TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK pada 2020!

by - September 21, 2019
Pemain bola sepak Malaysia, Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK pada tahun 2020! | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Semalam trending di twitter dengan nama Luqman Hakim. Mula mula pelik.. Siapa Luqman Hakim ni? Kenapa ramai orang duk kata pasal dia?

Bila di'kaji' rupanya Luqman Hakim ni adalah salah seorang pemain bola sepak Malaysia Harimau Malaya B-19 yang berumur 17 tahun.

But why suddenly he became famous and trending yesterday?
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK

Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KV Kortrijk!


Bagi sesiapa yang zero tentang bola macam saya ni hahahhaa.. for your information, kelab bola sepak liga Belgium ni adalah antara yang terbaik, handal dan mantop di peringkat dunia. So, its a good opportunity, exposure and experience for Luqman Hakim lah untuk kembangkan 'sayap' ke peringkat antarabangsa.

Justeru, beliau boleh mengharumkan nama Malaysia di persada dunia.

Dan kalau mengikut sejarah bidang sukan bola sepak Malaysia pula, Luqman Hakim akan menjadi pemain football pertama yang berjaya memasuki liga luar negara,

Waaa hebat kan?

Alhamdulillah! Tahniah Luqman Hakim!
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Tapi apa yang saya tahu, Luqman Hakim belum boleh sign lagi dengan kelab liga Belgian KVK sekarang sebab belum cecah umur 18 tahun. Baru 17 right now.

So, kalau tiada aral melintang mengufuk mencancang membengkok.. perancangannya, Luqman Hakim akan ikat kontrak 5 tahun dengan team KVK pada tahun depan 2020.

Moh le kita doakan moga perjalanan Luqman Hakim menuju ke sana & segala perjuangan beliau dipermudahkan, diberi kekuatan dan kemenangan Aamiin~
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Okayy.. Untuk info lebih lanjut, boleh tengok di bawah ini. Dan disebabkan saya memang tak berapa nak mahir dengan term term bola sepak ni hahha so, saya ambil kenyataan, maklumat dari para wartawan & dari mereka yang expert bab bola la ye? Hehee.


"Tahniah kepada pemain AMD B-17, Luqman Hakim Shamsudin yang akan ke KVK Kortrijk di Belgium.


Kelab tersebut bermain di Belgian Jupiler Pro League dan Luqman akan menandatangani kontrak 5 tahun bersama mereka bermula Mac 2020 apabila dia berumur 18 tahun." - NFDP Official.
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
"SPEED DEMON, Luqman Hakim

Peminat bola malaysia mesti dah kenal nama ni. Pemain penting B18 Malaysia. Terkenal dengan kelajuan larian yang mesti buat pertahanan takut nak lepaskan. Pemain pertahanan Aussie dulu kaki cramp terus bila kejar dia ni.

Tapi kalau nak cerita kelajuan ni pemain Malaysia ramai yang ada ability ni, contoh Akhyar, mat kapet, kunalan, tapi kawalan bola entah apa-apa.

Dengan kelajuan yang Luqman ada, kawalan bola dia agak memuaskan berbanding player laju yang lain. Jadi dengan umur B18, dah tentu jadi aset penting.
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Setahu aku, Luqman tengah trial dengan kelab Jepun Osaka. Tapi tiba tiba dapat pengesahan diterima contract 5 tahun dari kelab Belgium KVK. Dah tentu better sebab ini kelab yang bermain  first division liga Belgium. Tapi agak pelik sebab tiba-tiba pergi belgium.

Rupanya kelab KVK ini kepunyan  Vincent Tan! Jadi memang la tak pelik. Dia ada kuasa.

Tapi tak pelik juga Luqman bermain di KVK sebab dia ada ability yang agak bagus untuk umur yang muda.
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Main di Osaka pun ok, di KVK pun ok sebab ada pengalaman di luar negara. Harapnya kekal la 5 tahun disana atau berpindah masuk kelab lebih bagus.

JANGAN baru separuh season disana nak balik main dengan JDT jadi habuk duduk bangku simpanan. Wasted.

JDT bagus, fasiliti ada, pemain berpengalaman ada, DUIT pun ada.

Tapi selagi JDT satu-satunya kelab yang ada semua tu dalam liga M'sia, dan semua player utama pindah masuk JDT, player tu tak akan jadi hebat, cuma hebat dalam level Malaysia sahaja.

