Total Blog Pageviews

Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik (2019) - Objektif & Subjektif

by - May 14, 2019
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik (2019) - Objektif & Subjektif | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! For your information, format untuk paper exam PT3 Matematik sudah berubah mulai tahun 2019. Secara roughly nya.. format baru kertas peperiksaan PT3 Matematik adalah terbahagi kepada 3 bahagian. Bahagian A (objektif aneka pilihan A/B/C/D), bahagian B (objektif pelbagai bentuk) dan bahagian C (subjektif). Sebelum ni, kertas PT3 ada section subjektif sahaja. Tapi sekarang ada objektif dan subjektif.

Bagus juga ada soalan berbentuk objektif ni, senang sikit hehe. Sedikit sebanyak dapat membantu para pelajar untuk skor lulus dan cemerlang dalam peperiksaan PT3.
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019 | image Google
Saya dapat tahu format baru ni pundaripada ketua Editor Matematik & Matematik Oxford Fajar. Ketika beliau meminta saya edit dan check jawapan set soalan kertas model peperiksaan PT3 2019 (fyi, selain buat kelas tutor di rumah, I'm a freelance editor Math and Addmath under Oxford Fajar), baru lah saya dapat tahu yang format kertas PT3 sudah pun berubah.

Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik (2019) - Objektif & Subjektif

Semoga semua ibu bapa dan guru sekolah termasuk cikgu kelas tusyen take note this new thing. Sebarkan pada semua pelajar supaya mereka tak terkejut bila masuk dewan peperiksaan.

PERKARA
KETERANGAN

Jenis Instrumen


Ujian bertulis

Jenis item

-Objektif Aneka Pilihan (OAP)
-Objektif Pelbagai Bentuk (OPB)
-Subjektif Respons Terhad


Bilangan Soalan

Bahagian A: 20 soalan OAP – 20 Markah
Bahagian B: 5 soalan OPB – 20 Markah
Bahagian C: 6 soalan subjektif – 60 Markah


Jumlah Markah


Jumlah: 100 Markah

Tempoh Ujian

2 jam

Konstruk
-mengingat, memahami, mengaplikasi, menyelesai masalah
Kaedah Penskoran
-dikotomus dan analitik

Jika tidak dapat lagi gambaran bagaimana format baru ni, saya ada sertakan contoh soalan daripada buku set soalan kertas model peperiksaan PT3 (SCORE in PT3) (penerbit Oxford Fajar) yang menggunakan format pentaksiran baharu DSKP & KSSM dengan sempurna.



Contoh Soalan Kertas Model PT3 Matematik Yang Menggunakan Format Baru 2019

Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019
Format Baru Kertas Peperiksaan PT3 Matematik 2019
Apa yang saya boleh katakan.. format yang baru ini lebih.. baik mungkin? Sebab ada bahagian A dan bahagian B yang agak mudah dan dapat memberi peluang kepada student untuk kaut seberapa banyak markah yang ada sebelum beranjak ke bahagian yang ditakuti; iaitu bahagian subjektif.

Sebab apa ditakuti oleh pelajar?

Sebab kat bahagian subjektif lah ada soalan KBAT, soalan yang mencabar, soalan yang banyak tulisan panjang-panjang, dan soalan yang boleh 'menjerat' kesalahfahaman pelajar.

Apa apa pun.. usaha tangga kejayaan! Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan! Yang bulat tidak datang bergolek, yang pilih tidak datang melayang! Kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya!

Gitchuww peribahasa. Hambikk. Hahhaha.

Okay.. semoga bermanfaat! Jangan lupa sharing is caring ye!

Daa~ wassalam! :)





You May Also Like

3 comments

  1. Masa wak dulu dipanggil peperiksaan SRP
    Tak lulus Matematik kira gagal semua, tak boleh naik ting 4

    ReplyDelete
  2. everything was very simple dulu. skrg ni complicated betul. why do i feel like maths is getting harder even though i love math before. haha

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p