http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

Kundas dan Kuah Kacang di Kuala Kangsar, first time cuba.

By 12:45:00 PM ,

Korang pernah dengar tak kuih kundas dan kuah kacang? Bukan kundasang, Sabah tu ye hahaha. Ni kundas dan kuah kacang. Kundas ni sejenis kuih, tapi bentuk dia macam roti. Lembut-lembut dia pun macam roti yang lembut. Makanan ni mungkin famous di Perak sebab saya first time cuba makanan yang sedap ni di Kuala Kangsar (KK) bulan 9 haritu. First time tau saya dengar word kundas ni. First time juga la kenal bentuk dan struktur kundas. Thanks to pakcik saya yang tinggal di Sungai Siput yang kenalkan kundas ni kepada saya.


Kundas dan Kuah Kacang di Kuala Kangsar, Perak

Kundas dan Kuah Kacang di Kuala Kangsar, Perak
Kundas dan Kuah Kacang di Kuala Kangsar, Perak
(abaikan teh tarik tu hahaa)
Di restoran yang saya pergi haritu, harga bagi satu set kundas + kuah kacang ni sehinggit je. Ye, RM1 sahaja. Murah bangattt. Kalau nak makan untuk makan petang atau sarapan pagi atau time lepak-lepak dengan kengkawan boleh la order kundas ni. Makanan yang simple tapi sedap dan mengenyangkan.

Rasa dia sedap tak?
Okay terus terang kan, bagi saya sedap! Kena sangat dengan tekak saya. Takde la super super super duper sedap. Tapi SEDAP! Delicious! 4 bintang saya beri out of 5 bintang. Kuah kacang dia tak pedas. Kuih kundas ni pun lembut je, boleh picit picit sampai kempis haha. 3 minit pun dah boleh habiskan kundas ni. Kalau tengah lapar, seminit je ngap satu pinggan kecil kundas hahaha. 

Kundas dan Kuah Kacang di Kuala Kangsar, Perak
Kundas dan Kuah Kacang di Kuala Kangsar, Perak
Kundas dan Kuah Kacang di Kuala Kangsar, Perak
sekejap je dah habis makan kundas dan kuah kacang ni hehehe
Pada sesiapa yang berminat boleh la pergi Perak, cari kuih kundas ni. Hehehe.

Baca juga:

You Might Also Like

8 comments

  1. cik en duk kuala pun xtau pasal kundas ni.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke cik en. boleh la cuba lepas ni hehhee

      Delete
  2. tak pernah dgr, 1st time dengar ni...sedap eh

    ReplyDelete
  3. InshaaAllah bulan 12 nti ke Perlis boleh la cuba :)

    ReplyDelete
  4. eh ehh pakcik sungai siput kat mana? saya duduk sini jugakk :D ohh this is my fav food! baru tahu yg tak ramai orang tahu wujudnya kundas ni :D

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh la yeke! saya kampung kat kuala kangsar. pastu sedara banyak belah KK, sungai siput. hehehe. seriously your fav food? whoaa sedap kan hehehehe

      Delete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.