Resepi Mini Puding Karamel Mudah dan Sedap

by - October 09, 2017
Dah lama sangat tak buat puding karamel. Tapi kali ni special sikit, sebab bukan puding karamel biasa tu tapi mini puding karamel. Haaa nama pun mini puding karamel kan, so bentuk dia bulat kecil comel je hehe.


"Bagi yang belum tahu, karamel adalah istilah kepada gula hangus, cara menyediakan gula hangus ini sebenarnya lebih mudah daripada yang anda sangkakan."


Resepi Mini Puding Karamel Mudah Dan Sedap !

Resepi Mini Puding Karamel
Mini Puding Karamel
Bahan-bahan:

400ml susu cair/ susu segar
5 sudu besar gula hangus
3 biji telur - pada suhu bilik
2 biji telur kuning - pada suhu bilik
2-3 titik esen vanila
(karamel)
5 sudu besar gula
2 sudu besar air

Cara penyediaan:

1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam bekas acuan/loyang. Ketepikan.

Resepi Mini Puding Karamel
Resepi Mini Puding Karamel
2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.

+ basuh telur dengan menggunakan Quirky Ventu (Colander + Serving Bowl)

Ventu is a multi-purpose bowl that allows you to prep, strain, serve, and store—all in one elegant solution. Use it as a colander to remove excess water from pasta, salad greens, fruit, and more. To switch from its straining function to serving is easy: just pop its silicon-sealed base onto the bottom, and save yourself from washing extra dishes.

Resepi Mini Puding Karamel
quirky ventu
Resepi Mini Puding Karamel
membasuh telur/sayur/buah menggunakan quirky ventu
+ asingkan telur putih dan telur kuning dengan menggunakan Quirky’s Pluck Egg Separator; makes it easy by separating the egg white from its yolk with a simple squeeze and release of the silicone chamber; split fat.

Resepi Mini Puding Karamel
nak dapatkan telur kuning sahaja dengan menggunakan Quirky's Pluck Egg Separator
3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih (suam-suam).

4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sedikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam bekas acuan/loyang yang ada karamel tadi.

Resepi Mini Puding Karamel
Resepi Mini Puding Karamel
5. Tutupkan bekas acuan dengan penutup / loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 20 minit (acuan) / 30 minit (loyang).

Resepi Mini Puding Karamel
Resepi Mini Puding Karamel
Resepi Mini Puding Karamel
Resepi Mini Puding Karamel
6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.

7. Bila dah masak, jangan buka penutup acuan / aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.

Resepi Mini Puding Karamel
Resepi Mini Puding Karamel
8. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais.

Resepi Mini Puding Karamel
Resepi Mini Puding Karamel
Resepi Mini Puding Karamel
mini puding karamel siap untuk dimakan!
original recipe : http://www.myresipi.com

Best tau acuan yang saya guna tu. Sangat mudah untuk digunakan dan flexible penutup nya. Sebenarnya acuan comel tersebut digunakan untuk baking muffin or mini cupcake tapi sebaliknya, saya variasikan penggunaan acuan tersebut dengan buat mini puding karamel ni.

Resepi Mini Puding Karamel

acuan bake shape
Selain tu, kalau perasan saya ada guna pluck untuk memisahkan kuning telur daripada telur. Sangat mudah dan pantas!

Resepi Mini Puding Karamel

Tak lupa juga Quirky's Ventu yang sangat berguna. Nak basuh telur ke atau tapis sayur, salad atau buah-buahan ke.. guna je Ventu bowl ni. Serbaguna. Serba boleh.

Resepi Mini Puding Karamel

Jangan risau.. barangan Quirky yang best-best di atas ni boleh didapati di https://www.sushivd.com/quirky. Plus, sekarang ni Quirky tengah ada sales (MYCYBERSALES 2017) tau. Up to 90% discount! Perghhhh diskaun sehingga 90%! Banyak potongan harga tuuu. Jangan lepaskan tawaran menarik ni. 


mycybersale

Selain Quirky, banyak lagi offer lain yang menarik time MYCYBERSALES 2017. MYCYBERSALES 2017 hanya berlangsung dari 9 Oktober 2017 - 13 Oktober 2017 sahaja. So.. Cepat cepat grab! Klik sini terus --> www.sushivd.com/MCS.

#sushividmcs
#sushivid

You May Also Like

16 comments

  1. Wah....jatuh cinta dengan acuan tu...bestnyer..kena terjah jugak ni jap lagi

    ReplyDelete
  2. Bestnya kc. Kitchen tools yg akak idamkan.

    ReplyDelete
  3. Sedapnyaaaa puding karamel.dah lama tak makan 😋

    ReplyDelete
  4. acuan comel tu best lah. tengok puding tu sedap.

    ReplyDelete
  5. kitchen tools mcm ni memang buat mrs pip tergoda...
    best! yang pluck tu rasa mcm nak beli satu, coz senang nak buat puding karamel ni...
    mrs pip selalu juga buat puding ni, mrs pip panggil leche flan ....
    resepi pun tak jauh beza ...

    ReplyDelete
  6. Sedapnya puding caramel..peberet i..😍..geram tengok kitchen tools tu..rasa nak ada 1 set..😘

    ReplyDelete
  7. Comeila acuan tu kc. Berkenan pulak hehe

    ReplyDelete
  8. Menariknya bekas tu...
    Jemput klu sudi nak ajak join giveaway nieyl http://seindahcerita.blogspot.my/2017/10/be-my-lucky-followers-giveaway.html

    ReplyDelete
  9. ok nak cari jugak bekas yang super kiut tu

    ReplyDelete
  10. comelnya puding karamel tu. tools tu pun apa kurangnya. mya paling minat nak cuba tool yang separate telur tu.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p