berapakah nilai website & domain anda? jom check!

by - February 10, 2018
Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Pernah tak calculate harga website atau nilai domain blog sendiri? Kita nak calculate tak tahu kan tapi ada beberapa website yang boleh tolong calculate untuk kita for free. I don't know adakah tepat atau tidak kiraannya tapi mungkin lebih kurang la kan hahaha.

What is my website worth?

Okay, for your information, cara sesuatu website atau nama domain itu dinilai adalah berdasarkan beberapa faktor yang penting contohnya seperti: Unique Daily Visitors (UV), Page Views (PV), Google Page Rank, Alexa Rank, Compete Rank, Backlinks, Social mentions on sites such as Twitter dan lain-lain. Maksudnya, harga website & nilai domain kita dikira dengan mengambil kira faktor-faktor tersebut.


berapakah nilai website & domain anda? jom check!

1. www.siteprice.org - website worth, domain value & website traffic

Sebelum ni, saya pernah check harga sayidahnapisah.com kat website $iteprice ni. Today, saya re-calculate balik untuk tahu the current value blog domain saya.

Pada tahun 2016, saya kira - $1,001.
Pada tahun 2017, saya kira - lebih kurang $2,000 macam tu.
Pada awal tahun 2018 ni, saya kira:

sayidahnapisah.com website worth is $ 7,259!
berapakah nilai website & domain anda? jom check!
sayidahnapisah.com website worth
berapakah harga website atau nilai domain anda? jom check!
Website info - sayidahnapisah.com
2. www.urlrate.com - Website Value Calculator | Website Worth & URL Appraisal Tool

Kali ni, lets check how much is sayidahnapisah.com worth di URLrate pula.

"The Number One URL rate, website value calculator and Domain Name Value appraisal tool that will allow you to collect vital information about your domain and website worth from various sources and make it available to the users PLUS 100% FREE Search Engine Submission to more than 220 Major Search Engines!" ~ Haa gituuu muqaddimah di website www.urlrate.com hahaa.

sayidahnapisah.com is worth $ 4,320.00!

berapakah harga website atau nilai domain anda? jom check!
website & domain - sayidahnapisah.com is worth..
Rating by URLrate.com - 2.5/5

"sayidahnapisah.com was registered 2 years 9 months ago. It has a alexa rank of #515,214 in the world. It is a domain having .com extension. It is estimated worth of $ 4,320.00 and have a daily income of around $ 18.00. Furthermore the website is generating income from Google Adsense. As no active threats were reported recently, sayidahnapisah.com is SAFE to browse."
traffic report
Website Info & Traffic Report - sayidahnapisah.com
Okayyy propa sangat daily income around $18 tu! hahaha. Blog saya tak sehebat tu lagi. Not yet. In the future ... aminnn hehe.

Kenapa tiba-tiba nak check berapa price website pula ni?

Ohhh.. semalam kat group AFB, Kak Eny (blogger www.enyabdullah.com) ada post tentang satu status ni berkaitan dengan domain. Jom baca dan moh le kita ambil iktibar.

cikguzamrud.com - Expired dan Terjual.

"Sejak tiga tahun yang lalu, saya jarang update blog. Dan saya tak ingat bila kali terakhir saya update. Mungkin 6 bulan lepas. Minggu ni, bila nk update blog, entry tak dapat publish. Rupanya domain cikguzamrud.com dah dibeli oleh buydomains.com. Saya buka yahoomail, rupanya banyak notification dari netkl network memaklumkan utk renew domain dan blog domain expired. (Saya dh tak guna yahoo mail, so tak buka la inbox)

Then saya contact admin netkl. Pihak mereka dah jual domain cikguzamrud.com sebab tak renew domain.

Seterusnya saya contact admin buydomains.com, kononnya saya berminat untuk beli domain cikguzamrud.com.... kurang dari 24jam, mereka reply...harga domain bernilai US$488. Memang tak mampu la sy nak beli. Almost RM2k. Admin buydomains kata, cikguzamrud.com is a premium domain, high quality web address, visible in search results, strong keywords and descriptor, good investment for bisness.

Walaupun dah lama tak update blog, bila hilang domain ni rasa mcm separuh nyawa hilang. Menyesal sangat tak update blog. Menyesal tak buka yahoo mail. Menyesal tak update email address dgn netkl. Kalau ada domain baru pun, or just pakai blogspot.com je, tetap tak sama.

Cikguzamrud.com tetap dihati.

Moralnya.. updatelah blog dan buka emel selalu hahaha."

Seram kan? Dan sedih kan? Serius sangat simpati pada beliau. Siapa yang tak sayang domain sendiri kan? Siapa yang tak sayang blog sendiri kan? Conclusion yang paling penting adalah.. renew lah domain setiap tahun. Kalau tak renew.. jeng jeng jeng haha. Merana badan.

Okay itu sahaja~ selamat berhujung minggu. Daaa~ wassalam :)

You May Also Like

13 comments

  1. wowwwww mahal tu. kalo convert pehhhhhh hehhe #salamperkenalan

    ReplyDelete
  2. Sedih pula ye cikguzamrud.com tu, blog macam rumah kita juga kan. Sayannggg..Kena update selalu juga nih. Thanks sharing this.

    http://www.aisyaharith.com/2018/02/basuh-kasut-sekolah-lebih-mudah-dan.html

    ReplyDelete
  3. Hana yg tak ada blog domain ni hanya mampu ber'Huhuhu T^T hahah! Nice sharing btw ^^

    ReplyDelete
  4. Nak cek utk buat apa? nak jual ke haha..

    Bagus juga lah, tambah sikit semangat bila domain semakin kuat dan mahal..boleh offer mahal sikit kalau nak jual kan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. uikk takdela nak jual. saje cek. untuk rasa lebih bersemangat untuk update dan tingkatkan blog hehehe.

      Delete
  5. tu la lepas baca kt grp AFB semalam terasa nak check jugak walau blog sendiri suam2 kuku..hehe

    ReplyDelete
  6. Hahahaa kene cuba ni.. Brplah agaknya nilai blog akak tu yek.. ekekkee

    ReplyDelete
  7. Domain kak ana masih baru katanya so harga jual murah lagi. Haha.

    Jemput join GA kak ana KC.
    www.anasuhana.com/2018/02/giveaway-travel-totebag-by-ana-suhana.html

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p