Tukar template blog baru - BEST SEO FRIENDLY BLOGGER TEMPLATE ! - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Thursday, July 9, 2020

Tukar template blog baru - BEST SEO FRIENDLY BLOGGER TEMPLATE !

Tukar template blog baru - BEST SEO FRIENDLY BLOGGER TEMPLATE | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Long time no see kan! Last entri bila ehh saya update? Jap jap nak check.. Oh my last post was on 25 June 2020. And the date today is 9 July 2020. 15 hari tak update blog walawehhhh! 15 hari ku rasakan 1.5 tahun sudah haha overr. Whyyy Sayidah Napisah whyy tinggalkan blog lama lama ni ha? Nak kena cepuk ke? Heheee. Faktor utama nya.. well as you can see my blog now.. template blog udah berwajah baru!

Gara gara nak beri ruang pada proses penukaran template blog dengan jayanya *konon* and nak surprise others also *konon juga*, saya 'cuti' blog jap.

Tukar template blog baru - BEST SEO FRIENDLY BLOGGER TEMPLATE!


Yeap.. Setelah 3 tahun tak bertukar template dan hanya setia pada yang satu; yang lama punya.. saya decide untuk tukar my pinky old template to the new one. Nak cari blogger template yang lebih baik, lebih bagus, lebih banyak function dan lebih 'mesra alam'.

Dan bila saya pilih pilih, ushar ushar various of responsive template di beberapa website, baru saya sedar yang my previous template blog tidak lah sehebat mana hahaha. Walaupun ianya responsive dan mobile friendly but still ada yang kureng. Agak banyak kekurangan features dan pincangnya. Banyak lopong dan gelebeh nya. Rasa malu dan kerdil pun ada tibehh heheee.

Tapi takpelah. its okayy.

Past is past. Benda yang dah lepas biarkan ia berlalu. Yang penting adalah masa sekarang dan masa hadapan. Better late than never. Kesedaran yang kita dapat sekarang lebih baik dari penyesalan di masa hadapan. Fokus fokus! acewahhh hahaha.

Kenapa pilih template blog - BEST SEO FRIENDLY BLOGGER TEMPLATE?


As we all know. Proses pemilihan template bukan mudah ya. Memerlukan concentration, fokus dan kesabaran yang tinggi dan jitu huh!

After i checked one by one by one premium & free blogger templates at websites.. Selepas baca description, features, tengok live demo on mobile and dekstop view..... Finallyy!

Saya pilih template 'BEST SEO FRIENDLY BLOGGER TEMPLATE' as my new template! Taken from website way2themes.com.

Actually tema warna utama yang ditunjukkan dalam 'sample' adalah merah hitam. Tapi saya request pada 'seseorang' untuk tukarkannya kepada my most two favorite color which are chocolate and pink! Hehe.

P/s: siapakah seseorang itu, nanti saya habaq mai na ~

Why i choose this blogger template?

For me, the name of the template tu sendiri pun sangat menarik perhatian dan menggoda saya haha. SEO + FRIENDLY + RESPONSIVE. sangat bagus untuk sesebuah blog especially.

Other than that.. Dari segi 'rupa' dan 'wajah' template + kekemasan susunan + features dia fuh! Glad i met it! Alhamdulillah..

Saya share description written tentang template ni eh..

"BEST SEO BLOGGER TEMPLATE is a multipurpose blogger template and the most SEO optimized template which we have published till now and you can find on the internet. With search engines in mind such as Google and Bing, we created the responsive theme Best. It is a perfect responsive and gorgeous SEO friendly and SEO optimized Blogger Template.

Best is coded in a new way, where it loads rapidly fast and has carefully enqueued scripts so it loads as quickly as possible. It is specially designed for any kind of newspaper, blog, magazine, portal, and personal type website. The following are some of the key features of the Best blogger template."

Features provided:
- 100% pure responsive
- SEO ready
- Google validation
- Mobile friendly
- Loading speed
- Error page
- Detailed documentation
- Video documentation
- Multi dropdown menu
- Read more with thumbnail
- Newsticker widget
- Custom popular post widget
- Simple & clean design
- Recent post widget
- Label post widget
- Recent comments
- Whatsapp sharing
- Random post button
- Customized comment widget
- 3 post layout
- Social media ready
- 3 social widgets
- Related post
- Pagination widget
- More awesome features!

Cuba teka apakah feature yang paling buat saya bertambah yakin nak 'memiliki' template ni? Which one?

Haaa!

Feature whatsapp sharing!

It means our post/ artikel blog.. Orang boleh share it through whatsapp (mobile only). Sebab nowadays ramai orang buka blog or any website & social media, baca info semua on mobile kan? so, feature ni sangat 'kena' dan menepati cita rasa.

Jangan pandang sebelah mata ya kuasa viral/ tular through whatsapp ni. The power of share, forward dalam group mak ayah makcik pakcik jiran saudara jangan memainnn. Lebih pantas dan efisen mengalahkan facebook dan twitter ya anak anak! Hahahaa.

Harap harapnya nanti kalau nak viral kan entri saya pun biarlah benda benda yang baik dan bermanfaat. Boleh dapat pahala hehe. Aamiin inshaaAllah.

So, berapa lamakah template blog baru saya ini dibuat?