Luqman akan berada dengan squad Cardiff untuk latihan sehingga umurnya cecah 18 tahun. Kemudian baru dimasukkan ke squad KVK.

Akhir kata, goodluck dan majulah sukan untuk negara." - Keem
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
"Luqman Hakim ke Belgium!

Pemain #HarimauMalaya B-19, luqman sham sah akan bersama kelab liga utama #BEL, KV Kortrijk & menandatangani kontrak dengan kelab tersebut selama 5 tahun. Satu lagi pemain negara beraksi di luar. We are proud of you, Luqman!

Tapi Luqman akan berlatih di Cardiff City FC hingga mencecah usia 18 tahun sebelum menandatangani kontrak bersama KV Kortrijk. Tak sabar kami nak tengok dia beraksi! #KamiTeamMalaysia" - Team Malaysia
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
"Penyerang Malaysia B-19, Luqman Hakim Shamsuddin akan menandatangani kontrak bersama KV Kortrijk, sebuah pasukan di Belgian Pro League.

Luqman akan berlatih bersama Cardiff sehingga beliau berusia 18 tahun pada Mac iaitu ketika kontrak beliau bersama KV Kortrijk bermula.

RASMI: Penyerang Malaysia B-19, Luqman Hakim Shamsuddin menandatangani kontrak selama lima tahun bersama kelab Belgian Pro League, KV Kortrijk bermula selepas beliau berusia 18 tahun. #SemuanyaBOLA"
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
"Kelab Divisyen Satu Belgium, KV Kotrijk menyambar bintang muda meningkat naik. Luqman Hakim Shamsudin setelah mengumumkan bakal menandatangani pemain kelahiran Kelantan itu untuk lima tahun bermula Mac 2020, iaitu apabila genap usianya 18 tahun." - Zon Bola.

"Penyerang Malaysia B-19, Luqman Hakim Shamsuddin akan menandatangani kontrak bersama KV Kortrijk, sebuah pasukan di Belgian Pro League." - ERA Sabah

"Tahniah kepada Luqman Hakim Shamsudin, 17, pemain skuad B-18 kebangsaan dari Akademi Mokhtar Dahari (AMD). Selamat maju jaya!

#FAM #HarimauMalaya" - Football Association of Malaysia (FAM)

"Itu bermakna Luqman bakal menjadi pemain pertama negara dan keempat di Asia yang beraksi dalam liga Belgium" - Utusan Online
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
"Penyerang muda negara, Luqman Hakim Shamsudin mencipta sejarah selepas mengikat kontrak lima tahun dengan kelab Liga Belgium, KV Kortrijk." - BERNAMA

"#BeritaSukanCaltex Luqman Hakim sah berkelana ke Belgium, antara rangkuman tajuk berita sukan utama petang ini!" - Astro Radio News
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
"Luqman Hakim will be signing for the Belgium club, KVK on his 18th birthday. Before that he will be training with Cardiff City for 3-months." - Kamles Kumar

"Luqman Hakim sah berkelana ke Belgium" - Berita Harian
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
"Agak mengejutkan juga betapa banyak fakta salah tentang pengumuman mengenai Luqman Hakim pagi tadi.

1. Luqman BELUM sign kontrak dengan KV Kortrijk.

2. Luqman hanya bakal berlatih dengan Cardiff City FC bermula Januari 2020.

3. FIFA hanya benarkan international transfer bagi pemain berumur 18 tahun ke atas.



4. Luqman Hakim hanya akan mencapai umur 18 tahun pada 5 Mac 2020.
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Luqman Hakim bakal ke kelab Liga Belgium KVK
Jadi apa akan jadi antara sekarang sehingga Januari 2020?

14-17 Okt: SPM Fasa 1
2 Nov: AFC U19 Qualification vs. Cambodia
5-28 Nov: SPM Fasa 2
6 Nov: AFC U19 Qualification vs. Brunei
8 Nov: AFC U19 Qualification vs. Northern Mariana Islands
10 Nov: AFC U19 Qualification vs. Thailand
26 Nov-10 Dec: SEA Games" - RimauXI

p/s: segala gambar di atas credit to the owner! :)

Okay itu sahajaaaa.

Majulah sukan untuk Negara! Acewahh hehee.

Till next time, daa~ wassalam! :)

You May Also Like

2 comments

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p