cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)

by - March 16, 2017
Assalamualaikum semua dan selamat sejahtera! Harini saya nak share cara mudah daftar akaun paypal secara Online. Percuma sahaja. Tak perlu bayar apa-apa untuk buka akaun paypal. Dan senang sangat nak buat akaun paypal ni. Hanya ikut step-step yang saya ajar di bawah nanti. Kalau beri concentration 100%, dalam beberapa minit pun boleh siap tau! Dan lepas siap tu, boleh lah beri emel paypal ni kepada orang yang nak transfer duit (USD) ke dalam akaun paypal kita ATAU kita boleh juga nak topup duit akaun paypal kita. Fungsi akaun paypal: akaun paypal ni biasa orang buat sebab mereka ada job/business yang melibatkan duit USD dollar $ atau kena bayar sesuatu dalam duit USD. So, akaun paypal adalah medium paling tepat dan paling sesuai untuk perkara yang melibatkan duit USD. Kalau setakat transfer duit Ringgit Malaysia, guna cimbclicks or maybank2u lagi mudah. Okay lah, jom ushar cara mudah daftar akaun paypal.

cara mudah daftar akaun paypal 


1. Pergi ke laman web rasmi Paypal https://www.paypal.com/my/webapps/mpp/home

Klik Sign up now.

cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)
cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)
2. Ada pilihan sama ada - Buy with PayPal (untuk orang yang terutamanya mahu beli secara online) atau Receive payments with Paypal (untuk orang dan perniagaan yang terutamanya hendak menerima bayaran). So, memandangkan saya berniat nak buka akaun PayPal untuk terima bayaran daripada orang selepas dah siap job (yang melibatkan $USD), saya pun pilih pilihan yang kedua tu. 

Then, klik Get Started.

cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)
cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)
3. Masukkan email address (e.g: sayidahnapisah65@gmail.com)

cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)
cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)
4. Get Started - Sign up for a Business account. Isi lah maklumat apa yang patut.

cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)
cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)
5. Business information - Tell us about your business. Contoh: individual, health and personal care, vitamins and supplements.

Then, klik Continue.

cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)
cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)
cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)
cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)

6. Please confirm your email address to activate your account. To do this, follow the instructions we sent to email address kita
cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)
cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)
 7. So, pergi la confirm emel untuk aktifkan akaun paypal kita. Klik Yes, this is my email address.

cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)
cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)
8. So, nanti kita akan dibawa ke page seperti bawah ni. So, masukkan lah password emel yang kita dah daftar tadi.

Then, klik Confirm Email Address.

 9. Business account setup - klik Account set-up > link your bank account.

cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)
cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)
10. Add a bank account in Malaysia.

E.g:
Country of bank : Malaysia
Bank name : CIMB BANK BERHAD
MEPS bank routing code : CIBBMYKL
Account number: 70XXXXXXXX

**klik SINI untuk tahu senarai semua NAMA BANK & MEPS BANK ROUTING CODE

cara mudah daftar akaun paypal secara Online (latest 2017)
add a bank account in Malaysia
sidenote: kalau dah logout, lepastu baru teringat nak masukkan maklumat akaun bank kita. Login > Balance > Bank > Link a Bank > Isi maklumat semua.

Kenapa nak kena masukkan maklumat akaun bank (CIMB/Maybank or else) di akaun PayPal?

Untuk memudahkan kerja kita bila nak withdraw duit dari akaun Paypal ke akaun bank kita. Iyelah, kalau nak simpan je duit USD dalam paypal buat apa kan? Mesti lah kita nak keluarkan dia dan guna untuk memanfaatkannya. So, kalau nak guna duit USD kat akaun paypal kita, mesti lah kena transfer dulu ke akaun bank kita. Macam mana cara nak withdraw duit paypal? Jom baca: Cara Mudah Transfer Duit Dari Akaun Paypal ke Akaun Bank.


Okayy, that's all. Hopefully entri ini membantu pada mereka yang zero knowledge /kurang jelas tentang cara nak daftar akaun paypal & cara withdraw duit dari akaun paypal ke akaun bank.

Goodluck! Daaa~ adios! Wassalam :)

You May Also Like

8 comments

  1. wah TQ TQ TQ ... macam tau2 je sis tengah cari info hal ni. Nak jana income online guna blog tp smua pakai paypal kitanya paypal xde lagi. lepas ni boleh terus signup :D terima kasih dik

    ReplyDelete
  2. good sharing sis..thanks
    http://www.sayidahnapisah.com/

    ReplyDelete
  3. waaa thanks share.nak buat nanti

    ReplyDelete
  4. Laaa camtu je ke,ingat susah sangat. Lepas ni bolehlah beli template blog banyak-banyak,kekekeke

    ReplyDelete
  5. Macam mana nak topap duit masuk ke akaun paypal?? nak kena ada akaun RHB bank saja ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. unfortunately yeap. RHB bank je dia terima.

      Delete
  6. mudah dan ringkas.. entri yg sngt berguna untuk smua.:)

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p