TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Dapat Interview Kerja di 10 Scam Company Ini? Jangan Pergi Temuduga!

by - May 20, 2019
Dapat Interview Kerja di 10 Scam Company Ini? Jangan Pergi Temuduga! | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Pernah dengar tentang scam company a.k.a syarikat penipu? Saya pernah dengar sikit sikit tentang scammer pekerjaan ni tapi tak ambil port sangat sebab saya tak duduk KL, Selangor. Tapi disebabkan ramai yang dah terkena dengan company-company jahat ni; terutamanya fresh graduate/ lepasan pelajar SPM yang masih muda, yang masih bertatih dalam industri kerja, yang masih baru dan 'suci'; saya pun nak share di sini. Kalau tak percaya? Saya ada sertakan sekali di bawah ini hampir 50 cerita, kisah benar, review dan pengalaman dari mereka yang dah pernah ditipu dan hampir diambil kesempatan.. So that korang tak pergi interview kerja di antara SEPULUH company scam tersebut kerana ianya hanya buang masa, tenaga dan duit. Buat kerja sia sia. Gaji tak dapat. Pergi training tapi duit elaun yang dijanjikan entah ke mana. Ish, nauzubillahi min zalik.

Setelah saya teliti dan baca satu persatu cerita dan review di bawah, dapat saya simpulkan bahawa:

Kenali Ciri-Ciri Scam Company:

1. Penemuduga/ interviewer tidak berpakaian formal dan tak profesional
2. Menawarkan gaji yang tak masuk akal tinggi nya (tak sesuai dengan kerja kosong yang kita minta)
3. Mendapat kerja yang tak sama dengan jawatan yang dimohon
4. Tiada sebarang review mahupun background company di Google
5. Jumpa pelbagai cerita dan pengalaman buruk tentang tempat kerja di Google & laman media sosial (bad reputation)
Dapat Interview Kerja di Scam Company
Dapat Interview Kerja di Scam Company

Dapat Interview Kerja di 10 Scam Company Ini? Jangan Pergi Temuduga!


Kalau korang dapat interview kat 10 tempat ni, jaga-jaga. Banyak scam company.

1- Megan Avenue 1
2- Hampshire Place (Pentagon)
3- Mid Valley
4- Menara Trend, Klang
5- Orins Group Sdn Bhd (Orins Advertising Group)
6- The Horizon Phase 1, Bangsar South City
7- Optimo, Cheras
8- KL Sentral (Forex Scam)
9- Company DNMC (Liger Infinity)

Pengalaman oleh orang yang dah terkena (kisah benar) & Nasihat:

1. I pernah kena kat Hampshire. Tawarkan gaji dalam currency UAE ape ntah but scam. Nasib baik member ada keje area situ n sedarkan! :'(

Sedih bila kita datang dari jauh niat nak cari rezeki, tapi begini jadinya. Hampshire ni dia bangunan besar dan banyak office dalamnya. I'm not sure if your kakak kerja one of office dalam tu yang company kononnya offer gaji dalam amount yang banyak, dan kene training dulu dalam 3 hari baru acceptable ke tak. But if yes, SILA LA RESIGN.

Contoh message tawaran job Admin Assistant (apply kat 'Indeed') dari Hampshire Buildings, Kuala Lumpur:
hampshire buildings scam
Hampshires Buildings, Kuala Lumpur - SCAM COMPANY!
2. So kalau nak apply job, kurangkan lah cari kerja dekat indeed. Bukan nak kata tak boleh, boleh tapi kene hati-hati. Check dulu company apa before datang interview (iv).

3. Jangan lupa Horizon at Bangsar South.
the horizon bangsar south city
The Horizon Phase 1, Bangsar South City - SCAM COMPANY!
Minta gaji basic 3K dia cakap takde masalah ye. So I got the job, on the first day start kerja, baru dia bagitau company dia apa, buat apa etc. Yang lain macam “wow” but I Google-d the company profile and jeng jeng jeng. . . Please be extra careful guys. Company background: Mostly pasal gold and also forex. Dia pernah cakap dengan I, nak basic 4.5k pun dia boleh bagi. Pernah dapat gaji tak dari situ? Nope. I went off on the first day itself.

