MRT Sungai Buloh - Kajang (SBK) Line 17.7.17 #JomNaikMRT

by - July 17, 2017
Menjadi trending di twitter dengan hashtag #JomNaikMRT, bermula dari jam 4 petang pada hari ini 17 Julai 2017, sistem pengangkutan awam bertaraf dunia, MRT Sungai Buloh - Kajang, akan beroperasi penuh. Alami sendiri kecanggihan MRT Sungai Buloh - Kajang bermula petang ini, hari Isnin!


#JomNaikMRT Route

Jom Naik MRT Route:
Sungai Buloh - Kampung Selamat - Kwasa Damansara - Kwasa Sentral - Kota Damansara - Surian - Mutiara Damansara - Bandar Utama - Taman Tun Dr. Ismail (TTDI) - Phileo Damansara - Pusat Bandar Damansara - Semantan - Muzium Negara - Pasar Seni - Merdeka - Bukit Bintang - Tun Razak Exchange (TRX) - Cochrane - Maluri - Taman Pertama - Taman Midah - Taman Mutiara - Taman Connaught - Taman Suntex - Sri Raya - Bandar Tun Hussein Onn - Batu Sebelas Cheras - Bukit Dukung - Sungai Jernih - Stadium Kajang - Kajang



MRT Sungai Buloh - Kajang (SBK) Line 17.7.17 #JomNaikMRT
MRT Sungai Buloh - Kajang (SBK) Line 17.7.17 #JomNaikMRT

MRT Sungai Buloh - Kajang (SBK) Line #JomNaikMRT 17.7.17


MRT Sungai Buloh - Kajang (SBK) Line #JomNaikMRT
MRT Sungai Buloh - Kajang (SBK) Line #JomNaikMRT
MRT Laluan Sungai Buloh - Kajang
  • Manfaat kepada 1.2 juta rakyat
  • 400,000 penumpang setiap hari
  • Kekerapan tren 3.5 minit
  • 8,000 ruang parkir
  • Jajaran sepanjang 51 km
  • 31 stesen termasuk 7 stesen bawah tanah
  • 14 stesen dengan kemudahan perkhidmatan 'Park N' Ride' dengan kadar bayaran RM4.30
  • Bas perantara disediakan dengan tambang RM1
  • Waktu operasi:
Isnin - Jumaat 6 pagi - 12 tengah malam
Sabtu & Ahad 6 pagi - 11 malam


mrt laluan sungai buloh - kajang
MRT Sungai Buloh - Kajang (SBK) Line #JomNaikMRT
Kemudahan tempat letak kereta disediakan di 14 stesen MRT Laluan Sungai Buloh - Kajang (SBK):
1. Sungai Buloh
2. Kwasa Damansara
3. Kwasa Sentral
4. Bandar Utama
5. Phileo Damansara
6. Pusat Bandar Damansara
7. Maluri
8. Taman Midah
9. Taman Connaught
10. Taman Suntex
11. Bandar Tun Hussein Onn
12. Bukit Dukung
13. Sungai Jernih
14. Kajang

kemudahan tempat letak kereta di stesen mrt
Kemudahan tempat letak kereta disediakan di 14 stesen MRT Sungai Buloh - Kajang #jomnaikmrt
Now, take a look at the MRT mall guide that Team Prasarana has produced. We hope this one helps you to plan your MRT experience. - Azmi Abdul Aziz, CEO Prasarana.

mrt mall guide
MRT Mall Guide #jomnaikmrt
"Various malls accessible via MRT underground stations.. between Semantan - Maluri Station #JomNaikMRT #infrarakyat" - Sarani Dollah

various malls accessible via mrt
Malls Accessible Via MRT Underground Stations #jomnaikmrt
Semantan MRT Station - Muzium Negara Station (Nu Sentral) - Pasar Seni Station (Central Market KL, Petaling Street Market) - Merdeka Station (Berjaya Times Square, Plaza Low Yat, Sungai Wang Plaza) - Bukit Bintang Station (Pavilion Lot 10, Fahrenheit88 Ain Arabia, Starhill Gallery) - Tun Razak Exchange Station (TRX) - Cochrane Station (MyTown Shopping Mall, IKEA Cheras) - Maluri Station (Sunway Velocity, AEON Taman Maluri).

penawar sakit pinggang
lenguh badan dan sakit pinggang berjalan berkerja seharian? spray Biobax! pasti melegakan. whatsapp/ call 0172008642 (Sayidah) untuk order. COD Seremban.
MRT SBK laluan kedua Semantan - Kajang akan dibuka pada 17.7.17 oleh YAB Najib Razak

mrt semantan - kajang
fasa kedua laluan MRT Sg. Buloh - Kajang (SBK) #jomnaikmrt
I'm confident once fully operational Phase 2 of @MRTMalaysia SBK line will help to ease traffic congestion in d Greater KL area. #JomNaikMRT - Liow Tiong Lai

jom naik mrt route
Jom Naik MRT Route
Transforming the nation, starting today.

