SCAM isharefans, likeshare, weMediaA App - PENIPU?! MLM skim cepat kaya? hukum Islam? - sayidahnapisahdotcom SCAM isharefans, likeshare, weMediaA App - PENIPU?! MLM skim cepat kaya? hukum Islam?
LightBlog

SCAM isharefans, likeshare, weMediaA App - PENIPU?! MLM skim cepat kaya? hukum Islam?

cara buat duit senang SCAM? isharefans, likeshare, weMediaA App - PENIPU? 'teknik' MLM skim cepat kaya? Money Game? apa hukumnya dalam Islam? | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Sejak bulan September haritu dah mula kecoh tentang 'status' sebenar aplikasi (Apps) cari duit mudah dengan hanya like, share, subscribe youtube, tiktok dan sama waktu dengannya seperti ishare fans, like share, wemedia. Sehingga sekarang dah masuk bulan Disember hujung 2020 dan dah nak masuk tahun baru 2021 pun masih lagi 'hangat' orang perkatakan di sosial media twitter, Facebook, telegram dan Whatsapp. Berdasarkan modus operandi dan sejarah yang dah berlaku dah pun di Malaysia, ada yang kata tu semua menipu je, scam, money game dan MLM skim cepat kaya.


Tapi ada juga yang masih backup habis-habisan. Bila ditegur secara baik, dibalas dengan kutukan dan kecaman. Bila dah diberi satu persatu fakta, info dan faktor kenapa perlu tinggalkan benda alah ni.. pengguna masih 'ketegaq' mengabaikannya, malah tidak berputus asa promote ajak orang lain join register login apk bagai.


Apabila website tak boleh nak masuk (page cannot be reached/ server down).. mereka kata ok lagi. Bukan scam. Kena sabar. Bila pihak 'atasan' tak boleh dihubungi dan 'pejabat' tutup pun ok lagi. Rilek je. Kena positif! Nanti dapat lah duit tu.

scam isharefans like share subscribe wemediaa
scam isharefans like share subscribe wemediaa


scam isharefans like share subscribe wemediaa
scam isharefans like share subscribe wemediaa


Lepastu upgrade lagi kerana termakan kata-kata manis entah siapa siapa tu. Hasilnya.......... tergantung sepi cinta sekali lagi. Haa kan tetibe masuk drama haha.


Bukan setakat ishare (isharefans.com), like share (income456.com), wemediaa (wemediaa.com).. tapi ada yang serupa kaedah MLM, modus operandi proses, template penipuan (click fraud) dan task fraud seperti itu yang makin hari makin 'naik' tersebar di Malaysia contohnya 1robot, newlikeapp, didijob, gblike, onlyclickme, xueqiaobao, lodkjia, bikmission, dottime, vshareworld, vshareglobal, brandsrate, likea4, wdl10, easyads, ezjob999 (credit to: twitter @huntersmed).. So, hati hati semua. Jangan tertipu, jangan register dan kalau boleh elakkan lah sumber 'duit' yang tak pasti ni.


Okay lah.. bawah ni saya sertakan satu satu coretan, kronologi (serta update terbaru), bukti, ilmu dari seseorang. Moga bermanfaat!


cara buat duit senang isharefans like share subscribe wemediaa Apps - SCAM? MLM SKIM CEPAT AKAYA? MONEY GAME?

Ditulis oleh: twitter Pelabur Bijak


Kenapa isharefans & Likeshare adalah Scam (Money Game /MLM /Pak Man Tello) dan tidak akan bertahan lama?


Berbeza dengan Cashzine dimana anda dipaksa membaca article yang dipenuhi iklan dan anda akan menerima ganjaran.


Dari mana datangnya wang ganjaran? Daripada Advertiser (Pemilik Iklan).


Di iShare & LikeShare ini anda cuma perlu like post seseorang secara random di IG. 


RM1.00 per like. Berapakah pemilik akaun IG tersebut membayar untuk anda like post mereka? RM10,000 untuk 10,000 like? Berbaloikah? Adakah yang ingin membayar sebanyak itu? 


Tiada.


MODUS OPERANDI ISHAREFANS & LIKSHARE DALAM 43 SAAT.. TONTON VIDEO INI :



Di http://BunnyzTech.com yang dibangunkan kami anda cuma perlu membayar RM12.26 untuk dapat 1,000 followers manakala RM2.51 sahaja untuk 1,000 likes.

cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe

Jadi ia tidak masuk akal untuk membayar "penekan butang like" RM1 per task melainkan ada sumber lain.


