Apa Itu Kemahiran Trengkas Dan Kemahiran Menaip?

by - August 17, 2016
Assalamualaikum! Saya biasa nampak perkataan kemahiran trengkas dan kemahiran menaip ni tapi tak pernah la nak ambil tahu sangat maksud dia sehingga lah haritu saya apply kerja jawatan kosong kerajaan secara Online. Muncul la perkataan tersebut. Lepastu blur tak tahu nak isi jawapan apa hahaha. Kemahiran menaip boleh faham lagi tapi kemahiran trengkas tu hmmmm apa benda tu? So, saya tinggal je kosong bahagian kemahiran trengkas dan kemahiran menaip tu di borang permohonan online hehe sebab tak tahu nak letak apa. Yang saya boleh kenalpasti, jawapan dia mesti dalam bentuk nombor sebab space yang dia bagi kecil je. Ada orang cakap boleh je tinggalkan kosong ruang tu. Abaikan je. Tapi nak isi pun lagi okay. So that majikan boleh tengok kemahiran menaip kita pantas ke tidak.

Apa Itu Kemahiran Trengkas Dan Kemahiran Menaip?

Apa Itu Kemahiran Trengkas Dan Kemahiran Menaip?
Apa Itu Kemahiran Trengkas Dan Kemahiran Menaip?
Berdasarkan kajian saya,

Kemahiran trengkas:

  • ada orang kata trengkas ni ringkasan untuk ayat. Shortform. Biasanya wartawan guna  Dan ada ujian untuk tu.
  • ada orang juga kata kalau belajar trengkas, boleh letak. Jika tak belajar trengkas, tak perlu letak. Biasanya kalau nak jadi setiausaha (secretary), kena 100 word per minute.
  • trengkas tu zaman-zaman dedulu je. Tulis dalam simbol.

Kemahiran menaip : 

  • kelancaran seseorang menaip. 
  • Kemahiran menaip ada speed menaip dan kurang kesalahan daripada kemahiran trengkas.

Okay so sekarang dah tahu apa makna kemahiran trengkas dengan kemahiran menaip kan. Makanya, jom lah kita uji kemahiran menaip kita berapa hahahaha. Jom jom! Klik http://typing-speed-test.aoeu.eu/ untuk Typing Speed Test (Ujian Kelajuan Menaip).

Apa Itu Kemahiran Trengkas Dan Kemahiran Menaip?
result typing speed test : 299cpm a.k.a 60wpm
Haa dapat laa 299 CPM (Character Per Minute), which is 60 WPM (Word Per Minute) je. Hahaha. Phewww~ dah la dalam bahasa Inggeris. Terkedek kedek den nak taip. Sabau jela hahaha. Mata pun dah atas bawah atas bawah sebab nak check spelling betul ke tidak. Dengan ada set masa 60 saat nya, debau debau den haha. Okay la tu kan dapat 60wpm.

Ohh saya nak share sikit tips nak cepat dan laju menaip

Jangan pandang keyboard dengan kerap ketika type. Most of the time kena pandang skrin je. Maksudnya di sini.. kita kena biasa dengan kedudukan huruf-huruf di keyboard sebenarnya. So, bila taip tu kita tak fokus sangat nak cari huruf ni kat mana, huruf tu kat mana.. sebab that takes time. Pandang skrin, tengok ayat tu dan sebut dekat mulut atau minda..then terus taip. Nak pandang keyboard boleh je. Tapi jangan terlalu kerap sampai menganggu konsentrasi kita. Gituuuuuu haha.

Ceyt pandai pandai je kan bagi nasihat kat orang haha. 

Okay lah semoga bermanfaat! Daaa~ wassalam.

You May Also Like

3 comments

  1. Terima kasih atas perkongsian. Sangat bermanfaat. Semoga dipermudahkan.

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas perkongsian. ibermanfaat. Sebenarnya, menaip ni kalau dalam bahasa malaysia memang laju. Lancar. Dah biasa taip assignment. Tapi kalau bahasa inggeris tu. emm. Janganlah cakap. Hahaha. Btw, moga dipermudahkan segala urusan.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p