http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

Semakin banyak kita SABAR.....semakin....

By 9:48:00 PM , , ,

Semakin banyak kita SABAR.....semakin....


Semakin banyak kita SABAR.....semakin....


Sabr is when it still hurts inside and you're still struggling.

Redha is peace internally - the highest level of response to Allah's test.

-Yasmin Mogahed

 Semakin banyak kita SABAR.....semakin....


Semakin banyak kita sabar, semakin banyak ujian datang. Kerana itulah kita semakin tabah. :)


Ustaz Pahrol ada berkata SABAR terbahagi kepada tiga:

1. Sabar ketika ditimpa ujian.
2. Sabar mengelakkan maksiat.
3. Sabar membuat kebaikan.

Cuba teka antara tiga tu mana yang paling sukar?

Jawapannya adalah nombor tiga. Sabar membuat kebaikan. Hal ini kerana sabar membuat kebaikan terbahagi lagi pada tiga cabang - sebelum,semasa dan selepas. Dan antara tiga ni mana lebih sukar? Jawapannya adalah selepas membuat kebaikan. Sebab kenapa selepas membuat kebaikan adalah yang paling menguji kesabaran adalah kerana ianya melibatkan hati dan perasaan yang mana manusia sukar untuk mengawalnya.

Ingat senang ke tak riak bila lepas sedekah?

Ingat senang ke tak bangga bila kita dapat ajar kawan kita jawab soalan subjek yang susah?

Ingat senang ke tak meninggi diri apabila dipuji selepas membuat sesuatu kebaikan?

Susah, bukan? Jadi, sebab itu lah selepas membuat kebaikan lah yang paling sukar sekali.

Oleh itu, sabar jangan tak sabar yoooow!

Wassalam :)


You Might Also Like

3 comments

  1. Setuju sangat...sebut perkataan sabar sangat mudah..tapi untuk menterjemahkan dalan perbuatan itu Allahu..tersangatlah sukar...subhanallah...

    ReplyDelete
  2. Nak kawal sabar tu memang perit terutama org yg baran macam ena ni. Tapi serius kalau berjaya, ada hikmag sbnrnya

    ReplyDelete
  3. Setuju sangat ni dik....kadang sabar ni terlalu sukar nak di lakukan sedangkan kita sentiasa di ajar supaya sentiasa bersabar dalam setiap apa yang kita lakukan dan sentiasa bersabar dengan setiap ujian yang mendatang....

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.