Sumber lain yang dinyatakan di sini adalah wang VIP Membership yang mencecah RM5,000 seorang.

cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe

RM5,000 yang dibayar oleh seorang member. Boleh mencipta sekitar 2,500 task. RM2,500 lagi masuk poket founder.


2,500 task ini boleh bagi sekitar 830 normal member RM3 seorang sehari. Kalau 1,000 orang deposit RM5,000 ?


Sistem ini ada RM5,000,000 bersamaan 2,500,000 task yang boleh diberikan pada 1000 normal member RM3 sehari selama 800 hari. Dalam setiap 1,000 normal member pasti ada 10 akan upgrade membership mereka.


Jadi money game ini akan terus berkembang.


Pada suatu tahap apabila hanya 1 orang daripada 1,000 member sahaja yang upgrade membership maka sistem ini akan runtuh tak lama lagi. Yang jadi mangsa mereka yang upgrade membership RM5,000 tapi tak pulang modal. Cuma dapat merasa RM198 sehari. Itu pun...


kalau anda rajin send 110 screenshot post yang anda sudah like setiap hari. Pelik bila anda kena bayar untuk buat kerja. RM5,000 tu dapat balik jika setiap hari 110 task dilengkapkan tanpa putus dalam sebulan.


Next month tu kalau sistem ni tutup website dia maka sia-sia la waktu anda setiap hari tekan-tekan ambil screenshot. So nak dapat modal cepat atau lebih terpaksa lah recruit new member, sebab 15% commision.


RM1,000 per member upgrade anda dapat RM150.

Kalau 100 orang buat macam tu.. Anda dapat RM15,000.


Sedap tapi tu lah... Ada 100 orang tertipu yang anda perlu tanggung.


Kedua-dua website ini baru sahaja dibangunkan pada bulan Ogos lepas dan syarikat mereka pula hanya mula berdaftar dengan SSM pada bulan Julai.

cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe

Yakinkah anda untuk membayar RM5,000 untuk upgrade membership anda dalam website yang cuma baru satu bulan beroperasi?


Tahu ramai yang desperate nak cari duit tapi there's no easy way. Apa pun nama kerja ia adalah proses menukar tenaga anda kepada wang ringgit.


Tak pernah lagi kita kena bayar upfront pada majikan kita gaji sebulan untuk dapatkan kerja, lepas sebulan dah siapkan task dapat balik.


Google yang ada beratus billion pun tak bayar RM1 per task jadi ia memang tak masuk akal dan ikut pengiraan ia memang merugikan melainkan ada agenda tersembunyi.


Jadi ini antara app legit untuk buat extra duit tetapi ia tidak lah lumayan.

cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe

Bayangkan kalau nak jadi driver grab anda kena bayar dulu RM5,000 baru boleh dapat tambang lebih tinggi dan task lebih banyak sehari manakala jika anda tidak bayar RM5,000 anda cuma boleh ambil 3 penumpang sahaja pada kadar tambang termurah. 


Masuk Akal?


Maafkan saya jika saya menyusahkan anda untuk recruit member baharu & mengganggu pendapatan anda.


Yakinlah bahawa sumber pendapatan yang tidak berkat & diperolehi dengan cara tidak bersih/ menganiaya orang tidak menyelesaikan masalah anda. Ia akan terus mencipta masalah lain.


Yang awal selalu selamat dapat untung, yang lewat selalunya tersangkut.


Pengalaman sebenar orang lain - "Haritu ade satu apps macam nie jugak. Staff aku buat dua bulan. Siap beli pakej vip smpai 900++. Konon boleh buat task banyak, commission banyak. Last last apps shut down. Duit pon hilang."


Siapa nak bayar anda RM1 untuk anda like video youtube & post instagram? Kalau Advertiser boleh dapat harga cuma bayar sekitar $0.02 (RM0.083) per view di youtube untuk iklankan produk mereka? Yang sudah tentu lebih tepat targeting dan meluas penggunanya.

cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe

This is MLM. Literally takde kat app store sebab it's MLM.


Its not using https...redflag. No encryption and potential data leakage is very high.


Bangsa Membaca, Bangsa Berjaya  Jangan jadi kutu Skim Piramid.