4. No 3 tu paling babi. Ada ke suruh gi iv esok tu suruh jual water filter kat depan GSC. Hanaaaaaat betul. Asiawide Pacific? HHAHAHAHAHAHAHAHA YEEEEEEEE !! Dari tadi dok ingat apa la nama company tu. dah lah paksa i habiskan teh ais yang dia belanja tu!  i chow teruss, dah la masa masuk office nak iv tuu i nampak pekerja reramai berjoget, dengan bangganya orang tu cakap tu laa cara kami motivate staff kamiii. apooooo.

5. Pernah terjadi jugak 2 bulan kerja tanpa gaji suruh jual barang, zaman sekarang takde duit tak boleh gerak.

6. I pernah kena dekat Midvalley. Nak tambah lagi 1 dekat KL Sentral.

7. Tempat yang I pergi interview tu pernah viral dekat FB and orang yang interview I tu ada sekali dalam gambar tu. I dah dapat kerja tu tau tapi sehari sebelum reporting, I terbaca pasal itu scam company. Allah masih selamatkan I. Btw company tu buat investment.

8. Hampshire ni memang confirm scam. I pernah kerja sana (level 3A).. satu hari je sebab I tak nak kerja menipu orang.. Dia tipu macam mana? Entah la bagi I investment dia tu betul dah tapi salah dari segi cara nak dapatkan client. Pancing orang-orang yang dah bersara & fresh grads untuk invest or cari orang untuk invest. Salah satu cara is to post job vacancy yang tawar gaji tinggi. Tu semua tipu. Tak dapat pun kerja yang ditawarkan.

9. Apply thru jobstreet je insyaAllah selamat.

10. Lagi satu is ORINS ADVERTISING GROUP. Masa iv tu dia kata 3 minggu permulaan ikut je staff lama jual barang pastu dia push kita jual barang 1 hari 10 barang dia terjual masa 3 minggu tu. bila kita dah jual kan, dia tak bagi komisyen tau. Tahu tak dia cakap apa? “Okay sepanjang awak jual tu, kira latihan”. HOTAK DIA!

11. Sebelum pergi google company tu kat jobstreet or glassdoor. berhati-hati semua. If takda info langsung pasal company tu, then don't go lah babe..

12. Kekdahnya ketiga tiga tempat nampak gah!

13. Yang dekat hampshire tu company ni.. Dekat indeed dia tulis "pent business centre, PBC, pent co." , pent ape benda lagi tah..
hampshire pentagon scam company
PENTAGON BUSINESS CENTRE SDN BHD - SCAM COMPANY!
Mostly dia tawar kerja customer service gaji RM5-7k, bernasib baik dia tawar sampai RM10-15k sebab gaji in USD katanya HQ dekat dubai UAE. boleh katakan 90% melayu masa masuk office tu.. dari front desk, orang yang iv dan staf staf lain mostly melayu.

Pastu nampak la foreigner 3-4 org, india 2-3 orang, cina tak pasti la ade ke tak sebab imbas gitu je tengok diorang tengah bagi talk macam MLM. Sedih tengok melayu kenakan melayu.

14. Mid Valley tingkat 13! Nasib baik i sempat blah. Staf smua melayu bodoe. Blazer colour kuning. Centrepoint, mid valley. belah CIMB, bukan maybank.

15. Aku pernah iv dekat Hampshire tu a few months ago. Masa tu bodo lagi sebab tak tanya pun recruiter tu nama syarikat. Tup-tup masuk ofis, nama company tu Starling Gold Asset Management. Google sikit je nampak dah orang kata company ni scam etc.
16. yes betul. aku pernah kena babe. memang frustrated gila.. tapi dorang target fresh graduate je.. because dorang ingat fresh graduate ni bodoh sangat.. oh no..

17. Untuk lebih dipercayai, better walk in company tu sendiri.

18. Pernah pergi iv yang dekat midvalley 2 kali. Yang 1, search dekat website nama company takde pun. So Tawakkal pergi sebab dah alang-alang area tu, sekali smpai guard cakap company tak pernah wujud. Maki hamun dekat situ, company wujud tapi dorang bagitau takde open vacancy pun. Penat je. Nama company The Gardens.

19. Dah terkena, no. 2 tu.. Aku nak pergi toilet, staff dia siap follow sekali. Pergi lunch pun sama..

20. Actuallyy ada je company yang ok cause husband i pernah kerja dalam building tu. but yaaa. mostly tak ok hahahaha . scammer bangang.

21. Baru tadi dapat call for iv kat Mid Valley esok emm. Nama company tu Pacific Asiawide Group. I text my mom dulu the day before iv and she did some research sebab dia susah nak percaya orang. And she found out that the company is actually a scam so I didn't go to the iv. The person spam me on Whatsapp asking if I still nak pergi iv.

