COVID-19 nama baru Coronavirus (2020) | Malaysia bertambah satu kes positif! - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Friday, February 14, 2020

COVID-19 nama baru Coronavirus (2020) | Malaysia bertambah satu kes positif!

COVID-19 nama baru Coronavirus (2020) | Malaysia bertambah satu kes positif baharu! | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Pada sesiapa yang follow page FB dan twitter KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) pasti dah tahu tentang nama baru bagi wabak penyakit Coronavirus (2019-nCoV disease) + berita terdapat satu kes baharu coronavirus positif semalam; tarikh 13 Feb (warga Cina wanita 39 tahun) dan menjadikan ianya kes ke-19 di Malaysia ini (total up 19 case kesemuanya). Nak tahu info lebih lanjut, saya ada share di bawah ini..

Semua maklumat, infografik dan gambar saya ambil dari page KKM sendiri (https://twitter.com/KKMPutrajaya). Saya share di sini bertujuan untuk kita sama sama alert dengan berita semasa terkini berkaitan Wuhan Coronavirus justeru, lebih berhati-hati.

Moga kita semua dilindungi oleh-Nya. Aamiin..

COVID-19 nama baru bagi wabak penyakit Novel Coronavirus (12 Februari 2020)


BREAKING!

"We now have a name for the #2019nCoV disease: COVID-19. I’ll spell it: C-O-V-I-D hyphen one nine – COVID-19.

Under agreed guidelines between WHO, the OIE Animal Health & FAO, we had to find a name that did not refer to a geographical location, an animal, an individual or group of people, and which is also pronounceable and related to the disease.

Having a name matters to prevent the use of other names that can be inaccurate or stigmatizing.

It also gives us a standard format to use for any future coronavirus outbreaks"

- Dr Tedros, Director General of WHO.

COVID-19 is the official name for 2019-nCoV disease - WHO (World Health Organization)
covid-19 nama baru coronavirus 2020 malaysia bertambah satu kes
covid-19 nama baru coronavirus 2020, malaysia bertambah satu kes
What is COVID-19?
Apa maksud COVID19 dan makna disebaliknya?

CO : Corona
VI : Virus
D : Disease
19 : Year of the outbreak first identified

#COVID19

Wuhan virus > Novel coronavirus >  2019-nCoV > COVID-19

Statistik terkini #COVID19 di seluruh dunia

Statistik terkini kes dan kematian #COVID19 di seluruh dunia dikeluarkan WHO (World Health Organization) setakat 8.30am pagi ini (14 Feb). 

Worldwide current case and death of #COVID19 by WHO as 8.30am today (Feb 14).

Statistik terkini #COVID19 di seluruh dunia. Malaysia bertambah satu kes menjadi 19 setakat ini. 

#WuhanCoronavirus
covid-19 malaysia kes positif coronavirus 2020
covid-19 malaysia kes positif coronavirus 2020

Kes ke-19 positif Coronavirus (COVID-19) di Malaysia semalam (13 Februari 2020)


Kes baharu positif #COVID19 menjadikan 19 kes di negara ini. 

Wanita warga  China berumur 39 tahun yang merupakan kawan kepada kes-14 dan anak kepada kes-16; yang kini kedua-duanya sedang menerima rawatan di wad isolasi Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Kes ke-19 positif #COVID19 di Malaysia.

Pelancong dari China berumur 39 tahun iaitu anak kepada kes ke-16. Dia kini dirawat di HKL dan berada dalam keadaan stabil.

Rujuk kenyataan rasmi KKM :
covid-19 malaysia kes positif coronavirus 2020
covid-19 malaysia kes positif coronavirus 2020
covid-19 malaysia kes positif coronavirus 2020
covid-19 malaysia kes positif coronavirus 2020
covid-19 malaysia kes positif coronavirus 2020
covid-19 malaysia kes positif coronavirus 2020

Kes ke-19 adalah kawan kepada kes ke-14 dan anak kepada kes ke 16.

Mereka adalah pelancong dari China yang memasuki negara ini pada  25 Januari. Kesemua mereka dirawat di HKL (Hospital Kuala Lumpur) dan stabil.

Senarai kes positif covid-19 di Malaysia

senarai kes positif covid-19 di malaysia
senarai kes positif covid-19 di malaysia
senarai kes positif covid-19 di malaysia
senarai kes positif covid-19 di malaysia
senarai kes positif covid-19 di malaysia
senarai kes positif covid-19 di malaysia
Susulan laporan akhbar China Press  yang mendakwa kematian pertama akibat #COVID19 di negara ini telah berlaku di Pulau Pinang.

Laporan itu tidak benar kerana hasil ujian makmal IMR menunjukkan wanita itu NEGATIF  #COVID19
senarai kes positif covid-19 di malaysia
senarai kes positif covid-19 di malaysia
Ada soalan mengenai #2019nCoV #COVID19 atau situasi semasa di Malaysia?

Hubungi CPRC Kebangsaan kami atau emelkan soalan/ pertanyaan  anda.

Do you have questions regarding COVID-19 and current situation in Malaysia?

Please call our CPRC team or email them.
soalan coronavirus 2020
jika ada sebarang pertanyaan, soalan coronavirus 2020.. ini nombor dan email nya. boleh contact.

3 comments:

  1. Semoga kita semua berada dalam lindunganNya.. Ameen :)

    ReplyDelete
  2. moga Allah lindungi lah kita dari virus ni.
    saya sgt la risau kan anak2. aduhai :(
    da semakin berleluasa virus ni di Malaysia.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p