Total Pageviews

Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my | truestory!

by - October 01, 2018
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my | Okay.. walaupun tajuk entri kali ni panjang bebeno, tapi that's the reality yang kita kena hadap dan alert sekarang. Makin banyak dan makin bertambah tambah kes scammer yang tak bertauliah (yang paling famous sekarang Macau Scam) yang dilaporkan di balai polis. Ramai yang telah menjadi mangsa. Ada yang kena tipu bulat-bulat dan ada juga yang hampir ditipu. Ada yang sehingga kehilangan duit berjuta ringgit! Its no joke really.

Nampak macam remeh temeh & maybe terdetik dalam hati "aku takkan tertipu dengan benda alah ni" but guess what? Orang yang tertipu takkan tahu dia sedang ditipu. Sama ada disebabkan dia tak alert dengan benda scam bagai ni atau scammer tu yang licik. Licik yang membuatkan ianya kelihatan seperti real situation & real people.

Oleh itu, we have to know sedikit sebanyak kes dan juga cerita situasi yang melibatkan scammer penipu ni. Agar kita boleh nampak how scammers do their work. Kita mungkin boleh elak daripada tertipu oleh scammers dengan cara mengetahui macam mana proses scam ni berlaku.

We have to know all of these infos and maklumat. So that kita boleh berfikir dan tahu which situation is considered as a scam or not. Tak kisah sama ada kita ni peniaga online (dropship/agen) atau tidak, kita semua kena ambil tahu.

Di bawah ini.. saya kumpulkan beberapa kisah benar mereka yang terlibat dalam kes scam dan scammers yang tidak berhati perut mengambil duit mangsa. Mari kita sama sama ambil iktibar dan pengajaran.


KOLEKSI KISAH BENAR:

Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon polis, mudah.my


1. Kisah Fika

Assamualaikum. So harini aku berjaya patahkan niat seorang scammer yang cuba tipu aku almost RM500 gais. I really  really need you guys to RT this thread to spread awareness to everyone sebab aku tak tertipu dgn scam ni pun sebab kenalan terdekat aku dah pernah kena.

Firstly, aku jual preloved foundation maybelline aku dekat carousel dengan harga RM15. Tak sampai 5 minutes aku post on carousel, ada orang PM aku on carousel.
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell
So aku pun approach 'her' (tah lah laki ke prempuan behind the phone)  through whatsapp. And here's how the conversation started. Dia cakap dia kat luar negara,  so dia suruh post item ke KL.
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell
Lepastu dia cakap dia akan bank in soon. Look,  kat sini kita dah boleh doubt dah. Smooth je cara dia beli. Tak tanya anything about the product kot. Yela,eventho it is preloved item,  kita mesti nak tanya sikit kan?  About the code, and stuff. Tapi this scammer terus nak bank in.
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell
Dia cakap 'will bank in soon', memang soon gais. Few minutes after that,  memang berbunyi notification email aku. Korang focus kat second picture tu. Kononnya duit dah transfer, through Barclays bank. Dekat sini lah yg aku dapat agak dia ni scammer. Bukan agak dah, confirm!
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell
Tapi after 2 hours macamtu,  dalam pkul 6 petang (boleh refer gambar kat atas),  dia whatsapp balik. Time ni aku tunggu je dia whatsapp nak cakap apa,  sebab aku dah tahu dia ni scammer. Dia whatsapp aku,  inform dia dah bank in.
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell
Nampak tak?  Gigih bagitahu aku, dia bank in RM500. Sebijik tactic yang dia guna untuk kawan bf aku, yang menyebabkan kerugian mencecah ribu ringgit gais! Aku takkan screenshot semua,  sebab banyak point aku mainkan dia je,  nak tengok akaii dia sampai mana nak kelentong. Time ni aku acah acah tak expert la bab bab online transfer bagai ni.

Tactic dia macamni. Total price dia kena bank in dkt aku utk beli foundation tu RM22 include pos. Dia bank in RM500 kat acc aku. Dia cakap,  procedure barclays bank mmg mcmtu,  takboleh bank in sikit-sikit. Aku pun check acc bank aku,  mmg tak masuk duit yg dia kata kononnya dah transfer tu. Aku pun cakap kat dia,  selagi duit tak masuk dalam account aku, aku tak proceed pos barang tu. Tengok apa yg dia kelentong ni.
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell
Kononnya Barclays bank tu dah deduct RM500 from 'her' bank account,  so aku ni la yang kena transfer balik the balance RM478 kepada no account yang email tu bagi,  barulah total RM500 akan masuk dalam account aku. Sebab kononnya skrg duit tu tengah hold sebab policy bank.
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell
Dan dia keep on forcing me to bank in cepat,  mula mula suruh aku buat online transfer. Aku sengaja usik dia, aku cakap takboleh bank in skrg,  nak gi balai polis,  dia dah cuak. Then aku cakap la nak amik adik aku kerja kat situ hahaha. Then dia ckp guna atm pun boleh pulak. Dia punya paksa suruh cepat bank in sampai cakap bank tengah tunggu lah apa la. Aku dah malas nak main main,  aku cakap aku tak faham procedure bank international ni apa semua. Then aku cakap,  suruh dia explain kat adik aku yg kononnya polis tu. So here is where she kantoi...

