best edit video guna Wondershare Filmora9 (versi 2020) - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Monday, May 18, 2020

best edit video guna Wondershare Filmora9 (versi 2020)

best edit video guna Wondershare Filmora9 (versi 2020) | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Lately, saya agak sibuk sikit buat video and upload it at my Youtube channel. Mana tak nya, semangat nak meng-edit video makin membuak-buak sejak jumpa video editor yang best; which is Wondershare Filmora9 (versi 2020)! Yeahhoo Alhamdulillahh..! Oh for your information, kebiasannya saya edit video kat laptop. Saya lebih selesa dan suka guna my lappy untuk update blog ke, update facebook ke, youtube ke.. mostly biasanya memang through laptop lenovo hitam saya ni. Jarang jarang kat phone; melainkan jika ada job and upload at instagram. Baru lah guna InShot.

Duluuuu time saya masih study degree at UPM, saya pernah tau install filmora in my laptop. Tapiii filmora lama lah time tu. Tak ingat filmora berapa. Tak lama kemudian saya buang. Tak ingat sebab apa saya uninstall.

Kemungkinan sebab saya dah jumpa video editor yang lain; yang lebih baik ataupun sebab filmora versi tahun ketika itu yang kurenggg bagus.

And now.. I found filmora back but versi yang baru. filmora 2020 version. Lebih aumm!

best edit video guna Wondershare Filmora9 (versi 2020)!

best edit video guna wondershare filmora9 2020
best edit video guna wondershare filmora9 2020
Actually takdelah mahir lagi pun guna filmora ni. Baru nak berjinak jinak gitu.

So far.. kalau nak dibandingkan dengan video editor duluuu yang saya pernah guna (then buang).. filmora9 lagi best. Ringan pun ringan juga. Takdelah berat sangat nak download and install.

Tak perlu nak tunggu lama berabad untuk open.
best edit video guna wondershare filmora9 2020
best edit video guna wondershare filmora9 2020
Senang pun senang, mudah nak faham format dia, tak lembab, takde sekat sekat sangat. Bagi beginner bagi saya ni, rasa macam takdelah sesukar mana.

Tapi biasa lah.. Mana mana video editor pun ada juga masa sengalnya kan. Sometimes buat hal sikit. Sometimes menyakitkan hati jiwa raga kalbu paling dalam ku ini hahaha.

Al-kisah.. pernah sekali tu. Tengah tengah saya nak export (save as video), dah 94%.. Sikiiittt je lagi je nak complete, then TIBA TIBA dia terpadam. TIBA TIBA dia shut down. I was like YA ALLAHHHHHH YA TUHANKUUU! haha geram itew tau.

Ada masa lain sekali tu, saya tengah serius edit video ni. Yelah bila dah khusyuk sangat den lupa nak save.. TIBA TIBA ya tuan tuan dan puan puan sekalian.. TIBA TIBA GELAP. TIBA TIBA dia tutup. Then, bila saya buka balik..  part yang last last last saya edit tadi tu kena buat balik. G R R R R! Hmph!

Menguji kesabaran, ketabahan, kecekalan dan kekuatan jiwa betul bila edit video ni sebenarnya.. Fuhh. Lagi lagi dengan saya yang newbie dan noob dalam meng-edit video. Dengan takde guide, panduan dari sesiapa.. Memang agak mencabar.

Kalau tanya dengan siapa saya berguru?

No. I have no one.

Saya belajar sendiri je. I learn how to make a video using filmora sorang sorang je.

Cara nak crop, masukkan effects, transitions, add (import) media - gambar audio lagu video, macam mana nak add ayat (text), elements, add track, setting saiz video, how to cut certain part yang kita nak, macam mana cara nak kembalikan apa yang kita dah delete tadi..

Try and error oh lepas ni nak kena buat apa, apa yang perlu dielakkan, macam mana nak setting, nak save bagi quality video lawa dan sebagainya.

Everything.. Semua saya try and explore sendiri. Syukur Allah bantu.
best edit video guna wondershare filmora9 2020
best edit video guna wondershare filmora9 2020
best edit video guna wondershare filmora9 2020
best edit video guna wondershare filmora9 2020
best edit video guna wondershare filmora9 2020
best edit video guna wondershare filmora9 2020
Cuma ada sekali tu je la i really need help because i don't know how to delete the filmora's watermark. Saya search kat youtube pasal tutorial cara nak hilangkan watermark filmora. Sebab apa saya berazam nak buang watermark tu?

Ianya sangat sangat lah menganggu ketenangan, ketenteraman dan kecantikan video ya. Watermark tu kalau kecil kemetot kat tepi bawah takpe juga tau. Tapi masalahnya ni, dia terpampang sebesar alam kat tengah tengah video hahaha memang tak la den nak biarkan!

Alhamdulillah i found one yang memang sangat useful. Tutorial dari seorang youtuber indonesia tu memang 100% menjadi! Serious saya amazed gilos.

No need jalan penyelesaian berjela-jela. Tanpa perlu beli activation code.. Takyah keluarkan duit, just follow je few steps dia tunjuk.

Instruction dia bagi pun tak complicated mana. masukkan email and license code semua and yezz it works! Hilang watermark filmora besau gedabak tu.

Tapi at times, steps tu kena buat again and again. Sebab dia muncul lagi suruh activate.

Its okay. Cara nak hilangkan tu pun mudah je. Asalkan ada save nombor activation code tu.

Conclusionnya! Hargailah editor editor video yang wujud di dunia ini. TIBEEE HAHA.
best edit video guna wondershare filmora9 2020
best edit video guna wondershare filmora9 2020
Berapa lama nak siapkan satu video?

Depends. Kalau content nya banyak, lama lah sikit. Then, kekadang bukannya boleh fokus straight je. Ada hal lain nak kena buat with some distractions. Lebih lebih lagi untuk permulaan macam saya yang baru nak kenal function setiap satu tu and baru tahu macam mana nak guna.. take time lah.

Pernah sekali tu, start pagi. Petang baru siap 100%.

Alah bisa tegal biasa kan. Lama-lama, bila dah biasa.. rasa nak buat video tu makin senang dan smooth. So, masa nak edit bagai pun jadi lebih singkat. Hee inshaaAllah.

Pada sesiapa yang nak exchange subscribe youtube, boleh subscribe my channel here: Sayidah Napisah. Let me know kalau dah subscribe tau and please drop your channel name at the comment section, i will subs you back! Ehe.

Okay till next time, daa~ wassalam! :)

1 comment:

  1. Waktu edit mengedit ni lah boleh menjadi kreatifkan..syabas.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p