Wang yang anda terima hasil recruit mangsa Skim ini akan makan diri anda semula pada masa akan datang. Hanya disebabkan beberapa ribu yang sementara ini anda sanggup ambil risikokan keberkatan Tuhan ke atas rezeki anda.

cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe

Denda tak kurang RM500,000 dan tidak lebih RM5 Juta jika menjalankan Skim Piramid.

cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe

Lebih kurang  Skim BuluhMas pada 10 tahun lalu.


Kononnya kita kena iklankan tapi kena bayar upfront rm15, kemudian dapat upah RM1/bulan selamanya.

Recruit promoter dapat komisen.


Tahu-tahu lepas 3-5 bulan lesap dan dah stop bayar. Yang awal-awal dah untung, yang baru masuk rugi..

cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe

Penipuan dan Penindasan wujud dalam sistem ini? Jika ya, ia HARAM.

cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe

Duit Withdrawal dari Like Share ni pun dari “Shell” Company. 

Kenapa bukan dari akaun syarikat utama? Melainkan nak elak Bank Negara Malaysia & LHDNM (Lembaga Hasil Dalam Negara Malaysia).

cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe

Apa itu Skim Piramid?

cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe

Kena Hack dah Website LikeShare haha. Transfer 400 Etherium ke alamat tu kalau nak selamatkan data anda.


Kalau transfer memang 2 kali kena scam huh. Goodluck bayar RM600K. Syarikat kan kaya banyak duit boleh bayar withdrawal member hari-hari.

cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe

Mudah je hacker tu hack sebabnya website tak ada HTTPS, mudah saja nak spy apa password admin tu. Once dapat password admin anything boleh ubah.


400 tak cukup, Hacker Upgrade 4000ETH pula. RM6.2 JUTA. Mudah sahaja di hack kan? Semudah itu juga data anda dicuri.

cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe

Website Likeshare masih dijadikan tebusan sebagai mangsa hacked, hacker meminta 4000 Etherium untuk melepaskan website mereka. Sebab itu pentingnya Website Https:// (Secure).

cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe

Ramai yang mengeluh duit masuk lambat kemudian hari ini dikejutkan dengan penutupan pejabat mereka atas alasan PKPB.


Normal ke pejabat tutup ketika PKPB?

cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe

Likeshare App “kerja kosong” like-like video youtube dan tiktok dapat duit tu seperti dalam thread ini dah mula buat masalah...


Boleh bau dah apa akan jadi lepas ni..

cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe

UPDATE TERKINI.. 25 November 2020 (tarikh 25/11/2020).


Kesian Downline yang baru upgrade LikeShare tak merasa lagi duit Withdrawal, office dah kosong tak ada orang, semua work from home katanya tapi whatsapp tak terbalas.


Upline yang promote benda ni dekat korang mana kisah pasal korang pun.

cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe

Masuk Group Telegram hari-hari dia kipas,bakar line suruh upgrade. Bila dah sangkut macam ni duit tak boleh keluar lebih seminggu dah.


Beribu duit downline burn... Belum masuk kes duit family pun burn.

cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe
cara buat duit senang isharefans like share subscribe


UPDATE PALING TERBARU TERKINI.. 30 November & 2 Disember 2020 (30/11/2020 & 2/12/2020)


isharefans & LikeShare secara rasmi telah lesap. Website pun dah delete dari server.

cara buat duit senang isharefans like share subscribe wemediaa
cara buat duit senang isharefans like share subscribe wemediaa

cara buat duit senang isharefans like share subscribe wemediaa
cara buat duit senang isharefans like share subscribe wemediaa

Antara akaun yang kuat promosikan scam ini walaupun sudah ramai yang menasihati bahawa ia sebuah scam.

cara buat duit senang isharefans like share subscribe wemediaa
cara buat duit senang isharefans like share subscribe wemediaa

Pasca pengeluaran RM10K KWSP pasti ada lebih banyak scam akan muncul.


Ini bukan terdesak tetapi tamak. Secara purata RM2,500 seorang. List ni ada 684 dah masih bertambah. 684 individu x RM2,500=RM1.7 Juta jumlah kerugian setakat ini.

cara buat duit senang isharefans like share subscribe wemediaa
cara buat duit senang isharefans like share subscribe wemediaa

Jika 684 orang ini berpakat, boleh buka dan usahakan sebuah koperasi dah dengan modal tersebut.



