http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

11 Faktor Yang Merosakkan Buah Pinggang

By 2:55:00 PM , , ,

11 Faktor Yang Merosakkan Buah Pinggang

Ada 11 faktor yang boleh menyebabkan buah pinggang kita rosak.

11 Faktor Yang Merosakkan Buah Pinggang
faktor merosakkan buah pinggang
foto kredit : www.bonusrakyat.com

11 Faktor Yang Merosakkan Buah Pinggang


1. Kerap tahan kencing

  • okay ni saya selalu gak buat. Tahu tak elok untuk kesihatan tapi nak buat juga kan. Tapi tak selalu laa. Tapi kalau tak selalu tapi berterusan tak elok juga kan. InshaaAllah lepas ni cuba tak kerap tahan kencing hehe.

2. Kurang minum air
  • nak tahu kita cukup ke tak minum air, tengok pada warna air kencing kita. Kalau kuning pekat, maksudnya kita kurang minum air. Kalau kuning jernih dan putih maksudnya kita cukup minum air.

3. Suka makan makanan masin

4. Suka minum minuman bergas
  • mungkin sebab dalam minuman bergas tu ada banyak bahan-bahan yang tak elok dan kandungan gula yang sangat tinggi. Kalau selalu amalkan, tak baik untuk kesihatan.

5. Kerap kena jangkitan kencing kotor (Urinary Track Infection) dan tidak dirawat dengan sempurna

  • tak pernah kena rasanya dan tahu macam mana nak detect kalau kita kena jangkitan kencing kotor ataupun tidak. Heee.

6.Kerap makan daging merah dan seafood (tinggi urin acid)

7. Kerap makan pil tahan sakit
  • biasanya perempuan suka la kot makan pil tahan sakit ni contohnya pil panadol. Biasa kalau si perempuan period pain kan, kalau tak tahan sangat sama ada ambil pil taha sakit doktor bagi atau telan panadol. Kalau migrain pun, ambil pil tahan sakit hospital atau telan panadol bagi reda sakit. Tapi sebenarnya kalau banyak sangat telan pil tahan sakit, ianya boleh membawa mudarat kepada buah pinggang.

8. Merokok
  • ni rasanya semua orang tahu termasuk perokok tegar. Tapi tu la kan, degil juga nak merokok. Haha moga mereka insaf.

9. Obesiti

10. Alkohol

11. Penyakit darah tinggi dan kencing manis yang tidak terkawal
  • pernah dengar juga ada yang meninggal dunia kerana kegagalan buah pinggang disebabkan kencing manis yang teruk. Ya Allahhh seram dengar. Moga dijauhkan amin. 
11 Faktor Yang Merosakkan Buah Pinggang
fakta buah pinggang
kredit foto : www.bio-asli.com

You Might Also Like

4 comments

  1. musim2 panas ni lagi la penting minum air kan.risau pula, sekarang selalu tidur lewat.

    ReplyDelete
  2. jalan-jalan ~ http://jmbelog.blogspot.my/

    ReplyDelete
  3. Selalu makan panadol time sakit gigi .. Huhu

    ReplyDelete
  4. Ilmu nihh :)
    Jemput singgah
    www.minimeyra.blogspot.com

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.