http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

KESAN MINUM AIS SELEPAS MAKAN

By 8:00:00 AM , ,

KESAN MINUM AIS SELEPAS MAKAN


Lepas makan, pekena nescafe ais atau neslo ais atau carrot susu ais atau teh tarik ais perghh sedap walaweh. Sedap sampai menusuk ke perut hehe. Orang sekarang ni memang sudah menjadi kebiasaan untuk minum air selepas makan walhal sepatutnya tunggu 1-2 jam kemudian baru lah boleh meminum air selepas makan. Ditambah lagi sekarang ni orang ramai yang gemar memakan di restoran/gerai makanan order air manis yang berais atau air kosong yang berais untuk diminum selepas makan. Budaya ini sebenarnya tidak begitu baik kerana....

KESAN MINUM AIS SELEPAS MAKAN
credit to : www.guatv.com
ais sangat digemari oleh orang ramai


Kesan minum ais selepas makan

  • membekukan makanan berminyak yang baru kita makan. 
  • akan memperlahankan penghadaman kita.
  • bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan menyebabkan lemak berkumpul 
  • semakin gemuk 
  • mendapat pelbagai PENYAKIT.

Serangan Jantung dan Amalan Minum Air Panas

Jalan penyelesaian terbaik ...

  • minum sup panas atau air PANAS/suam selepas makan.


:Nota penting tentang SERANGAN JANTUNG!!!



Tanda-tanda serangan jantung 

  • mula terasa pada tangan sebelah kiri.
  • pada permulaan : sakit sedikit-sedikit pada bahagian atas dada.
  • mungkin tidak akan mengalami sakit dada pada serangan pertama serangan jantung.
  • keletihan  
  • berpeluh  

60% penghidap SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas tidur!
Info dari DR.HAIRUL AZMAN.

Tapi saya confuse la dekat sini. Minuman yang dimasukkan di dalam peti ais untuk jadikan dia sejuk sama kah tarafnya/keburukannya/ertinya dengan minuman yang diletakkan ketulan ais di dalam minuman? Sama ke dua dua ni atau berbeza? Apa pandangan anda?


Okay adios!

You Might Also Like

5 comments

  1. PG pun pernah mengalami kebas2 tangan. takot!

    ReplyDelete
  2. ermm bagus info ni.. k lily setuju sangat

    ReplyDelete
  3. ada yang cakap ketul ais kat kedai tu tak elok sebab ada bahan lain untuk ais tu kekal lama tak cair

    ReplyDelete
  4. Sama je kot sebab dua dua sejuk. Unless kalau ais kurang haha. Sorry kalau silap hehe

    ReplyDelete
  5. sangat setuju..tp time panas kekadang nak jugak minum ais..ish2

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.