Siapakah designer yang saya ambil tempahan untuk meng-edit + buat header, banner, channel art youtube?

Berapakah total payment for all of that?

Okayy saya jawab sebelum anda tanya (kalau ada yang nak tahu lah hahaha).

1. Siapa yang buat; ambil tempahan edit blog?

Saya memang seorang yang setia pada yang satu ehem. So bila saya dah rasa selesa dan suka dengan cara kerja & hasil seseorang tu, saya akan stick dengan diaaa je. Template blog saya yang sebelum ni pun dia yang edit. So, yang baru ni pun saya ambil khidmat dia.

Perkenalkan... blogger Maisarah Sidi (www.maisarahsidi.com)! *tepuk tangan haha.

Kak mai ambil tempahan edit blog, design header, banner, channel art youtube & any gambar yang kita nak.

Mine yang kak mai buat:

My banner for subscription / outro in the youtube video:
template blog baru best seo friendly blogger template
Banner / gambar outro video youtube sayidah napisah
My channel art (banner cover) youtube:
template blog baru best seo friendly blogger template
cover youtube channel sayidah napisah
Ni selepas dah masukkan channel art kat channel youtube:

Mobile:
tukar template blog baru best seo friendly blogger template
the cover.. cantik tak? hahaha
Dekstop / laptop:
channel art youtube
screenshot of my youtube channel through my lappy
My blog header:
template blog baru best seo friendly blogger template
header blog sayidahnapisahdotcom
My banner of 'ruang iklan untuk disewa' under header: 
template blog baru best seo friendly blogger template
banner sewa iklan
My blog from dekstop view:
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
Mobile view:
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
template blog baru best seo friendly blogger template
2. Berapa lama masa yang diambil untuk siapkan semua?

Saya syukur sangat kak mai okay dengan saya. Sebab saya request banyak sangat benda hahaha. Nak warna itu lah, ini lah. Buat macam tu lah, macam ni lah. Susun jadi macam ni lah, macam tu lah.

Phew! Nasib baik kak mai boleh sabar dengan 'karenah' dan kehendak den hehehehe.

Pada asalnya, hanya edit blog + buat header. Lepastu last minit saya request kak mai buat banner 'ruang iklan untuk disewa' tu + channel art youtube + gambar for like subscribe share; as I shared the picture above just now.

Tunggu turn + siapkan all of the requests.. took 15 days total. 21 Jun - 5 Julai 2020 lebih kurang.

3. Berapa payment? Mahal ke bayaran?

Okay yang tu.. I think better tanya pada kak mai sendiri berapa RM.

Tapi saya jamin ianya sangat affordable! Harga tak mahal pun jangan risau. Even after semua yang saya request dengan dia and she told me the price.. saya rasa EH SERIUS LAH HARGA NI? Macam agak murah je kalau nak compare dengan kerja kerja yang kak mai dah buat.

Ni bukan promote berbayar ya hahaha. Ni promote seikhlas hati tanpa bayaran pun.

4. Majulah blog untuk negara!

Ehh hahaha.

Okay thats all!

InshaaAllah selepas saya publish entri ni, saya mahuuuu blogwalking yang tergendala haritu.. tak pergi beraya lagi hikhikkk. Maafin gue yew.

Till next time, daa~ wassalam! :)

22 comments:

  1. wahhhh, dah tukar template ! memang nampak comel dengan combination warna ni (juga nampak yummy hehe)

    ReplyDelete
  2. Sis pun suka tukar template untuk dapatkan mood blogging.
    Pernah tengok YouTube channel Say tentang masakan tapi lupalah resepi apa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yekee? tapi kak.. tak digalakkan tukar template selalu sebab nanti takut pageviews drop + blog kita hilang radar dari top carian google especially. hehe.

      Delete
  3. Cantik la template baru ni... Abe kie pun tukar template lps raya baru ni.

    ReplyDelete
  4. Wah rumah cat baru. Semoga terus sukses ya

    ReplyDelete
  5. jarang nampak org mix color brown dan pink di blog. cantiklah awak punya template baru ni :)

    ReplyDelete
  6. woww nampak baru sini ye. btw cover tu lawa gilaa! sukaaaanyaa huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Whoaaa thankyouuu for the compliment! Cantik kann bunga cekelat tu? I found it on Google. Haha

      Delete
  7. Tidak bagitahu harga dikenakan ke?
    Apapun kemas.

    ReplyDelete
  8. Salam perkenalan, nama blogger baru dan nama saya Linda
    Saya ingin bertukar link dengan rakan-rakan blogger semua
    Sertai segmen saya "Jom Tukar Bloglist"
    Maaf jika ada salah susunan, orang baru…heheheh..Baru nak belajar buat segmen dan cari rakan-rakan
    JOM TUKAR BLOGLIST

    ReplyDelete
  9. Cantiklah gabungan color pink & coklat ni. :)

    ReplyDelete
  10. wah cantik la template baru dan bagus seo firnedly. mama takut nak tukar template sebab takut coding kena cari balik semua.. takut ada yg lari

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah.Lebih segar dan cute seperti biasa.

    ReplyDelete
  12. Cantikkk template blog kak
    Teruskan berblogging

    ReplyDelete
  13. tahniah dgn template baru...
    sy pun rasa mcm nak tukar template jugalah haha

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p