22. Bersepah kat kl tu. i pernah kena dekat kompleks mutiara. dah semangat pakai baju kurung, jadah cakap jadi kerani. Datang datang kena jual mesin urut. jual dekat hospital pula tu.

23. No 3 tu betul. Bapak aku keje situ dia kata syarikat scammer tu office dia bawah floor syarikat bapak aku kerja sekarang.

24. Ramai gila terkono. Hahaha Hampshire tu pernah kene raid kot. Tapi lepas tu buka cam biasa. Kesian yang datang jauh-jauh, lepas interview terus kene training. Hahahha cilake.

25. Pernah zaman-zaman gigih cari keje konon nak keje office, yang megan avenue tu ade suruh datang iv.. call banyak kali suruh datang.. end up saya tak datang sebab tak suka kerja office.. lol.. naseb!

26. Aku pernah kerja kat Hampshire. Memang ada dengar ada scam situ. Tapi tak semua. Yang aku kerja tu ok je. Kat mid valley pernah pergi interview beberapa, memang scary. 1st iv dah nampak scam nya. Terus tak pergi bila kena panggil 2nd iv.

27. Baru kena haritu. Nasib baik google dulu. Last monday dia suruh datang iv around 2.30. I got their wasep on saturday or sunday lupa da. On Saturday malam around 11pm dia remind again. Pala dia. Naseb bijak nk stalk. So many people cakap scam. So terselamat.

28. Member aku pernah dapat kat KL Sentral. Forex scam. Yang best nya aku siap labur sekali. RM22k hangus dalam sebulan. Duit hutang member pulak tu. Dah la aku tak sampai sebulan lagi keje time tu. Buat loan la bayar lps tu. Cerita time aku tak berapa cerdik dulu-dulu.

29. Pernah kena baru baru ni, first day dia suruh follow akak akak tu bekerja acah acah belajar dari akak yang berpengalaman. Last-last pergi promote mesin urut, hahahahahah

30. Megan Avenue tu dulu masa Job hunters dulu selalu kena tipu.. Memang dah well known.. Belum menara cosway kat bukit bintang tu lagi.. Siap kena bayar pulak kat dia agensi tu.. Aku nak mintak keje aku kena bayar.. Hanat tul..

31. Maca mana tahu scammer? Ada staff situ mintak duit ke? Macam i kena. Dia suruh family invest since their company provide investment service guna bitcoin.

32. Office dekat midvalley, untuk gold investment. 2 minggu ulang alik pergi kerja, hari-hari pujuk suh invest, ajak famili sekali. last-last bila bagitau famili tak nak dan takkan invest eaoknya terus dapat message you've been terminated. hmm yela lepas tak berjaya scam kan.

33. Jangan dikecualikan Pacific Engineering / pecol at petaling jaya. Penipu. Haritu dapat tawaran intern dekat situ. Pastu, member call cakap tak payah sebab dia layan korang macam kuli. Yup. Betul. Teramat kuli. Pastu bila tanya elaun bila nak bayar diorang pusing pusing.

34. Betul tu. Sebab pernah terkena dekat hamsphire tuuu. kene gak berminggu training lastly dapat tahu dan dah faham takde basic semua lepastu apa lagi bla ar. dahlaa kitaorg da bayar duit namecard bagai kau tahu. 80 melayanggg duit gak oiii even 80rm tu HAAHHAHA.

35. Megan avenue 1, nama company Z*NO Global sdn. Bhd, HR macam haram J :) gaji staff main hold. Nama company lain, yang jalan project company lain. Company from korea ye guys. Until now salary aku bulan 11 still not clear. Hutang supplier materials 48k tak bayar-bayar.

36. Aku dapat iv kat hampshire place ni. Kat level 3. Mula-mula aku cakap tak dapat datang then dia okay lah. Petang tu email lain masuk suruh aku iv still kat tmpt yang sama tapi siap bagi aku pilihan nak datang bila. nama company lain-lain pulak tu, tempat sama.

37. No 2 tu takpayah la memang scam teruks . dah lah nak pegi makan pun dorang follow seriously dah macam budak tadika pula pi lunch pun nak kena ikut. pastu training dia bosan gila kena salin profit forex pastu kene download app trading la bagai buang masa buang energy.

