TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Tips Lulus Matematik SPM: Fokus Jawab Soalan 13 Bab Ini Sahaja!

by - July 21, 2019
Tips Lulus Matematik SPM: Fokus Jawab Soalan 13 Topik Ini Sahaja! | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Dah lama tak tulis entri blog pasal Math or Addmath kan? haha. Sorry sorry! Memandangkan trial exam/ peperiksaan percubaan SPM is just around the corner (mula 1 Ogos 2019), so saya nak share 'sedikit' tips untuk SPM Matematik. Harap-harap dapat membantu pelajar Tingkatan 4 & Ting 5 di luar sana yang selalu dapat gagal math. Sebelum ni saya ada share tips addmath SPM - cara skor lulus kertas peperiksaan matematik tambahan SPM dengan hanya fokus 12 bab sahaja, so, kali ni saya share tips lulus Matematik SPM pula dengan fokus study dan jawab soalan 13 bab sahaja.

Tahun ni saya ada 5 student SPM (setakat ini) yang tusyen matematik (personal tutor matematik) dengan saya dan almost of them memperoleh gagal dalam exam. So saya ajar mereka topik-topik yang saya rasa mereka boleh catch up & agak senang faham.

Bila saya senaraikan all of those topics, there are total 13 chapters yang saya utamakan dalam mengajar mereka.

Tapi perlu diingatkan.. ini hanyalah SUGGESTION/ CADANGAN saya sahaja. Saya beri tip cara lulus SPM Matematik ini adalah berdasarkan analisis saya sendiri.

Walaupun saya bukan lah cikgu di sekolah, tapi selepas saya buat kira kira dan berdasarkan pengalaman mengajar kelas tusyen matematik lebih 3 tahun, I come out with this tips.
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm


Tips Lulus Matematik SPM: Fokus Jawab Soalan 13 Bab Ini Sahaja!


Bentuk Piawai/ Standard Form
Ungkapan Algebra/ Algebraic Expression
Rumus Algebra/ Algebraic Formulae
Ketaksamaan Linear/ Linear Inequalities
Graf Fungsi II/ Graphs of Functions II
Set/ Sets
Statistik I & II/ Statistics I & II
Statistik III/ Statistics III
Matriks/ Matrices
Ungkapan dan Persamaan Kuadratik/ Quadratic Expressions and Equations
Persamaan Linear Serentak/ Linear Equations
Penaakulan Matematik/ Mathematical Reasoning
Pelan dan Dongakan/ Plans and Elevations

Kenapa saya suggest 13 topik yang pelajar inshaaAllah senang skor berbanding bab lain?

Sebab.. ada ramai pelajar yang dapat GAGAL final exam matematik Tingkatan 4. Bila masuk form 5, buat ujian demi ujian, still.. FAILED. Ada yang markah sipi sipi je nak jejak angka 40% . Serius sayang kalau jadi macam tu.

So, bila pelajar yang last minit 'tersedar' dari lena dan tengok tengok ada masa yang singkat (beberapa bulan) sahaja untuk study, dia jadi kalut. Tak tahu nak mula dari mana. Tak tahu nak belajar bab mana. Tak tahu which topic is so much easier. Tak tahu nak fokus bab apa. Tak tahu nak tekankan topik mana.

That's why saya sudah sediakan 13 topik untuk adik adik SPM study. So that adik adik SPM FOKUS buat banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk soalan latihan (soalan di buku, soalan trial percubaan SPM, soalan past year SPM) untuk 13 topik tu SAHAJA.

Target markah penuh untuk soalan 13 bab itu SAHAJA.

Then, inshaaAllah CONFIRM sekurang-kurangnya LULUS sudah berada di genggaman tangan anda. Percayalah!

Gituhh teknik rahsia lulus math SPM hahaha. Dah macam kempen dah.
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm
Okay mungkin ada yang tak percaya. Takpe takpee. Saya akan beri 'bukti' analisis saya.

Dan automatically akan terjawab soalan macam mana dengan skor full marks soalan-soalan 13 topik di atas boleh buat student lulus math SPM.
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm

KERTAS 1 - 40 soalan - 40 markah (1 jam 15 minit)

Bentuk Piawai (2 - 3 markah/marks)
Ungkapan Algebra II &III + Rumus Algebra (3 - 4 markah)
Ketaksamaan Linear (1 - 2 markah)
Set (1 - 2 markah)
Graf Fungsi II (1 markah)
Statistik I & II - piktograf, palang bar, carta pai, mod, median, min (2 - 3 markah)
Matriks (2 markah)

Total marks: 12 - 17 markah
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm

KERTAS 2 - 16 soalan - total 100 markah (2 jam 30 minit)

Kertas 2 ada DUA section:

Bahagian A - 52 markah - 11 soalan (kena jawab semua soalan)
Bahagian B - 48 markah - 5 soalan (jawab 4 soalan sahaja)

BAHAGIAN A

Set ATAU Ketaksamaan Linear (3 markah)
Ungkapan dan Persamaan Kuadratik (4 markah)
Persamaan Linear Serentak (4 markah)
Penaakulan Matematik (5 - 6 markah)
Matriks (6 markah)

BAHAGIAN B

Graf Fungsi II (12 markah)
Statistik III (12 markah)
Pelan dan Dongakan (12 markah)

Total marks: 58 markah
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm
So, bila dikumpulkan.. Jumlah markah Bahagian A dan Bahagian B di atas yang kita target untuk full marks = 12 + 58 = 70

70/140* x 100 = 50% (gred C)

*140 adalah jumlah markah untuk kertas peperiksaan matematik Section A + Section B
tips lulus matematik spm
tips lulus matematik spm

Pengiraan Markah Lulus Matematik SPM:

Untuk dapatkan AT LEAST lulus SPM paper matematik, pelajar perlu skor 56 total marks.

Sebab kalau kira kira..

56/140 x 100 = 40% (LULUS)

Maksudnya di sini.. student perlu target SEKURANG-KURANGNYA 56 markah (bahagian A + bahagian B).

Semoga bermanfaat! Jangan lupa sharing is caring tips matematik SPM ini kepada orang lain yang memerlukan atau ke group group berkenaan.
tips lulus matematik spm
TUTOR MATEMATIK & MATEMATIK TAMBAHAN (ADDMATH)
Last but not least, perlu saya ingatkan lagi sekali.. tips ini 100% idea dari saya. Jika ada yang takmo follow, silakan. Siapa yang nak ikut, dialu-alukan. Because lain orang, lain pendapat. Lain pelajar, lain tahap kefahamannya. So.. it is just an opinion :)

Yang baik itu semuanya datang dari Allah, yang buruk adalah dari saya sendiri.

Thats all.

Till next time, daaa~ wassalam! :)

You May Also Like

2 comments

  1. Terima kasih sayidah sudi kongsikan moga bermanfaat buat adik2 spm

    ReplyDelete
  2. Perkongsian yang bagus, Sayidah. Mudah-mudahan bermanfaat untuk adik2 yang bakal menduduki SPM.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p