umi pesan "jangan langkah bantal"

by - September 20, 2016
Umi (my mother) ada pesan .. " kakcik, jangan langkah bantal tu"

Saya macam.. oppssss sorry terrrlangkah hehe. Tapi kenapa tak boleh langkah bantal? Biasa dengar langkah bendul je kan hahahaha. Ingatnya ada la reason yang seram ke apa kan. Rupanya tak boleh langkah bantal sebab bantal tu tempat kita letak kepala kita. So, macam tak elok la langkah-langkah. Macam sejadah tempat kita sujud kan. Tak baik pijak-pijak sebab tu tempat kita sujud. Eh yeke? Kan? 

Yang tak baik langkah bantal tu saya tak tahu la korang pernah dengar ke tak. Saya baru je kena tegur dengan umi haritu. Dua kali terrrlangkah, dua kali juga kena tegur dek umi hahaha.

Hmmm.. Nak kata berdosa ke tak tu, wallahualam. Tak kot. Mungkin larangan melangkah bantal tu just untuk apa orang kata tu... Adat? Yeap maybe tu just adat Melayu turun temurun nenek moyang kita kan. Hehe.

Korang pernah dengar tak pesanan/larangan jangan langkah bantal ni? 

umi pesan "jangan langkah bantal"
ni bukan langkah bantal tetapi langkah keberanian hehehe
credit foto: tumblr

You May Also Like

5 comments

  1. ya pernah dgr. xelok lagkah bantal.. bantal tempat letak kepala

    ReplyDelete
  2. yup..pernah dengar..memnag tak elok..bantal kan letak kepala..

    ReplyDelete
  3. pernah dengar dua pesanan pasal bantal ni, jangan langkah and jangan duduk.hahaha. kata org tua2 kalau duduk nanti........naik bisul :P

    ReplyDelete
  4. kira macam kalau langkah bantal tu macam langkah kepala orang la

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p