KISAH BENAR : "lepas masuk rumah, basuh kaki tu......." - sayidahnapisahdotcom KISAH BENAR : "lepas masuk rumah, basuh kaki tu......."
LightBlog

KISAH BENAR : "lepas masuk rumah, basuh kaki tu......."

KISAH BENAR : "lepas masuk rumah, basuh kaki tu......."


credit to : www.compasiana.com


Sepupu perempuan saya cerita.. kisahnya begini..

Anak dia tu demam beberapa minggu. Bila tiba waktu malam, pasti anak akan menangis  sekuat hati. Sepupu saya tu pun risau lah sebab dah beberapa malam keadaannya sama je. Waktu malam je, menangis tak tentu hala.

Dan apabila dibawakan kepada ustaz untuk berubat, baru lah tahu apa sebabnya. 

Ustaz menasihati agar si ayah kepada anak ni apabila pulang daripada berkerja lewat-lewat malam, basuh kaki selepas masuk ke rumah.

Sebab apa?

Kerana bila kita balik lewat-lewat malam tu, takut ada benda-benda yang tak diingini yang mengikut. Lagi-lagi bila ada kanak-kanak kecil atau bayi di rumah. Pastikan basuh kaki apabila masuk ke rumah. Sebab budak-budak ni mudah diganggu dengan makhluk-makhluk halus yang mungkin mengikut malam-malam.

Selain daripada basuh kaki itu, jangan lupa masuk ke rumah dengan kaki kanan terlebih dahulu dan baca bismillah. Ucap salam ketika masuk rumah jangan lupa! Perkara-perkara ni nampak ringan tetapi impaknya sangat besar. Membawa keberkatan dan rahmat kepada seisi rumah inshaaAllah :)credit to: umi-zulkaya.blogspot.comcredit to : www.mialiana.com


Post a Comment

3 Comments

  1. masuk hostel pun kene basuh kaki kc

    ReplyDelete
  2. Betul. Ramai yang pandang remeh hal ni. Tapi once dah kena menyesal.
    Terima kasih atas perkongsian.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p