TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Cara Kecilkan Saiz Gambar (JPEG, PNG) dan PDF File

by - April 25, 2019
Cara Kecilkan Saiz Gambar (JPEG, PNG) dan PDF File | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Pernah tak bila isi borang permohonan kerja kosong/ jawatan kerajaan or swasta, akan ada bahagian gambar atau file untuk diupload? Then, bila kita choose file and upload.. eh! Dia kata saiz imej/ fail PDF perlulah berukuran sekian sekian. Katanya saiz image/ file yang kita upload tu besar; melebihi KB/MB yang ditetapkan. So.. apakah yang perlu dilakukan? Kita kena compress lah image & file tu jadi lebih kecil! Macam mana cara kecilkan saiz gambar (JPEF, PNG) dan PDF file yang kita mahu? Haa meh sini den ajar cara yang biasa saya gunakan.

Eh jap! Bukan setakat pelajar, graduan, pekerja, penganggur dan orang yang mahu meminta kerja je yang kena tahu.. Blogger blogger sekalian pun kena ambil tahu tau pasal benda ni.

Sebab apa?

Sebab.. antara faktor utama speed blog jadi lembab dan lambat loading adalah.. saiz gambar yang besar! Saiz gambar original yang di-upload terus ke entri blog tanpa kita 'kempis' kan terlebih dahulu. Bila blog ada gambar yang tak dikecilkan saiznya, tu yang orang complain kenapa blog berat, kenapa blog lambat loading, kenapa speed blog tak selaju blog yang lain.

Tapi jangan sedih sedih. Pada blogger yang tak tahu tentang ni, sekarang dah tahu yeay! So, amalkan ye. Jangan tak buat pula hahaha.

Okay, lets!

Cara Kecilkan Saiz Gambar (JPEG, PNG) dan PDF File


Cara Kecilkan Saiz Gambar (JPEG, PNG) dan PDF File
Cara Kecilkan Saiz Gambar (JPEG, PNG) dan PDF File
2. Choose which format of image (JPEG/ PNG) or PDF first.

p/s: JPG = JPEG

3. Klik 'UPLOAD FILES'.
4. Pilih gambar/ dokumen file yang nak dikecilkan/ compress.
4. Selepas dah upload, tunggu few seconds sementara gambar sedang compressing. Lepas dah compress, klik 'DOWNLOAD'.
Cara Kecilkan Saiz Gambar (JPEG, PNG) dan PDF File
Cara Kecilkan Saiz Gambar (JPEG, PNG) dan PDF File
Cara Kecilkan Saiz Gambar (JPEG, PNG) dan PDF File
Cara Kecilkan Saiz Gambar (JPEG, PNG) dan PDF File
Done! Easy peasy walaweh! :)

Oh. Kalau nak kecilkan lagi, klik pada gambar yang dah compressing tu. then boleh control di sini:
Cara Kecilkan Saiz Gambar (JPEG, PNG) dan PDF File
Cara Kecilkan Saiz Gambar (JPEG, PNG) dan PDF File
Tapi quality akan jadi tak secantik yang original lah tau. Kualiti imej tak berkualiti tinggi gitu. Akan jadi pecah pecah. Tak elok. Tak molek haha.

Kalau rasa masih blur blur dan tak faham dengan apa yang saya tulis di atas, boleh lah tengok video 'tutorial' di bawah untuk penjelasan yang lebih jelas dan clear. Step by step saya tunjukkan cara macam mana nak kecilkan saiz gambar.

[VIDEO] how to compress image (PNG, JPEG) & PDF file - cara kecilkan saiz gambar & dokumen PDF.



Okayy goodluck!

Daa~ wassalam! :)


You May Also Like

3 comments

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p