23 Contoh Cover Letter (CV) & Panduan Template BM BI - Mohon Kerja, Internship - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Sunday, November 22, 2020

23 Contoh Cover Letter (CV) & Panduan Template BM BI - Mohon Kerja, Internship

23 Contoh Cover Letter (CV) & Guidelines Template BM BI - Mohon Kerja, Internship/ Praktikal | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Saya pernah buat satu entri berkaitan dengan pengalaman praktikal saya di Bank Rakyat Seremban, Negeri Sembilan. Di situ ada saya bercerita macam mana cara saya apply untuk membuat latihan industri (LI) di bank memandangkan course degree saya di UPM adalah Major Matematik. Ada juga lah saya attach kan sekali contoh cover letter (CV) yang simple, ringkas tapi bukan lah yang terbaik kan haha. Dan di bahagian komen, ramai yang minta saya email kan mereka contoh cv dan resume terutamanya.

Yela kan.. as we know.. The most important thing untuk mohon internship ataupun permohonan kerja jawatan kosong; tak kisah sama ada kerajaan mahupun swasta, adalah cover letter dan resume/ curriculum vitae (CV).

Saya ingat lagi dulu dulu time study kat UPM. Kami diberi tugasan untuk buat sendiri resume dan cover letter. Sebab nak submit application of internship officially mesti lah kena ada dua benda penting tu. Dah lah tak pernah buat, tak pernah didedahkan sebelum tu.. Apa lagi.. Terus tanya abang kakak ada tak contoh resume dan CV. Tak cukup dengan tu, search google, tanya kawan kot-kot dorang tahu kan. Bertambah blur sebab tak tahu nak tulis dalam bahasa melayu ke english hahaha. Kelam kabut woi masa tu hahaha.

Sebab tu lah di sini saya ada sertakan pelbagai contoh + template cover letter (ada dua versi bahasa Malaysia BM & Bahasa Inggeris BI) yang boleh dijadikan rujukan, panduan, guideline untuk mereka yang fresh graduates, students university, pelajar sekolah yang baru habis SPM, yang baru nak berkecimpung dalam bidang kerja, yang belum lagi ada pengalaman atau tunjuk ajar dari sesiapa sebelum ni.

Ada CV yang versi surat dan ada juga template yang versi nak hantar melalui email. Email ni secara rasmi juga tapi kalau tengok situasi covid sekarang ni, pkpb pkpd pkpp pkp bagai.. the best solution is hantar melalui email dan attach kan apa yang penting.

Entri ni khas untuk cover letter.. inshaaAllah di masa lain saya buat pula untuk resume okayy?

23 Contoh Cover Letter (CV) & Template BM BI - Mohon Kerja, Internship/ Praktikal/ Latihan Industri (LI)


contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv

contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
contoh cover letter template cv
Credit to: twitter worknco, aaizatnizam, resume_kreatif, pickusio, bicararesume.

Moga bermanfaat!

Jangan lupa share pada yang lain. Moga berpanjangan lah ilmu berguna ini yew hehe.

Till next time, daa~ wassalam! :)

BACA JUGA:




No comments:

Post a Comment

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p