http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

Sedapnya Pulut Mangga Thailand, Tomyam Thai Dan Laksa Myanmar!

By 11:21:00 PM ,

Ehem ehemmm! Haritu pergi water festival a.k.a songkhran festival (in bahasa thailand) a.k.a thin gyan festival (in bahasa Myanmar) under program Fakulti Bahasa. Okay sebenarnya terpaksa pergi water festival ni, bukan dengan rela hati. Tapiii pada mulanya laa rasa macam tu. Bila dah pergi dengan kawan kawan berjemah dan makan makanan yang sedap sedap contohnya pulut mangga thailand, tomyam thai dan laksa myanmar perghhhhhh terus rasa bahagia gilos haha. First time sebenarnya merasa pulut mangga thailand, tomyam thai dan laksa myanmar ni tapi terus dah jatuh cinta! Eh alaaa tapi tomyam thai tu saya tak sempat nak rasa, dah licin makan dek kawan. Yela sebab tu dia yang beli hahaa. Tapi mereka yang rasa tomyam tu memang puji sedap pedas marvelous lah! Oh tapi pulut mangga Thai tu maksud saya pulut mangga yang dibuat oleh orang Thai dan resepi dia pun dibuat oleh orang Thai..bukannya pulut mangga saya makan di Thailand tau haha.

Pulut Mangga Thailand, Tomyam Thai Dan Laksa Myanmar!

Sedapnya Pulut Mangga Thailand, Tomyam Thai Dan Laksa Myanmar!
pulut mangga close up


Sedapnya Pulut Mangga Thailand, Tomyam Thai Dan Laksa Myanmar!
pulut mangga harga RM5

Sedapnya Pulut Mangga Thailand, Tomyam Thai Dan Laksa Myanmar!
khusyuk akak tu buat pulut mangga

  
Sedapnya Pulut Mangga Thailand, Tomyam Thai Dan Laksa Myanmar!
laksa Myanmar

Sedapnya Pulut Mangga Thailand, Tomyam Thai Dan Laksa Myanmar!
Tomyam Thai

Sedapnya Pulut Mangga Thailand, Tomyam Thai Dan Laksa Myanmar!
pulut mangga thailand, tomyam thai dan laksa myanmar

Okay sila telan air liur anda tengok makanan-makanan di atas hahaha. Okay termasuk saya telan air liuqq ni. Sedapnyaaa lahai. Serius sedap seriusss delicious! Lagi-lagi pulut mangga tu eeeeiiii sedap lah! Haaa.. tetibe nak tanda seru pehal kau sayidah haha.

Harga pulut mangga thai, tomyam thai & laksa myanmar tu semua RM5. Kami guna kupon nak beli tu. Alaa kupon macam acah-acah kembali ke zaman hari kantin time sekolah-sekolah dulu tuu. Tapi nak guna cash boleh je sebenarnya haha. Tapi lecturer la yang suruh beli kupon dan guna semasa hari water festival tu. Tapi selain makanan-makanan di atas ni, ada je gerai-gerai lain jual air Green Tea, Ice Tea, lepastu mende ntah satu nama air Thai ni. Tak ingat dah namanya. Pelik pun pelik gak namanya haha. 

Ada jugak yang jual nasi putih+ayam cincang+telur mata kerbau. RM6 tak silap. Perghhh yang ni pun torbaekkkk rasa dia! Alaa rugi tak tangkap gambar. Bukan apa. Gelojoh sangat makan sampai tak ingat nak tangkap gambar dah hahahha. Tapi seriuss sedap gilos! Dengan pedas dia yang secukup rasa tu. Nasi dia yang lembut tu whoaaaaaaaa!! *telan air liur lagi haha*

Ada satu gerai ni jual kerabu mangga dengan kerabu mende ntah. Pun sedap!Hahaha. Eh tapi saya bukan penggemar kerabu mangga la. Tapi bila saya rasa sikit, sedap gak. So, saya rasa bagi penggemar kerabu mangga confirm suka punya kerabu mangga Thai tu.

Sedapnya Pulut Mangga Thailand, Tomyam Thai Dan Laksa Myanmar!
kerabu mangga

Okay tu je, kang kasi lebih lebih lagi gambar makanan, kang ada jugak saya kena sumpah seranah dek orang hahaha. 

By the way, yang memang saya first time rasa pulut mangga dan laksa versi Myanmar tu. Soooo delicious! :)

You Might Also Like

5 comments

  1. ya allah terliur pepagi ni, teringat waktu g danok haritu. original somtam, tomyam sardin

    ReplyDelete
  2. Ya Allah nikmatnya...subhanAllah lagilah kalau mangga segarkan..kan..

    ReplyDelete
  3. ouhh i see . dekat matrik aril kan, trending gile PULUT MANGGA nii . Memang gile sedap ..

    ReplyDelete
  4. aida pernah makan di thailand pulut ayam.
    masa gi tu x jumpa plak pulut mangga tau.
    makan la di kelantan, pulut pauh & pulut durian :)
    sedap!!!!!

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.