Ni conversation scammer tu deal dengan adikku yang kononnya police la
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell
Dia still berdalih bila aku cakap aku tau location dia. Dan no fon dia banyak kena report polis dan email dia guna bukan official. Dia berdalih cakap itu agent la bagai. Hahaha so here's the final.
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell
Ya. Dia block aku sebelum aku block dia. Dia dah mati akal geng. Thank you to @MFarizIzwan sebab pernah cerita yang kawan dia pernah kena tipu dan rugi besar sebab scammer ni. Dan aku yakin, disebalik tactic ni,  bukan seorang. Tapi ramai. Dan aku tk rasa dia perempuan.

Alhamdulillah sebab aku pernah tahu ttg tactic guna barclays bank ni. Sebab scammer tu siap ugut lagi kalau aku tak bank in,  aku boleh krna arrest sbb tu jumlah yg besar dan melibatkan bank. Tapi aku gelak jelah sbb dah tahu. So aku taknak korang pun terkena dengan dorang ni.

Sekian,  thanks sudi baca. Tolong spread, hati hati gais. Jangan mudah percaya dan be extra careful bila berkait dgn personal info dan berkait dengan duit ni,

Oh ya,  feel free to reply if korang or kawan korang pernah kena jugak. Lets share the story.

Tambahan gais.  My bf whatsapp dia after dia block my ws.  See?  Bangga betul makan duit orang. Memang tak berkat la hidup.
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Also,  I dah refer to the official barclays bank punya twitter and memang terbukti sgt sgt ini scam.
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Oh btw gais, tak perasan pulak lupa insert account bank yang dia suruh transfer duit tu.  Kononnya agent barclays dari malaysia la ni.  Ceitt. alert dengan account bank scammer ni ya.
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
-twitter @SyafiQahZakuan 

2. Kisah Yaya

pandai eh nak tipu kita suruh kita bayar guna duit kita dulu baru duit dia masuk account. bukan seringgit dua tapi beratus. lepastu bila call no dia, takda dalam perkhidmatan pun. sebaik tak kena tipu. check corousell dia pun tetibe acc dah suspended. aku pun naif sangat, so hati hati!
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
-twitter @yayawrrr 

3. Kisah Ridhwan

Scammers on mudah.my. Am i the only one who was almost tricked? Dah takde kerja lain dah dorang ni, canada konon.
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - mudah.my
Whatever you do please be careful online, predators online can use your information. I even asked and it was a fake.
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Scotia Bank
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Scoatiabank - phishing email
Pisang takkan berbuah dua kali. Ape benda la merepek lepas dah kantoi.
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer -mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
-twitter @Ridhwan_Razak 

4. Kisah Pn. Fazimah

Bismillahirrahmannirrahim & Assalamualaikum wbt.

Ini cerita pagi ini saya nak berkongsi dengan semua ahli keluarga, saudara mara & sahabat-sahabat di FB.

Saya menerima panggilan daripada 04-7742022, sebuah panggilan dari pihak Kastam di Kedah. Pegawai tersebut bernama Mohd Riduan b Samsul WK04. No rujukan kes UKKK786/12/2017. Saya dimaklumkan bahawa Notis amaran terakhir telah dikeluarkan pada hari ini berkenaan GST sebanyak RM16,000.00 yang masih tertunggak akibat daripada rampasan telefon bimbit Samsung sebanyak 103 unit yang dirampas pada 27.4.2017 di Kastam checkpoint Bukit Kayu Hitam. Pihak Kastam telah membacakan nama penuh & no kad pengenalan pelaku dan ia sama dengan nama penuh & i/c saya. Saya menafikan sekeras-kerasnya dan mereka melanjutkan perkara ini ke pihak IPK Kedah.

Talian itu disambungkan terus ke IPK Kedah dan saya ditemubual oleh Sarjan Hamizi bin Ismail. Saya ada juga meminta no badan Sarjan tersebut tetapi katanya ianya adalah rahsia. Selepas disoal siasat dan saya masih menafikan dan mereka meminta saya hadir ke IPK Kedah.

