Asal usul Hari Pekerja 1 Mei adalah hari lawan majikan? ~ sayidahnapisahdotcom Asal usul Hari Pekerja 1 Mei adalah hari lawan majikan? ~ sayidahnapisahdotcom

TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Asal usul Hari Pekerja 1 Mei adalah hari lawan majikan?

by - May 01, 2020

Asal usul Hari Pekerja 1 Mei adalah hari lawan majikan?

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong


Ramai ingat cuti umum Hari Pekerja 1 Mei adalah tanda penghargaan majikan kepada pekerja.

Sebenarnya asal usul Hari Pekerja adalah hari lawan majikan.
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei adalah hari lawan majikan
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei adalah hari lawan majikan

Kenapa 1 Mei ditetapkan sebagai Hari Pekerja?


Sebab ia adalah untuk memperingati Peristiwa Haymarket yang berlaku di Chicago, US pada 4 Mei 1886.

Pada abad ke-19 di US, ekonomi kembang dengan pesat akibat Revolusi Industri Kedua 1870-1910.

Pekerja (buruh) di kilang bekerja non stop, termasuk wanita & budak kecil.
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei adalah hari lawan majikan
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei adalah hari lawan majikan
Waktu tu tak ada konsep pendidikan wajib, anak-anak kecil keluarga miskin pun kena bekerja untuk menambah mata pencarian.
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei adalah hari lawan majikan
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei adalah hari lawan majikan
Buruh-buruh tak dapat complain sebab kapitalis (pemilik kilang) besar seperti Rockefeller, Vanderbilt, Carnegie & JP Morgan bukan saja menguasai ekonomi malah menguasai politik.
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei adalah hari lawan majikan
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei adalah hari lawan majikan
Kesedaran hak buruh bermula di Eropah di pertengahan abad ke-19. Tokoh-tokoh seperti Karl Marx (bapa komunisme & sosialisme) menyedarkan buruh bahawa mereka adalah pencipta kekayaan yang sebenar, "hasut" buruh untuk bangkit menggulingkan kapitalis.
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei adalah hari lawan majikan
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei adalah hari lawan majikan
Marx juga antara yang mempelopori idea waktu kerja yang terhad, dan ideanya mempengaruhi International Workingmen's Association (IWA) pada tahun 1866 untuk perjuangkan waktu kerja 8 jam.

1/3 hari untuk bekerja, 1/3 hari untuk tidur, 1/3 hari untuk "me time".
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei adalah hari lawan majikan
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei adalah hari lawan majikan
Bila idea tu sampai ke US, buruh pun mula lawan kapitalis, mogok tuntut 8 jam waktu rehat & kenaikan upah.

Kapitalis selalunya akan guna kekerasan, samada pakai private guard atau panggil polis untuk suraikan mogok.
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei
Peristiwa Haymarket terjadi apabila buruh kilang McCormick Harvesting Machine berpiket di Medan Haymarket untuk membantah tindakan polis menembak mati seorang buruh pada hari sebelum yang tuntut rehat 8 jam. 3000 buruh turun mogok.
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei
Tapi tiba tiba bom meletup menyebabkan kekecohan, polis menembak ke arah buruh, menyebabkan seorang terbunuh.
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei
4 ketua buruh dituduh sebagai dalang kejadian bom dan dihukum gantung.

Pada tahun 1893, baru kerajaan tempat mengaku bahawa polis menerima rasuah untuk mencipta kekecohan supaya dapat suraikan mogok.
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei
2 tahun selepas Haymarket, American Federation of Labor menetapkan 1 Mei sebagai tarikh peringatan tragedi. Buruh bekerja 8 jam saja sebagai tanda protes.

Tahun seterusnya (1889), Second International (gabungan sosialis sedunia) juga menetapkan 1 Mei sebagai International Workers Day.
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei
Sebab itu Hari Buruh ada citra sosialis yang kuat.

Di Malaysia zaman Tunku (1957-1970), Hari Buruh tidak digalakkan sebab kerajaan takut Hari Buruh akan galakkan fahaman komunisme.

Keratan Berita Harian 1960/02/25. "Sudah banyak sangat hari kelepasan". Amboi.
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei
Hanya bermula tahun 1972, baru Hari Buruh diwartakan sebagai cuti umum sebab Tun Razak (1970-1976) lebih terbuka kepada gerakan buruh.

Keratan Berita Harian 1972/05/21.
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei
Tun Razak terpengaruh dengan fahaman sosialisme mazhab Fabian (sosialisme non-violent) semasa belajar di London. Siap join Labour Party.

Sebab itu Tun Razak sangat peka dengan keadilan ekonomi & hak buruh, dan ada banyak simbolisme sosialis dalam dasarnya - "RED book", "NEP".
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei
Hari ini Hari Buruh dah transform jadi "Hari Pekerja", golongan kolar putih yang selesa duduk ofis pun boleh bercuti sekali.

Di luar negara sosialis & komunis masih mengadakan piket besar-besaran.
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei
Anda (termasuk aku) mungkin bukan seorang leftist atau sosialis, tapi tak dapat dinafikan ideologi kiri telah banyak menyumbang kepada kebajikan & kesejahteraan pekerja.

Orang yang bijak tak akan terikat dengan kiri, kanan, tengah tapi memilih apa yang terbaik.

Tammat.
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei
Asal usul Hari Pekerja 1 Mei

You May Also Like

4 comments

  1. Salam kenal. Baru tahu tentang sejarah Hari Pekerja.
    Done follow blog ini.

    ReplyDelete
  2. Nice sharing sis!
    Suka baca article macam ni

    ReplyDelete
  3. Laaa rupanya .. mama baru Tau.. Kita Kat Malaysia Aman ramai sambut labour day sekali dgn boss haha

    ReplyDelete
  4. Pekerja punyalah seronok cuti 1 mei tapi tak tahu sejarah di sebalik 1 mei. Termasuk lah akak

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p