apa maksud tak tun tuang?

by - November 14, 2017
Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Setuju tak kalau saya cakap lagu paling viral dan famous sekarang adalah lagu tak tun tuang? Kat radio, kat sosial media, kat TV (Parodi MeleTop Jihan Muse & Bell Ngasri) semua lah.. tak habis-habis dengan tak tun tuang kannn. Trending hhahaha.

Tapi.. tahu tak apakah maksud tak tun tuang? Apakah makna di sebalik ayat "tak tun tuang"?

apa maksud tak tun tuang?

apa maksud tak tun tuang?
apa maksud tak tun tuang?


Haritu saya ada tanya student tutor saya, Nisa. "Nisa, pernah dengar tak lagu tak tun tuang?"

Nisa: "pernah kak."

Saya pun terus straight to the point; tanya "Nisa tahu tak apa maksud tak tun tuang tu?"

Nisa dengan yakinnya "tahu kak. tak tun tuang tu tak ada bawa maksud apa pun. dia macam rentak irama je. kira macam dia buat rentak dia sendiri time nyanyi lagu"

Saya pun macam "OHHHHHH YEKEEE". mati-mati saya ingat ada maksudnya yang tersendiri. contoh macam "tak kisah", ataupun "busuknya". rupanya..... rentak irama je. hahahaha. Alaaa macam zaman-zaman P Ramlee dulu lagu ada rentak 'tarakucaca tarakucaca". Haa lebih kurang macam tu lah hehehe.

Lepastu, saya tanya lagi "macam mana Nisa boleh tahu maksud tak tun tuang tu?"

"Yelaa kak. Saya orang Indonesia. Mestilah saya tahu"

Lohhhh asal Indon rupanya si Nisa ni. Patut lah tahu hahahaha. Kata Nisa lagi, dia boleh faham setiap bait lirik lagu taktuntuang dna boleh translate kan haha. Tapi tak sempat nak suruh dia translate sebab fokus kelas tutor Addmath time tu kan.


apakah kisah di sebalik lagu tak tun tuang?

Saya dah pernah ushar sikit lirik lagu Tak Tun Tuang. Dan ada beberapa perkataan saya tak faham maksudnya apa. So, saya pun tak boleh nak faham fuuly jalan cerita dan kisah di sebalik lagu tu. Berdasarkan apa yang saya research haritu...


"Tak Tun Tuang" adalah lagu Minang yang dinyanyikan oleh Isil / Upiak Isil. Lagu ini sekarang menjadi viral dengan ke unikan dan lucu. Selain itu lirik lagu "Tak Tun Tuang" memiliki cerita tentang kisah yang saat ini banyak kita temukan ditengah-tengah masyarakat.

Cerita dari lagu "Tak Tun Tuang" ini adalah seseorang yang pede (maksud pede: percaya diri (PD)) dan selalu memuji dirinya sendiri tak peduli apa kata orang terhadap dirinya. Ia berfikir "yang penting dirinya tidak mengusik orang lain". 


Lirik Lagu Minang Tak Tun Tuang - Isil / Upiak Isil

Aku belum mandi
Tak tuntuang tak tuntuang
Tapi masih cantik juga
Tak tuntuang tak tuntuang
Apalagi kalau sudah mandi tak tuntuang
Pasti cantik sekali

Kalau orang lain melihat aku tak tuntuang
Badak aku taba bana
Tak tuntuang tak tuntuang
Tapi kalau langsuang di idu tak tuntuang
Astaghfirullah baunya

Kalau cowok ganteng yang lewat
Aku acuah je nyeh
Kalau apak gaek yang lewat
Aku aniang je nyeh

Yang penting indak
Manggaduah urang tak tuntuang
Walau acok galak surang
Tak tuntuang tak tuntuang

Walau sangko urang
Awak dalang tak tuntuang
Tapi hati isil sanang... iiiyesss

You May Also Like

8 comments

  1. hahaha...mmg viral sgt lg niii....

    ReplyDelete
  2. ooooo baru akak tau maksudnya, biasa dengar anak2 akak nyanyi je tak tuang tak tuang...

    ReplyDelete
  3. ooo tu maksud nya, selalu dengar perkataan tu..

    ReplyDelete
  4. Lagunya unik.. Keyakinan pada diri sendiri..
    Akak pun ingatkan tak tu tuang tu ada maksud.. hehehe

    ReplyDelete
  5. ha'ah, memamng lawak ler, Pakcu dengar banyak kali taw, kikkiki, memang best

    ReplyDelete
  6. Masa makan kt kedai lagu ni pun ada org buat ringtone..hahaha memeng unik lagu ni..

    ReplyDelete
  7. Tula dok cari jugak apa maksudnya rupanya xde meaning kan..hehe..

    ReplyDelete
  8. Haha. Tak tahu sejak bila tetiba viral lagu ni. Sedangkan rasanya lagu ni dah lama wujud kan. Tapi lirik lagu ni kelakar jugak :D

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p