Akibat jarak balai terlalu jauh kerana saya di Selangor, mereka memberi option kepada saya untuk membela diri dengan membuat laporan secara dalam talian dan dirakam. Saya bersetuju dan dalam masa yang sama saya ada terfikir untuk rekod dari HP saya tetapi saya tidak melakukan mungkin kerana perasaan yang gelisah ketika itu.

Sarjan tersebut memulakan rakaman dan meminta supaya tiada orang ketiga ketika rakaman dilakukan. Beberapa soalan diajukan kepada saya dan setelah itu sarjan tersebut menyerahkan kes kepada sarjan Mohd Taufiq untuk tindakan selanjutnya.

Kemudian Sarjan Taufiq meminta saya menunggu di talian kerana ingin membuat semakan di bahagian IT untuk menyemak jika saya pernah terbabit dalam mana-mana kes jenayah. Saya mendengar perbualan sarjan tersebut melalui walkie talkie (keadaan sangat real ketika itu dengan cara dan perbualan mereka) dan pihak IT tersebut menyatakan bahawa nama saya tersenarai dalam kes syabu seberat 16kg dan waran tangkap sudah pun dikeluarkan untuk menangkap saya. Ketika itu luluh rasa jantung dan macam-macam bermain dalam fikiran walaupun saya tahu saya tak melakukan jenayah ini.

Sarjan Taufiq meninggikan suaranya kepada saya untuk saya mengaku kerana di dalam kertas siasatan saya ada wanita yang telah menjual account CIMB saya kepada Pengurus CIMB Kedah yang bernama Roslan bin Johari yang telah ditahan 5 hari lalu dan saya diberi ganjaran sebanyak RM200k yang telah pun di bank in ke akaun saya.

Saya menafikan tiada perkara begini berlaku dan saya minta untuk membuat laporan polis ke balai berdekatan. Sarjan melarang keras saya ke mana-mana balai kerana katanya saya akan direman kerana tidak memberi kerjasama kepada pihak polis. Ketika itu saya seperti tiada pilihan dan sarjan seperti memaksa saya mengaku perkara yang saya tidak buat. 

Katanya lagi dia boleh membantu saya asalkan saya tidak mendedahkan perkara ini kepada sesiapun termasuk suami. Saya cuba berdolak dalih dan sarjan seperti tidak berpuas hati kerana katanya saya cuba drag kan perkara ini terlalu lama. Bayangkan panggilan diterima dari jam 9.00 pagi dan sehingga jam 10.45 pagi masih tiada keputusan.

Saya risau dan rasa agak gementar ketika itu dan saya menangis. Sarjan itu meminta saya bertenang dan katanya saya ada 2 pilihan untuk selesaikan masalah ini. 

1. Reman 45 hari.. jika tidak bersalah akan dilepaskan
2. Membayar wang jaminan sebanyak 5 ribu dan jika tidak bersalah wang tersebut akan dikembalikan dalam masa 24 jam.

Saya memberitahu sarjan yang saya tiada duit namun dia suruh saya dapatkan juga. Dari situ (ALLAH membantu saya) saya seperti rasa pelik dan tersedar bahawa perkara ini seperti scam. Saya mula mempertikaikan caranya tapi saya ditengking kerana cuba mengganggu proses pihak polis. Dalam saya menangis, saya melawan dan mempertikaikan bahawa pihak polis tidak berhak untuk menengking dan meninggikan suara. Saya menegaskan bahawa saya tidak boleh menerima cara begini dan saya perlu ada di balai polis untuk membela diri saya.

Sarjan cuba memujuk saya dan sekali lagi meminta sy bank in duit jaminan itu dan akan memberi saya no akaun personal auditor di Mahkamah. Sekali lagi saya pertikaikan...kenapa personal account?

Saya minta untuk membuat bayaran di mana-mana mahkmah dan dia masih tidak berpuas hati. Saya menangis lagi dan saya tekankan bahawa saya ingin ke balai polis sekarang dan dengan nada yang tinggi, dia minta saya jangan matikan talian dan menyediakan 2 pasang baju kerana setibanya di balai polis dia akan meminta pihak balai untuk menahan saya.

Tanpa kata apa-apa..saya tinggalkan HandPhone di meja office dan keluar meminjam HP staff saya untuk saya call suami. masa tu airmata ni dah tak boleh nak bendung lagi dah dan husband meminta saya bertenang sementara dia semak dengan kawan (Polis).

Saya ke bilik semula dan melihat talian sudah pun terputus selepas 2 jam lebih disoal siasat. Saya membaca di ruangan whatsapp dan ternampak satu no HP 013-9668481 telah menghantar satu surat dari Mahkamah Persekutuan untuk membuat tangkapan terhadap saya. Selepas menunjukkan surat kepada husband.. saya dinasihatkan untuk membuat laporan polis dan kes ini dianggap scammer/ sindiket.

Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - panggilan telefon 'polis'
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - panggilan telefon 'polis'
Untuk makluman semua, cara-cara yang mereka-mereka gunakan sangat real.. dari panggilan tel, cara siasatan dan ketegasan mereka. maybe kerana saya tidak berapa tahu cara-cara anggota kita membuat siasatan so perkara sebegini sedikit sebanyak mempengaruhi dan mudah dipercayai. Saya berharap perkara begini dapat diselesaikan oleh pihak berkuasa dan tidak berlaku kepada sesiapa.

Semoga kita dilindungi Allah SWT dan dijauhi daripada perkara-perkara begini. Alahai.. susah hati sungguh saya.

Wassalam

- Facebook Fazimah Md Bazid

5. Kisah Min

Dah kena last friday and dah transfer and duit dah habis and redha ja lah.
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer
-twitter @yasminehaslann

6. Kisah Amin

Adik aku kena tapi tak jadi scam adik hahaha sebab aku yang reply.
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer
-twitter @aminlahh 

7. Kisah marsmoris

Hai sis. Saya dah banyak kali kena. Kalau dia suruh whatsapp you dah boleh detect dia scammer. And kalau carousell, sometimes you boleh check balik acc dia, akan tulis “USER SUSPENDED”. And also, kalau dia kata dia kat luar malaysia, obvious scammer tau.

Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer
-twitter @marsmoris 

PENGAJARAN or iktibar or 'ilmu' yang boleh kita dapat dari kes-kes scam di atas ini:

1. 
Loooolllll. If anyone was wondering, here’s how a LEGIT email from Barclays would look like. Stay woke people.
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
how a legit email from Barclays would look like
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
how legit email from Barclays would look like
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
how legit email from Barclays Bank would look like
2.
Personally, things I've learned about scammers:

they ALWAYS asked for your email
they didn't ask details about item
they are 'oversea', using international bank
they threaten you with "you can get arrested if you didn't respond asap"

Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
pengajaran from kes scammer
Okay mungkin sesiapa yang dah habis baca sampai sini muka serius or ada yang emo tu, nah ini untuk awak. bagi senyum ciked :)
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
'bergurau senda' dengan scammer
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
menyerang scammer hahaha
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
adoii kena marah pula
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
adehhhh scammer ni
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
dah kena setepek. padan muka scammer
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
hahaha betul juga tu
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
macam macam helah scammer ni
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer - carousell, panggilan telefon 'polis', mudah.my
Kena Tipu/ Hampir Ditipu oleh Scammer
Conclusionnya...

Hati hati lah. Sebarkan pada semuaaa. Ahli keluarga, sanak saudara. 

Pihak polis (i mean the real police ye haha) memberitahu.. kebanyakan mangsa yang terpedaya dengan panggilan polis scam adalah mereka yang kukuh kewangan (banyak wang) & juga warga emas (orang tua) yang tidak tahu tentang benda scam semua ni. Jadi, mereka mudah tertipu dan mudah je nak transfer duit tanpa usul periksa.

Sekian.. semoga bermanfaat. Moga kita semua dijauhkan dari terkena tipu daya scammers. Aamiin.

Daaa~ wassalam! :)


You May Also Like

7 comments

  1. sama la..jual barang kat carousell pastu dapat pm mcm tu gak..die ckp konon duit da masuk..pastu kne transfer duit dulu pada die..ai terus report pada carousell..depa terus detect scammer..

    ReplyDelete
  2. Gigihnya lahai scammers ni semua nak telan duit haram....

    ReplyDelete
  3. haa tulah, scammer ni tau tipu duit orang jer, so far kaella belum pernah kena lagi ni, tapi kena take noted benda ni.

    ReplyDelete
  4. dulu sekali suami shu hampir2 kena, jual kamera DSLR tu. mcm ni lah cara dia. suami tanya kawan-kawan dia nasib lah diorg alert. kalau tak terbang kamera tu.

    berhati-hatilah kalau berniaga online terutama di mudah,carosell semua tu. bahaya

    ReplyDelete
  5. uih bahaya juga ye ada penipu macam ni. mama alhamdulillah x penah kena lagi

    ReplyDelete
  6. Makin mjadi2 scammer skrg ni. Ipar kwn pernah kena, ms tgh mkn kat kfc, isteri dpt panggilan, trus berjln Ke maybank bdekatan dan buat trsf. Bila sedar dia hairan kenapa boleh bjln dr kfc hingga ke maybank. Cek account dah kosong.

    ReplyDelete
  7. memang byk pun kes scammer ni kan.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p