TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Drama SWEET DREAMS Mira Filzah & Ben Amir macam drama Korea?

by - August 07, 2019
Drama Sweet Dreams Mira Filzah & Ben Amir macam drama Korea? | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Siapa dah tonton episod 1 dan 2 Drama Sweet Dreams Mira Filzah dan Ben Amir yang menggantikan Setelah Terlafaznya Akad? Kita tak geng! Ehh? Hahaha. Sebab saya memang jenis yang tak layan (bukan tak suka tauu) drama Melayu muehehehe.

Habistu kalau tak layan, kenapa nak kena buat entri pasal drama Melayu?

Sabar saberrr. Nanti den bagitahu the reason why yew.

For your information.. Mira Filzah berlakon as a heroin in this drama, named Putri and Ben Amir as a hero, Qash Adam.

Haa yang power tu, first scene ep 1 drama 'Mimpi Indah' ni tiba tiba je Mira Filzah kena langgar dengan bus. Terkezut den hahaha.
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
#SweetDreams
#MiraFilzah
#BenAmir


SINOPSIS Drama Sweet Dreams?


"Puteri dan Qash dua orang yang mempunyai personaliti berbeza. Tapi mereka ditemukan dengan satu peristiwa yang mengejutkan.

Bila wanita kelam kabut berjumpa dengan lelaki yang dalam kemurungan terjadi satu kombinasi yang unik. Siapa yang sangka kan. Tapi pengakhiran mereka akan manis macam mimpi dorang tak?

Jom layan drama terbaru di Astro Ria. 4 Episod awal akan ditayangkan juga di Youtube Astro Gempak." - Astro Gempak.

Dibintangi oleh para pelakon antaranya Mira Filzah, Ben Amir, Sean Lee, Nina Juren, Yuna Rahim, Roy Azman, Yusuf Bahrin, Nazs Sally, PU Azman dan Didi Astillah.

SWEET DREAMS DIINSPIRASIKAN daripada Novel Acik Lana
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
Memandangkan RAMAI yang confuse wal keliru.. mereka ingat drama Sweet Dreams ni adalah SEBIJIK macam dalam novel karya Acik Lana tersebut. Which is SALAH!

In case ada yang masih belum tahu, bila ada word "DIINSPIRASIKAN", it does not mean cerita tu akan 100% sama dengan cerita asal. Nope.

Bila ada 'disclaimer' DIINSPIRASIKAN.. maksudnya ianya sama ada:

- cerita yang akan dibuat adalah 100% BERBEZA dari cerita asal
ATAU
- ada persamaan SIKIT SIKIT  sahaja dengan cerita original (maybe sama dari segi nama watak, nama tempat or 'idea' utama).

Sekiann.. terima kasih. Tibee hahaha.
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
Gara-Gara Ben Amir, Drama Sweet Dreams 'Meletop' Sebelum Ditayangkan?


Sebenarnya saya tahu ke'wujud'an drama ni SEBELUM ditayangkan lagi.

And not from Mira Filzah but...

Because there was one tweet yang blew up kat twitter with 'caption' lebih kurang "bila aku cakap aku suka lelaki yang berambut panjang, i mean this:
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
Dan BOOM!

Ramaiii yang retweet dan like tweet tu. Beribu ribu kot!

So, conclusionnya dari situ saya tahu lah bahawa ohhhh.. Ben Amir jadi hero drama yang bakal ditayangkan di ASTRO with heroin Mira Filzah.
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
Secara jujurnya, tak kenal pun siapa mamat ni hahaha. Lepas tweet tu, baru kenal.

Bila diselidik rupanya.. Ben Amir ni ada dalam Spanar Jaya 2019 with Uqasha Senrose. Tak cam.


Drama Sweet Dreams Mira Filzah & Ben Amir macam drama Korea?


Alkisahh.. Semalam saya ada tengok sikit Sweet Dreams episod 2 di TV Astro Ria.

And then.. Korang perasan tak apa yang saya perasan? Hahaha.

Sesiapa yang peminat Korean drama like me, boleh agak dah jalan cerita ni macam K-drama yang mana.

Yeap.

WHILE YOU WERE SLEEPING lakonan Lee Jong Suk & Bae Suzy. Jalan cerita lebih kurang sama.

Bukan jalan cerita sebijik sama. Nope. What i mean is.. the main idea tu macam lebih kurang sama.

Si watak utama ada satu 'kelebihan' boleh mimpi & tahu benda buruk yang akan berlaku pada orang orang yang mereka kenal. Tapi tiba tiba at one time, mereka dapat mimpi buruk berkaitan orang yang mereka tak pernah jumpa, tak pernah tahu kewujudannya pun.

And not only that.. perasan tak.. the opening/ intro of the drama (montage) ala ala macam GOBLIN lakonan Gong Yoo & Kim Go-Eun?

Lebih lebih lagi part effect tulisan, payung dan time Mira Filzah dan Ben Amir bertembung selisih tu.. memang uishhh!

Remind me of Goblin seriously. No lie.
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
OPENING K DRAMA GOBLIN
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
Goong Yoo dalam Drama korea Goblin
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
GOBLIN
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
GOBLIN
drama sweet dreams

Melodi muzik lagu OST Sweet Dreams time opening (Ilusi by iamNeeta) pun dah macam ala ala OST GOBLIN (Round and Round Inst. by HEIZE)!

Tapi tu kena dengar sendiri lah. Tak boleh den nak tunjuk persamaan kat sini bunyinya macam mana. Hahaha.

TAPIIII saya tak kisah pun sebenarnya. SAJE JE NAK POINT OUT kan beberapa persamaan drama Sweet Dreams dengan drama Korea kahkahh!

Takde pun niat nak blame the director or the producer or the casts. No no nooo. Its just to 'show off' my observation skill ha gitchuw. hikhik.
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
drama sweet dreams mira filzah ben amir
Netizen: "I know he (Ben Amir) didn't touch your back masa you nak kena langgar kan?"

Mira Filzah: "Nope"

Daa~ wassalam! :)


You May Also Like

6 comments

  1. pelakon lelaki ni macam lisa surihani pulak..versi lelaki

    ReplyDelete
  2. Ini ganding pertama Mira dan Ben kot.. Ke kak PC ketinggalan.. Kih..moga ada sisi kebaikkan yang boleh dimanfaatkan untuk yang menonton. Aamiin.

    ReplyDelete
  3. Hehehe terhibur baca entri kak sayidah btw gaya penulisan kak sayidah sangat sempoi and part korea tu, rasa lega bila baca sebab terfikir juga "aku je ke yang rasa part ni macam ini part ni macam itu" ahahahah

    ReplyDelete
  4. ohh bru td nmpk novel dye kt kedai buku. x terbeli pulak

    ReplyDelete
  5. okay yang ni busyra tak ketinggalan. follow selalu.. sumpah sweet gila. hehe

    ReplyDelete
  6. memang follow rapat cerita ni.. memang pun masa tengok duk fikir mcm ada ala2 korea drama hahaha part hujan tu perasan

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p