http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!

By 10:00:00 AM , ,

Lepas dah tahu Kajian Pengesanan Graduan 2016 boleh diakses selewat-lewatnya 4 Oktober 2016 instead of 26 September, soooo moh le kita ke next step which are bayar yuran konvo & mohon jubah akademik. Graduan UPM yang pergi atau tak pergi konvo, dua-dua wajib bayar yuran konvo sebanyak RM200. Kita kena bayar yuran konvo dulu, baru boleh mengisi borang permohonan e jubah akademik di SMP. Cara pembayaran yuran ada empat (seperti yang dinyatakan dalam maklumat Majlis Konvokesyen UPM ke-40) : kaunter CIMB, internet banking (CIMB Clicks), kad kredit Online, kaunter bursar - kad kredit / kad debit/ kad ATM. Boleh pilih nak bayar guna cara yang mana satu. Yang penting, no resit/ no ref. pembayaran tu. Sebab nanti time mohon jubah di e-SMP, dia akan minta nombor resit/no.ref bayaran yuran konvo.


settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!


yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!
info tentang Yuran Graduan
yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!
Langkah-langkah pembayaran yuran konvo mengikut saluran tertentu. Pilih je yang mana satu, yang mudah.
Disebabkan saya dah familiar dengan CIMBClicks, so saya pun pilih CIMBCliks untuk bayar yuran konvo. Mudah je caranya (step step pun sudah diberi, so ikut je), tapi tak tahu la probably disebabkan Internet saya yang lembs atau sistem cimbclicks yang bermasalah ketika tu, asyik Error je bila klik button request TAC =.=

Tapi, lepas dah banyak kali try, pheww Alhamdulillah success!

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!
Pay > Bills > Enter Biller Name (taip UPM) > choose UPM-Kampus Serdang

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!
Isi student no. (no. matrik) , no I/C, amount RM200 > Proceed to Payment
Oh.. kalau korang nak no.ref (no resit) untuk isi borang mohon jubah nanti (untuk yang bayar dengan CIMBClicks), korang pergi je My Account > Clicks Transactions History > Tengok di bahagian kotak pertama (Date & Time, Ref #). Yang Ref # tu lah no resit pembayaran jubah kita.

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!
Ref # = No. resit pembayaran jubah
Dah selesai bayar, moh le kita isi borang permohonan pakaian akademik (jubah konvo) cepat-cepat di esmp upm. Sebab ada orang kata, kalau lambat-lambat mohon, takut habis saiz yang kita nak. 

Dan untuk pengetahuan uollss, saiz S jubah konvo : lebar = 17 inci, 44.5. 17 inci wohhhh! 44.5 inci wohhh! Besar tu wohhh! Hahahahhaa. Okay, tinggi saya 147cm. Saya rasa jubah konvo saya nanti sapu lantai jalan raya dan lantai dewan kot hahahaha. 

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!
BORANG PERMOHONAN PAKAIAN AKAEMIK
yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!
isi maklumat yang berkaitan > klik Hantar
yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!
kalau keluar macam ni maksudnya korang dah berjaya hantar borang permohonan. 
Okayyy, permohonan dalam proses sudaaaa! Fuhhh settle sebahagian part of to-do-list Konvokesyen 23 Oktober nanti. 

So, next step tunggu permohonan ni diluluskan. Boleh semak permohonan macam kat gambar atas tu dari semasa ke semasa. Mungkin nanti dia bagi email kot kalau dia dah bagi jawapan permohonan.

Next to-do-list-konvo adalah ambil jubah! Alaaa lambat lagi. 15-20 Oktober. Lambat lagi,so.. chill. Hahaha.

Kbai, adios!

Oh, iklan jap jap! Kalau korang sakit-sakit belakang ke, sakit pinggang ke, sakit tapak kaki ke, resdung ke, sakit pinggul ke, lenguh-lenguh ke.. meh order BIOBAX Cool Theraphy kat saya. RM80 je termasuk postage. Diperbuat daripada 100% bahan organik, tak melekit, wangi & tahan selama 3-4 bulan sebanyak 500kali semburan. Kalau nak jadi dropship/agent/stokis BIOBAX pun, meh hubungi saya. 0172008642 (SAYIDAH).

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!

yeay dah settle bayar yuran konvo & mohon jubah akademik secara Online!


Okay betulbetul bai hhahaha.

You Might Also Like

3 comments

  1. salam. kena bawak salinan surat untuk menghadiri konvo, dengan salinan borang lengkap konvo yg kita isi tu kan. selain dari tu, ade kena isi apa2 borang online lagi ke ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. eh tak. ada 3 benda yang kita kena bawa semasa mengambil jubah :
      1) bukti bayaran yuran konvo
      2) slip pengesahan kajian pengesanan graduan 2016
      3) borang permohonan jubah (SMP)
      secara detail nya boleh baca di link sini http://www.sayidahnapisah.com/2016/10/3-benda-yang-perlu-dibawa-ketika-mengambil-jubah-akademik.html

      Delete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.