RESEPI COOKIES ALA FAMOUS AMOS - Biskut Coklat Chip, Red Velvet, Dark Chocolate ~ sayidahnapisahdotcom RESEPI COOKIES ALA FAMOUS AMOS - Biskut Coklat Chip, Red Velvet, Dark Chocolate ~ sayidahnapisahdotcom

TOTAL PAGEVIEWS BLOG

RESEPI COOKIES ALA FAMOUS AMOS - Biskut Coklat Chip, Red Velvet, Dark Chocolate

by - May 23, 2020
RESEPI COOKIES ALA FAMOUS AMOS - Biskut Coklat Chip, Red Velvet, Dark Chocolate | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Bulan lepas kakngah send gambar berbalang-balang cookies chocolate chip dia buat. Ya Allah... nasib baik tengah PKP. Kalau tak saya paksa dia datang ke seremban Raya ni dengan 4 balang just for me only hahaha. Al-maklumlah, den gila cekelat hehe. Bila ditanya macam mana cara dia buat cookies tu, dia kata ada terjumpa post resepi di Facebook - resepi cookies ala famous amos yang sangat terkenal sekarang ni. Banyak juga likes and orang shares. Patut lah viral; sampai ke twitter ha orang duk kata kesedapan, kerangupan dan kelazatan biskut tersebut.

And just now, i found resipi cookies ala famous amos juga. Tapi 3 JENIS woh! TIGA jenis cookies dengan SATU bancuhan, sukatan cawan yang sama sahaja. Superb, right?!

3 jenis cookies tu pun bukan calang calang okayhhhh..! Chocolate chip almond, dark choc and red velvet!
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
Fuhhh! Tolong lah sesiapa yang rajin, tolong buat dan COD pada saya hahahaha.

Apa dia?

Nak tahu resipi then nak masak then nak hantar pada saya? Okay okayy. Hahaha. (maaf macam dah tak betul sayidah napisah ni...).

RESEPI COOKIES ALA FAMOUS AMOS - Biskut Coklat Chip, Red Velvet, Dark Chocolate

Ditulis oleh: Nadirah Mahamad

Nak cakap terima kasih kepada semua yang sudi share resepi cookies yang sedap ni...

Saya try buat 3 jenis cookies dengan pakai bancuhan tepung yang sama.. alhamdulillah menjadi!

RESEPI 3 JENIS COOKIES ALA FAMOUS AMOS

(pakai 1 bancuhan ja dah boleh dapat 3 jenis cookies)
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
Bahan A: Kacau Rata

Semua bahan ini hanya perlu dicampurkan sehingga campurannya cantik & sebati.

* 250 gram Butter
* 1 1/4 cawan brown sugar (sis pakai 1 cawan je)
* 1 sudu kecil esen vanila
* 1 biji telur (kalau gred b pakai 2 biji)

Selesai campur bahan A, masukkan pula bahan B seperti bawah.

Tambahkan Bahan B:

* 2 1/2 cawan tepung gandum
* 1/2 cawan tepung jagung
* 1 sudu kecil baking powder
* 1 sudu kecil soda bikarbonat
* 6 sudu besar minyak

Bila dah gaul sebati (tanpa guna mixer) bahagikan kepada 3 adunan..
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
1) RED VELVET COOKIES

- letak 2 sudu serbuk koko
- letak pewarna merah (letak sampai warna jadi cantik)
- untuk topping kebiasaannya orang letak white choc chip tapi sis pakai almond nips dengan butterscotch chip (pakai yang mana ada je..haha)

2) CALLEBAUT DARK CHOC COOKIES

- yang just tambahkan topping dia ja callebaut dark choc coin tu dengan nestum..

3) CHOCOLATE ALMOND COOKIES

- letak serbuk koko dalam 4 sudu
- letak topping choc chip, almond nips (tambah ja apa-apa yang korang suka ok)

Seterusnya....

Sejukkan adunan.

Bila dah menjadi adunan, masukkan ke dalam peti sejuk sekejap dalam 1 jam..
Kemudian....

Sedia dibakar..

Lepas 1 jam, bolehlah keluarkan adunan dan sedia untuk membakar. Adunannya memang lembik sikit ya.

Masa susun atas loyang, jarakkan jauh sikit antara satu sama lain.

Masukkan dalam oven.

Bakar 25 minit suhu 150 darjah (oven sis) guna api atas bawah atau ikut kepanasan oven masing-masing.

Selamat mencuba!

Gambar Sebelum Selepas COOKIES ALA FAMOUS AMOS -  Biskut Coklat Chip, Red Velvet, Dark Chocolate

resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
resepi cookies ala famous amos 3 jenis 1 acuan
All of the recipe and photos above, credit to Nadirah Mahamad

Nampak sangat mengancam kan?

Memang sengaja nak seksa jiwa raga sendiri hahahaha.

Plus.. Actually cookies ni selain daripada untuk kudapan, boleh dibuat sebagai biskut raya juga kan. Jamu untuk diri sendiri kihkih.

Okay selamat memasak semua!

Till next time, daa~ wassalam! :)

You May Also Like

4 comments

  1. Selamat Hari Raya Aidil fitri Maaf Zahir & Batin (^_^)

    ReplyDelete
  2. Selamat hari raya sayidah. Ala biskut ni semua nampak sedaplah.. Tahun ni tak buat biakut ni. Tahun depan nak buatlah.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p