Saya dah buat thread panjang-panjang sejak bulan september tapi dimaki hamun saja, apabila sudah terjatuh terduduk begini ada hati nak minta bantuan. Anggap sajalah RM3,000 itu yuran kelas pengajaran anti MLM.
cara buat duit senang isharefans like share subscribe wemediaa
cara buat duit senang isharefans like share subscribe wemediaa

Money Management 101: 

Jangan beli atau melabur dalam benda yang anda tak tahu.


Nak beli Saham, TV , Rumah semua kena study dulu jangan dengar cakap salesman semata-mata. Sebab Join benda like2 share2 fans2 ni dah macam pemungut hutang & peminta sedekah pula.
cara buat duit senang isharefans like share subscribe wemediaa
cara buat duit senang isharefans like share subscribe wemediaa


Soalan: Macam mana diorang boleh lepas lesen ssm?


- "Semua boleh daftar ssm macam ambil lesen, semua boleh ambil lesen kereta. Ia tidak menghalang pemandu mabuk atau pelumba haram di atas jalan raya. Apabila kecelakaan berlaku dan laporan diterima baru lah pihak berkuasa bertindak."


Soalan: Aku nak tanya jela, kalau betul betul la, benda ni at the end scam kan, for those yang join and dah didedahkan tentang kesan buruk ni, hasil duit yang diperolehi daripada task task yang dibuat tu, berkat ke? Like tak rasa macam kita ni support orang untuk melakukan penganiayaan?


- "Ramai yang bertanya berkenaan satu bisnes yang katanya share dan like serta dapat upah. Sekali pandang, agak banyak elemen yang meragukan. Kalau sekadar buat kerja like dan dapat duit komisyen secara tanpa bayaran, itu agak neutral.


Tapi apabila adanya level yang perlu dibayar dahulu untuk dapat 'task'.. Ia sudah ada elemen SYUBHAT yang berselindung di balik tugasan like dan subscribe. Sifat & elemen money game memang boleh dapat duit dengan kerja yang kelihatan tak berbaloi, peserta mesti buat bayaran dulu untuk masuk dalam networking bagi mendapat pulangan yang besar.


Status pihak syarikat penganjur juga kelihatan meragukan serta tidak didedahkan kepada awam di web mereka. Khususnya tiada info jelas syarikat dan identiti tim pengurusan mereka. Justeru, pandangan peribadi saya, jauhi skim seperti ini dan ia penuh dengan syubhah."


- ditulis oleh Dr. Zaharuddin Abd Rahman

cara buat duit senang isharefans like share subscribe
hukum cara buat duit senang isharefans like share subscribe

"Terdapat satu aktiviti yang sangat meragukan di mana anda hanya perlu mengikuti akaun media sosial dan setelah itu anda akan memperoleh satu ganjaran yang besar.

Saya telah menyemak laman web terbabit dan ia baru sahaja di lancarkan. Saya percaya jika saya kongsi tentang perkara ini, sudah tentu akan membuatkan segelintir warganet akan memberontak seperti yang berlaku sebelum ini. 


Nasihat saya, anda harus cakna tentang isu keselamatan siber dan data peribadi. Memang anda akan memperoleh sesuatu yang menarik pada mulanya, namun azab pada akhirnya. 


Seperti memberi dedak pada seekor ayam hingga gemuk ayam itu, lalu disembelih bila capai tempohnya."


- ditulis oleh twitter Xavier Naxa.


Moga bermanfaat! Jangan lupa SHARE pada semua untuk jadikan peringatan sesama insan, pengajaran supaya tidak terjerumus dan pembelajaran untuk setiap generasi tanpa mengira umur. Jangan sampai sudah terhantuk baru terngadah. Jangan sampai nasi sudah menjadi bubur.


Till next time, daa~ wassalam! :)


Post a Comment

2 Comments

  1. Sekarang ni makin ramai scammer muncul dengan pelbagai kaedah baru. Sama macam zaman 1998 dulu bila ekonomi merudum. Seram bila tahu ada yang labur duit yang banyak untuk apps macam ni.

    Farhana Jafri

    ReplyDelete
  2. Bukan senang nak senang. Kadang yang terkena itu pun disebabkan sifat tamak diri sendiri, Fikir senang nak dapat duit tapi hakikatnya tidak semudah itu. Astaghafirrullah moga dijauhkan.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p