LET'S GO TO SUNGAI BULOH OR KAJANG.
or anywhere in between. The MRT Sungai Buloh - Kajang line has 32 stations of which 24 are elevated stations and 7 underground. Soon, you can easily explore the attractions near our stations. ~ MRT Malaysia.

laluan jom naik mrt
Laluan MRT Sungai Buloh - Kajang (SBK) #jomnaikmrt
maluri mrt station
MALURI MRT STATION #JOMNAIKMRT
MRT Sungai Buloh - Kajang (SBK) Line #JomNaikMRT
MRT Sungai Buloh - Kajang (SBK) Line #JomNaikMRT
MRT Sungai Buloh - Kajang (SBK) Line #JomNaikMRT
MRT Sungai Buloh - Kajang (SBK) Line #JomNaikMRT
bukit bintang station
BUKIT BINTANG STATION #JOMNAIKMRT

MRT Sungai Buloh - Kajang (SBK) Line #JomNaikMRT
MRT Laluan Sungai Buloh - Kajang (SBK) Line #JomNaikMRT
Ke Bukit Bintang tak perlu risau pasal parkir dan kesesakan trafik. Kajang ke Bukit Bintang hanya 33min, pada RM3.80 #JomNaikMRT - Mohd Najib Tun Razak

mrt kajang ke bukit bintang
Kajang ke Bukit Bintang #JomNaikMRT
Anggaran masa perjalanan dari Stesen MRT Muzium Negara ke Stesen MRT Kajang adalah 40 minit - Mass Rapid Transit

Anggaran masa perjalanan dari Stesen MRT Muzium Negara ke Stesen MRT Kajang adalah 40 minit #jomnaikmrt




Pemandangan Stesen MRT Stadium Kajang - Mass Rapid Transit

stesen mrt stadium kajang
Stesen MRT Stadium Kajang #JomNaikMRT
View of the platform level at the Muzium Negara MRT Station #SBKLine #JomNaikMRT

muzium negara mrt station
Muzium Negara MRT Station #jomnaikmrt
The Real Kajang Move. #JomNaikMRT - NajibRazak

stesen mrt kajang
Stesen MRT Kajang #jomnaikmrt
Interior view of the Pasar Seni MRT station #SBKLine #JOMNAIKMRT - Mass Rapid

pasar seni mrt station
Stesen MRT Pasar Seni #jomnaikmrt

Kajang commuters welcome new travel mode via MRT.. - New Straits Time

kajang commuters
Stesen MRT Kajang #jomnaikmrt
MRT greatest railway system so far.. - NST

mrt greatest railway system
#JomNaikMRT
Kenalilah kesemua laluan-laluan bas perantara MRT di bawah FASA 2 Laluan MRT Sungai Buloh - Kajang ~ SPAD Channel.

bas perantara mrt station
Laluan-laluan bas perantara MRT Sungai Buloh - Kajang #jomnaikmrt
biobax cool theraphy mujarab
Biobax Mujarab menyembuhkan sakit pinggang, sakit belakang, sakit pinggul. Whatsapp/ call 0172008642 (Sayidah) untuk tempah Biobax ini. COD Seremban.
MRT Malaysia trains from Sungai Buloh will enter Semantan Portal to go underground. First stop - Muzium Negara. #JomNaikMRT ~ CaptRahmat


pintu entrance muzium negara peta lokasi
Pintu Entrance Muzium Negara (Peta Lokasi / location map) #jomnaikmrt
Belanja sikit gambar di Muzium Negara hehe. 
(photo by @mamasan2712)

muzium negara
Muzium Negara #1

muzium negara mrt station
Muzium Negara MRT Station #jomnaikmrt
muzium negara
Beca dan Lanca, Muzium Negara
muzium negara bas mini
Bas Mini, Muzium Negara
RAPIDKL adalah Operator untuk MRT Sungai Buloh - Kajang (SBK) Link. So, for any enquiries or feedback about MRT operations and travel services, MRT trains & MRT Feeder Bus services, please contact RAPIDKL. Jangan hubungi dan tanya saya pula ye hahaha.

HELPLINE: 03 7885 2585

contact mrt station rapidkl
RapidKL is the operator of MRT Sungai Buloh - Kajang (SBK) Line. Sebarang pertanyaan atau masalah berkaitan stesen MRT/ MRT feeder bus servis, contact RAPIDKL. 03 7885 2585
Semoga entri ini bermanfaat bagi pencinta MRT or bagi mereka yang nak tahu ada apa di sepanjang laluan MRT Sungai Buloh - Kajang ni. Haa antaranya tadi kan dah tengok ada mall / shopping center / pusat membeli belah di antara laluan Stesen MRT Semantan dengan Stesen MRT Maluri yang mungkin korang nak pergi dengan family or friends. So bila dah tahu ada apa, senang lah korang nak merancang perjalanan korang ye dak? Hehehe.

Selamat menaiki MRT! Baca bismillah sebelum naik. Nak lagi best, baca doa kenderaan di permulaan perjalanan ye hehehe.

Okay daaaa~ wassalam! :)

You May Also Like

11 comments

  1. wow sukalah tengok laluan2 yang ada.. senang orang dari outskirt nak ke bandar..

    ReplyDelete
  2. Besar betul keretapi ni. Selesa sangat untuk pengguna

    ReplyDelete
  3. IQ dulu duduk kota dmansara, stesen depan rumah je, tapi dah pindah ni xsempat nak try mrt lg

    ReplyDelete
  4. senang lah uyul nak berjalan ke sana nanti da siap dah MRT ye.
    Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    ReplyDelete
  5. wow good info KC. Nanti boleh meronda dengan MRT pulak

    ReplyDelete
  6. bestnyaaa, teringin nak naik mrt pulak rasa :D

    ReplyDelete
  7. hari ni dapt free...walaupun dekat dengan rumah malasnya nak pegi...nntlah tggu reda sikit orang...teringin jugak nak merasa mrt ni kan

    ReplyDelete
  8. baru semalam pegi sini hanta orang, seram okayy, baru sangat sampai kan jalan ke situ tu pon tak siap baiki lagi. bas tu rm1 rupanya, confident cakap free.

    // Sambil tu jemput join contest saya jugak - just click
    HERE

    ReplyDelete
  9. Apalagi jom naik MRT..KekYa jauh no takle nak naik kecuali g sana..

    ReplyDelete
  10. I thought taman connaught tu yang kat stesen janakuasa kat klang tu huhu

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p