38. Been there once at hampshire place, consult orang seorang dapat 15usd. Pentagon company if i'm not mistaken. Convert myr gaji 2.5k ke atas. Doesn't proceed it to the next level so taktau apa next.. yang penting, sangat senang dapat kerja n iv dekat meja office dengan ramai-ramai orang sekeliling.

39. Pernah kena jugak. Nama company tu orins group sdn bhd. Hati hati sebab seluruh malaysia ada. Macam i kena kat Kota Bharu

40. Hampshire - Pentagon floor 3A. Hafal dah weh. Jangan pergi tq

41. Optimo, cheras. Pun sama. Minta gaji 1500 kata boleh bagi, 1 bulan lebih kerja jual barang, sampai kena tangkap/ aim dengan security guard mall sebab takde permit niaga. Slip gaji tak de, gaji pun tak ada. Yang ada konon profit jualanan Khamis Jumaat.

42. Orins advertising group. Konon masa interview cakap buat kerja senang-senang dekat office je, masuk kerja pukul 9-5. But first day kerja kena jual barang depan bank, balik pukul 7 pftttttttt.

43. yesssss warwarkan gais!!!!!! aku hampir terkonoooooo! sebab tu pentingnya nama syarikat. Ni bila tanya nama syarikat tak bagi suruh datang iv. plus tengok review dekat google ke.

44. Hampshire Place punya IV paling tak boleh blah, dalam ofis yang sama dia buat IV ada talk pasal profit calculation dengan Bitcoin. Yes company scam, masa IV dia cakap gaji dibayar in USD, jobscope is customer support for a software company from Hong Kong, tapi yang lawaknya IV tak sampai 15 minit. They don’t really interested in our background or what we can offer, tapi lebih nak promo produk.

45. Company DNMC pun sama. tak pasal-pasal kena jual kupon dekat tepi jalan. Lain jawatan yang dipaparkan lain yang dibagi, kabor je la direct selling kan senang.

46. Kat menara MBMR pun ada scam jugak. Dok sembang letup-letup position marketing executive, bila mintak elaborate job scope rupanya dok kena buat awareness campaign Unicef tepi jalan. Liger Infinity.

47. Baru dapat email ni tadi dari GBC Sdn Bhd.. so ni company scam? YES.
gbc sdn bhd megan avenue 1
Megan Avenue 1, Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur - SCAM COMPANY!
48. Jangan lupa MOH academy kat The Weld.

49. Aku pernah dapat iv kat hampshire place. Aku apply position data entry tapi dia iv aku benda yang takde kena mengena. Sangat mencuriga kan. Balik pon aku buat research sekali memang betul scam. Yang kat hampshire tu aku apply dari indeed. Company tu ada banyak lagi job posting kat indeed under different position. So sesiapa nak apply kerja kat indeed hati-hati. location dia dekat hampshire place. Level 3a.

50. Dulu hampir nak kena. dah pergi iv kat klang menara trend. Dia dah panggil kerja. Rasa tak sedap hati google rupanya company scam.

Semua kisah pengalaman di atas ini diambil di SINI.

Jika nak tambah, boleh tulis di ruangan komen ye. Untuk peringatan bersama.

Semoga bermanfaat!

Jangan lupa share pada keluarga, saudara mara, jiran tetangga dan kawan-kawan. Sebarkan supaya tiada lagi yang terkena inshaaAllah aamiin.


You May Also Like

6 comments

  1. that is why i am so scared to read and open text or picking up a call from an unknown. Alhamdulillah setakat ni masih dijauhkan.

    ReplyDelete
  2. Bagus entri Say ni sebab memberi panduan kepada oencari kerja dan kebetulan sis pun ada pengalaman sendiri.. Melalui entri Say ni mencetus ilham sis untuk kongsi pengalaman itu di blog untuk entri akan datang..

    ReplyDelete
  3. singgah sini.. nice info utk fresh graduates! kesian yg dtg dr jauh last2 kena tipu

    ReplyDelete
  4. Macam2 betul dunia skrg ni. Scammer berlambak dekat luar sana. Beware everyone!

    ReplyDelete
  5. Ambil kesempatan betul mereka nie..

    ReplyDelete
  6. ooo, ada jugak ek scam macam ni....serius tak tahu...tapi bila diingat balik, suami pernah kena masa kami duduk kedah dulu...ditawarkan gaji untuk kerja lain, tapi disuruh edar flyers....tu macam scam jugak la kan...

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p