Total Pageviews

Check gula, blood pressure & tahap kolestrol. What's the result?

by - April 21, 2018
Check gula, blood pressure & tahap kolestrol | Haritu keluar dinner dengan umi abi & abangder's family. Selepas order makanan di restoran Mee Bandung House, Seremban.. abangder & his wife, Kak Nini teringin nak buat check up on tahap gula, tekanan darah & cholestrol dalam darah. Disebabkan dekat je tempatnya (farmasi), saya pun follow sekali. Dah lama gilos tak check gula, blood pressure & tahap kolestrol. Macam mana la sekarang ni. Harapnya semua baik baik aja.


Check gula, blood pressure & tahap kolestrol. What's the result?

Sebenarnya ingat nak check gula SAHAJA, tapi bila cik yang bertugas untuk buat pemeriksaan tu tanya "nak tak check blood pressure sekali?". And bila kami tengok pakej harga for both check up not bad.. so kami pun okay! Kami bertiga pun setuju la nak check sekali harung.

Lepastu cik tu tanya lagi "cholestrol? tak nak check?". eh ehh. Bila tengok kami macam krik krik dan blur, dia pun cepat cepat cakap "eh yang check kolestrol ni tak payah bayar pun. free je". OHHHHH kami pun angguk laju-laju sambil tergelak malu kahkahh!

Okay cukup dengan drama~ Mula dengan abangder, kemudian saya then last sekali kak Nini.

Check gula, blood pressure & tahap kolestrol. What's the result?
Check gula, blood pressure & tahap kolestrol.
Check gula, blood pressure & tahap kolestrol. What's the result?
Check gula, blood pressure & tahap kolestrol.
And my result is...

Check gula, blood pressure & tahap kolestrol. What's the result?
Check gula, blood pressure & tahap kolestrol. The result -
Gula 5.6 okay. (bacaan normal 5-7)
Blood pressure 122/84 okay.
Cholestrol 5.48 tinggi, tak okay. (tahap kolestrol yang normal adalah <5 .2="" hahaha.="" span="">
#silajagamakansayidah.

Alhamdulillah semua okay. Eventhough kolestrol agak tinggi tapi bagus la tahu sekarang kan. Boleh usaha untuk menurunkannya. Orang kata makan oat bagus untuk reduce tahap kolestrol dalam darah. Nasib baik memang ada stok oat kat dapur (tapi tak makan hahahaha). So, lepas ni kena berjinak-jinak makan oat kosong. Oat coklat aci tak? haha!

Okaii that's all. Daaa~ wassalam! :)

You May Also Like

4 comments

  1. Salam sabtu. Ibu singgah blogwalking blog sis sayidah. Elok cek gula selalu

    ReplyDelete
  2. bagus juga kalau ada mesin tu 1 kt umah heheh.. lama dh xcheck entah mcm mna la kolesterol

    ReplyDelete
  3. Kena check juga ini.. Bagus sebenarnya buat pemeriksaan ini secara berkala..

    ReplyDelete
  4. rabia check juga hari tu.alhamdulillah ok je.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p