tak pernah melancong ke luar negara | image: Google
tak pernah melancong ke luar negara
tak pernah melancong ke luar negara | image: Google

9 TIPS MELANCONG YANG PERLU ANDA KETAHUI!


1. Kemas pakaian pada waktu yang awal untuk mengelakkan timbulnya masalah

2. Membuat kemaskini lokasi yang ingin dikunjungi sebelum berangkat melancong.

3. Kemaskini Passport sebelum memulakan pelancongan.

4. Kemaskini tiket pelancongan dibeli secara manual atau online.

5. Bawa kompas sebagai penunjuk arah jika berlakunya sebarang kecurigaan ketika melacong

6. Bawa kamera untuk mengambil gambar-gambar kenangan atau tempat-tempat yang menarik.

7. Membawa teropong jika ingin melawat tempat-tempat pelacongan yang extreme

8. Simpan gambar-gambar sebagai kenangan

9. Menempah tiket pergi-balik awal untuk mengelakkan berlakunya sebarang masalah

Sumber: abs Shahmie TRAVEL & TOURS.
tips melancong
9 TIPS MELANCONG YANG PERLU ANDA KETAHUI!
Walaupun saya tak pernah dan tak tahu lah bila boleh melalui pengalaman melancong ke Luar Negara (my parents tak kasi pergi travel jauh jauh hahaha), tapi baca jelah tips melancong kat atas nun.

Kot-kot ada rezeki yang tak disangka-disangka kelak kann. Mana tahu.

Mana tahu kot kot kalau korang nak belanja saya tiket flight dan hotel menggunakan promotion yang Traveloka buat nanti hahahaha!

Mana lah tahu kalau ada yang nak sponsor trip saya ke Korea, sempena meraikan Traveloka Salebration yang available until 27 September 2019. Haaa manalah tahu kihkih.

Kekadang bukannya taknak pergi kan.. tapi disebabkan atas beberapa faktor yang tak dapat dielakkan, tak boleh nak travel abroad. Nak pergi jalan jalan dalam Malaysia ni pun susah. Apatah lagi nak ke luar negara.

Harap-harap honeymoon iols nanti (tak tahu entah bila kahkah), suami sponsor to Paris ke.. London ke.. New Zealand ke.. hmmmm indahnya angan angan ku ini! Haha.

Okay dah. Sebelum si Sayidah Napisah ni makin panjang berangan kat sini.. till next time!

Daa~ wassalam! :)


You May Also Like

9 comments

  1. Alhamdulillah pernah merasa ke luar. tapi paling tak tahan wishlish nak ke Langkawi ni 2 kali dah cancel. walaupun tiket dah beli. :(( oii orang Kedah tak pernah sampai Langkawi.. malu....! hahaha

    ReplyDelete
  2. melancong dalam negeri sendiri pun tak apa dh. biar tak dpt melancong dekat luar negara lg hehe.

    ReplyDelete
  3. kita sama ! even kawan pergi indon pun jeles... :,<

    ReplyDelete
  4. xpe..kita buat tabung utk travel dulu. ada rezeki nanti bolehlah pergi melancong..hehe

    ReplyDelete
  5. Insyallah nanti ada rezeki tu boleh travel..done follow #1330

    ReplyDelete
  6. Semoga kc dpt pergi dating dgn 7 boyfriends and ada org sponsor amiinnnnn

    ReplyDelete
  7. Takpe, inshaAllah ada masa nanti dikabulkan-Nya wishlist ke luar negara :)

    ReplyDelete
  8. tak pernah melancong ke negara orang lagi. Nak try indonesia dengan thailand dulu baru nak pergi jauh2. Tak risau dah bila ada traveloka ni

    ReplyDelete
  9. InsyaAllah ada rezeki KC ke luar negara satu hari nanti. Rezeki dari blog ni mungkin. Siapa tahu kan.. hehehehee.. Yang penting KC enjoy, kat mana-mana pun yang penting happy and bahagia.. kann.. :)

    ...

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p