TOTAL PAGEVIEWS BLOG

PASSPORT vs VISA .. Apa beza visa dan passport?

by - August 05, 2019
PASSPORT vs VISA .. Apa beza visa dan passport? | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Siapa yang suka melancong ke luar Negara? Siapa yang suka travel abroad alone? Siapa yang suka pergi trip dengan kawan kawan? Siapa yang suka backpacking? Siapa yang suka plan last minit booked flight to the foreign country atas urusan kerja or business? Siapa yang rancang nak honeymoon di 'luar' Malaysia dengan yang tersayang? *ehem! hahaha.

If you are one of them.. take note this tauu!

Saya sebelum ni tak tahu pun apa beza passport dengan visa? Bila lepas baca, baru macam oooooohhhhhhh!

And I would like to share it with youuolss~ Sharing is caring gitchuw muehehe.

Walaupun saya TAK PERNAH travel ke luar Negara even once in my life + jenis yang terperap dalam rumah hahaha, tapiiii harus lah ambil tahu ilmu berharga ni kannn. 


PASSPORT vs VISA .. Apa beza visa dan passport?

Ditulis oleh: Festive Travels
(twitter @festive_travels)


"Kan dah ada passport, kenapa perlu visa?"

So harini min nak kongsi sikit berkenaan visa ni. Apa perbezaan visa dengan passport sebenarnya?

Kenapa ada sesetengah negara, kita tak boleh masuk bila takde visa?
passport vs visa
passport vs visa
Untuk pengetahuan korang, passport adalah dokumen pengenalan diri bila kita berada di luar negara. Manakala visa pula adalah dokumen keizinan untuk masuk ke sesebuah negara.

Secara ringkas, passport tu untuk orang kenal siapa korang dan visa adalah surat kebenaran.

Kita patut rasa bangga sebab passport kita antara yang berkuasa di dunia!

Meskipun ada beberapa buah negara yang memerlukan visa untuk kita masuk tapi lebih dari 161 negara telah bersetuju untuk memberi kebenaran untuk warga Malaysia masuk ke negara mereka tanpa visa.
passport vs visa
passport vs visa
Ouh! Visa ni ada beberapa jenis tau.

Visa bekerja, visa belajar, visa pelancong dan sebagainya. Kadar dan cara  memohon visa juga adalah berbeza mengikut negara dan jenis visa. Contohnya kalau korang nak ke Australia untuk travel, korang hanya perlu mohon secara online kat sini.
passport vs visa
passport vs visa
Kalau nak ke China pulak, korang kena pergi ke Center di Hampshire ataupun ke website di bawah untuk mohon visa ke China.

Secara amnya, lain negara lain lah cara untuk mohon visa mereka.
passport vs visa
passport vs visa
passport vs visa
passport vs visa
Ada visa yang korang kena mohon sebelum pergi ke negara tersebut dan ada visa yang dapat bila korang dah sampai sana (visa on the spot).

Nak tau negara mana yang korang kena mohon visa atau tak? Klik link kat bawah ni:


Sebagai peringatan untuk semua. Kerajaan kita bersusah-payah untuk mendapatkan 'visa-free' untuk rakyat Malaysia.
visa free Malaysia
visa-free for rakyat Malaysia
Sebagai rakyat Malaysia, admin mohon untuk kita semua jadilah pelancong yang bertanggungjawab.

Jangan salah gunakan visa tau!
passport vs visa
passport vs visa
Semoga bermanfaat!

Daa~ wassalam! :)


You May Also Like

5 comments

  1. belum ada rezeki nak buat passport..hehehe

    ReplyDelete
  2. Hai. Nice sharing. Saya baru je ada passport. Visa tu suatu hari nanti la kot hehe :)

    ReplyDelete
  3. visa ni berfungsi sbg hasil pendapatan sesuatu negara tu..mcm visa haji n umrah tu la..

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p