Total Pageviews

Semakan BR1M 2018: Cara Semak Status Permohonan Brim 2018 (Online)

by - January 02, 2018
Semakan BR1M 2018: Cara Semak Status Permohonan Brim 2018 | For your information.. permohonan baharu dan kemaskini BR1M 2018 secara dalam talian (online) & penghantaran permohonan melalui borang manual sudah pun berakhir pada 31 Disember 2017 yang lalu. So.. pada sesiapa yang dah pun memohon or kemaskini haritu, boleh la buat semakan brim 2018 ni.. so that you can stay alert what is your status permohonan BR1M.


Semakan BR1M 2018: Check Status Permohonan Brim Saya


-DALAM PROSES-
Semakan BR1M 2018: Cara Semak Status Permohonan Brim 2018 (Online)
Semakan BR1M 2018: Status Permohonan Brim 2018 saya
[NOTA PENERANGAN]
Maksud Di Sebalik Setiap Status Permohonan BR1M 2018:

DIDAFTARKAN - Permohonan berdasarkan data BR1M 2017 yang belum dikemaskini
DITERIMA - Permohonan telah dikemaskini berdasarkan borang yang diterima
DALAM PROSES - Permohonan dalam proses semakan dan verifikasi kelayakan
DITANGGUHKAN - Pemohon perlu membuat kemas kini maklumat permohonan semasa tempoh rayuan
LULUS - Permohonan telah diluluskan/ berjaya
TIDAK LULUS - Permohonan tidak diluluskan tidak diluluskan/ tidak berjaya
STATUS KREDIT TIDAK BERJAYA - Surat makluman lulus Gagal Kredit akan dipos kepada pemohon dan pemohon perlu membawa surat tersebut bersama kad pengenalan asal untuk penunaian di Bank Simpanan Nasional (BSN) sahaja.

p/s: tak keluar lagi tarikh masa bila rayuan brim 2018 dibuka. akan diupdate kemudian.


PANDUAN SEMAKAN BR1M 2018: Cara Semak Status Permohonan Brim 2018 Secara Online

2. Masukkan nombor kad pengenalan di kotak ruangan disediakan
3. Klik Log Masuk. Kemudian, kena jawab dua soalan keselamatan (contohnya: Apakah Emel Yang Telah Didaftarkan, Apakah Nombor Telefon Yang Telah Didaftarkan, Apakah Bandar Yang Telah Didaftarkan)
4. Selepas dah berjaya login, klik SEMAKAN STATUS.

Then, akan terpampang lah details semakan permohonan brim 2018 anda. Dalam proses atau ditangguhkan, lulus atau tidak or other than that.. you can check it there.



Semakan BR1M 2018: Cara Semak Status Permohonan Brim 2018 (Online)
Semakan BR1M 2018: Cara Semak Status Permohonan Brim 2018 (Online)
Semakan BR1M 2018: Cara Semak Status Permohonan Brim 2018 (Online)
Semakan BR1M 2018: Cara Semak Status Permohonan Brim 2018 (Online)
Selamat membuat semakan brim 2018! Daaa~ wassalam! :)


BACA JUGA:

You May Also Like

8 comments

  1. Siapa yang ada mohon BR1M .. memang wajib semak ni.

    ReplyDelete
  2. Dah boleh semak dah ye.. Info yang membantu..

    ReplyDelete
  3. hello..nak tanya..status permohonan saya ialah *DIDAFTARKAN* sekarang kerana saya tidak update info saya(kerana berdasarkan Q&A di laman LHDN,saya hanya perlu kemaskini sekiranya ada apa2 perubahan)~ adakah bermakna ia dalam proses?

    ReplyDelete
    Replies
    1. didaftarkan maksudnya dah ok dah. tak silap saya, ianya sama makna dengan LULUS & DITERIMA. bezanya

      DIDAFTARKAN - tak kemaskini maklumat dalam sistem
      DITERIMA - kemaskini/update info dalam sistem
      LULUS - buat permohonan baru

      Delete
  4. nak tanya, apakah erti status *DIDAFTARKAN*?adakah bermakna dalam proses juga?

    ReplyDelete
    Replies
    1. didaftarkan maksudnya dah ok dah. tak silap saya, ianya sama makna dengan LULUS & DITERIMA. bezanya:

      DIDAFTARKAN - tak kemaskini maklumat dalam sistem
      DITERIMA - kemaskini/update info dalam sistem
      LULUS - buat permohonan baru

      Delete
  5. Kalau permohanan dalam proses adakah bermakna lulus x apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah. saya pun baru check ni. status DALAM PROSES. i'm not really sure.

      Delete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p