TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Tips Blog: Penting Letak Gambar dalam Entri! WAJIB!

by - August 27, 2019
Tips Blog: Penting Letak Gambar dalam Entri! WAJIB! | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Dah lama tak share tips blog kann haha sorryyy. Busyy. Ni pun curi curi masa nak update. And this will be just a 'short' and quick update. Soo.. Kalini nak share tips blogging pasal apa?

Ada yang kadang kadang tak letak langsung gambar di dalam entri; even satu gambar pun takdok.

Ada yang letak banyak banyak gambar dalam satu satu entri.

Sebenarnya.. Mana satu yang lebih baik? Which one is better? Mana satu yang patut dibuat selalu?

BACA JUGA:


Tips Blog: Penting Letak Gambar dalam Entri! WAJIB!

Bagi saya, gambar is very important dalam entri blog. Very very!

Kalau taknak letak banyak, satu pun jadi lah. Taknak letak banyak, at least 2 or 3 keping pun dah cukup.

Kenapa saya kata gambar dalam entri ni penting?

Penting sebab.. orang boleh jumpa blog kita dengan hanya melalui gambar.

HA?! Seriously?

Iyeee benarrr.

As we all know, lain orang lain cara. Lain orang, lain 'taste'nya.

Ada yang jenis lebih tertarik cari artikel untuk dibaca dengan melihat gambar yang menarik perhatian dia berbanding tajuk tu sendiri.

So mereka yang jenis begitu lebih suka search something di Google dan dia tak klik di carian perkataan (bahagian All) tapi dia klik di bahagian gambar (images).
tips blog
tips blog
And the problem is.. Kalau kita tak letak gambar dalam entri, macam mana website kita nak muncul di IMAGES GOOGLE tu?

Kalau tak boleh nak 'nampak' lagi.. Saya beri contoh..

Ini search keywords blog saya; weekly + today:

bank islam ib
drama spontan siri6
haa tepok lirik
resepi minuman milk shake
tarikh hari raya puasa 2019
lirik haa tepok
boleh ke renew lesen awal
deposit buka akaun maybank 2019
elaun praktikal
haa tepuk mk lirik
hey jom bijak sain kedai
ketahuai ciri2 anak ikut sulung
liraglutideik lagu sudah
lirik haa tepok
boleh ke renew lesen awal
lemang bunian
lirik lagu tepuk amai-amai floor88
tips matematik tambahan spm

Bila saya search.. most of the keywords above kat Google takde pun di first page, 2nd, 3rd and even until at 6th page.. No! Takde pun jumpa entri saya.

TAPI...

Bila saya klik di IMAGES, eh.. Ada lah!

Scroll scroll.. Eh eh.. Ada lah gambar entri saya!

For example:

tips blog
tips blog
tips blog
tips blog
tips blog
tips blog
tips blog
tips blog
tips blog
tips blog
tips blog
tips blog
tips blog
tips blog
So dari situ, I made a conclusion that... GAMBAR-gambar juga antara salah satu penyumbang trafik blog sayidahnapisahdotcom.

Dan mungkin juga penyumbang pageviews blog korang gitchuww.

Thats why kekadang ada keyword yang kita pelik.. Macam mana boleh lead to our blog? Kenapa bila search kat google, takde pun keluar blog kita?

Kemungkinan besar sebab ianya di bahagian gambar. Atau sebab dari blog orang lain, orang klik blog kita (bloglist or external link).

Yang bloglist tu.. Kita cerita di lain entri lah ye inshaaAllah hahaha.

So.. Sila WAJIBkan diri kita untuk sekurang-kurangnya letak satu atau dua gambar di entri.

But make sure optimize (kecil) kan dulu saiz gambar. Nanti kalau tak kecilkan jadi berat pula blog. Jadi lembab speed.

Macam mana cara nak kecikkan saiz our picture? Saya ada buat 'tutorial' di sini:


Okay itu sahaja.. Moga bermanfaat!


You May Also Like

12 comments

  1. mana tutorialnye?tk keluar pape pun?

    ReplyDelete
  2. oh dh jumpa..tenet stuck tadi..hehe

    ReplyDelete
  3. Wah!!. Thanks for the good tips..

    ReplyDelete
  4. dan satu lagi, tolong tulis juga alt text dan title text. baru google senang jumpa.

    ReplyDelete
  5. Tak letak gambar, tak reti nak cerita.

    ReplyDelete
  6. Bagus entry Sayy ni.. Sis suka baca entry and at the same time tengok gambar baru dapat kaitkan cerita dengan situasi..

    ReplyDelete
  7. aida suka letak gambar.
    1 pun jadik la.
    and if can gambar tu originally aida punyer tau.
    tak brape gemar amik image dari google.

    ReplyDelete
  8. blog kak mia memang wajib letak gambar... hihihih... lebih-lebih lagi gambar kita pun di index kat search engine ...

    ReplyDelete
  9. setuju sangat ni. selain tu, letak gambar dalam entri juga mengelakkan pembaca bosan dengan karangan kita ;)

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  10. memang setuju! entri wajib ada gambar. terima kasih share ^_^

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p