TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Caj Bersalin Hospital Kerajaan dan Hospital Swasta 2019

by - December 29, 2019
Caj Bersalin Hospital Kerajaan dan Hospital Swasta 2019 | Sekarang ni sana sini majlis kahwin. Ada juga yang buat majlis bertunang dan majlis nikah. Wedding nya tahun depan. Ada juga yang masih dalam perancangan (merisik/ melamar). Ada yang masih single macam saya ehemm. hahahaha. Ada yang Alhamdulillah.. udah pregnant! Sedang menjadi ibu mengandung omey omey baby bump tersergam indah di badan. Pada sesiapa yang mungkin tiada pengalaman sebelum ni (mengandungkan anak pertama), mesti nak yang terbaik untuk first baby newborn nanti kann. So, this is senarai caj bersalin di hospital kerajaan dan hospital swasta untuk tahun ni, 2019. Tahun depan; tahun 2020 adakah masih harga yang sama?

Wallahu'alam. Mungkin sama, mungkin berbeza sedikit.

Caj Bersalin Hospital Kerajaan dan Hospital Swasta 2019

caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta
caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta 2019 | gambar Google
I know 2019 lagi 2 hari je nak habis..

Saya share maklumat berkaitan caj bersalin for year 2019 untuk panduan pasangan suami isteri yang due, dijangka 'masuk' wad dalam masa terdekat atau awal-pertengahan tahun 2020. So that, mereka boleh lah sedia duit, kumpul duit jika terkurang atau dapat idea, merancang tempat/hospital yang bersesuaian dengan bajet masing-masing

Kang kalau plan last minit, baru nak cari.. susah juga kan. Kelam kabut nanti. Kang nak bayar, tak cukup duit, nayaaa!

Caj Bersalin Hospital Kerajaan 2019

caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta
caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta
caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta
caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta
caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta
caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta
caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta
caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta

Caj Hospital Swasta 2019

Sunway Medical Centre Maternity Package

-Normal/Vaginal: RM 3,500 - 4,500

-Cesarean (C Section): RM 6,500 - 9,000

Subang Jaya Medical Centre | SJMC Delivery Packages

-Normal/Vaginal: 7K (deposit 7K)

-Cesarean (C Section): 12,000

Author’s note: This is only an estimate, and may be higher or lower depending on the actual diagnosis and course of treatment, choice of bed, complications, etc.

Gleneagles Kuala Lumpur

-Normal/Vaginal: 5,000 - 7,500 (deposit 5K)

-Cesarean (C Section): 8,000 - 11,500 (deposit 8,000)

Notes: This cost excludes any type of complications. This does not constitute a package and may vary with room type and other arising medical conditions.

Tung Shin Maternity Package

-Normal delivery – RM 3,500 ( inclusive of ward charges for mother and baby).
-Vacuum delivery – RM 4,000
-Epidural in labour –RM 4,300
-Caesarean Section from failed vaginal birth - RM 7,000.

Thomson Hospital Kota Damansara
(formerly known as Tropicana Medical Centre)

-Normal/Vaginal: 4K - 6K

-Cesarean (C Section): 8K - 12,K

Notes: Fee will be charged as per service provided and per item/medication used during the delivery and stay in the hospital.

KPJ Damansara Specialist Hospital

-Normal Delivery
-Epidural, 3D2N (Double Room) — RM6,000

Prince Court Medical Centre Maternity Package

-Normal Delivery
No drugs, 3D2N (Single Room) — RM9,000
No drugs, 2D1N (Single Room) — RM7,000

-Epidural, Circumcision for Baby, Baby in Photo Therapy, 5D4N — RM18,000

-Cesarean Delivery
4D3N (Single Room) — RM12,000
4D3N — RM12,900

KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital

-Maternity Package Single Bed - RM 3500.00
-Maternity Package 2 Bedded - RM 3000.00
-Maternity Package 4 Bedded - RM 2500.00

Assunta Hospital

-Normal Delivery
No drugs, 3D2N (Single Room) — RM5,800

Hospital Kuala Lumpur (HKL)

-Normal Delivery
No drugs, 2D1N — RM60+

UKM Medical Centre (HUKM)

Normal Delivery — RM240

Cesarean Delivery
4D3N — RM1,800

Emergency Cesarean Delivery (Private Wing)
Pitocin (induce), Epidural, Gas, General Anaesthesia (GA), With forceps, 3D2N (Single Junior Suite Room) — RM8,200

Hospital Putrajaya

Cesarean Delivery
4D3N — RM1,200

Emergency Cesarean Delivery
With Bilateral Tubal Ligation, Baby in NICU for 10 Days, Total Hospital Stay 24 Days — RM3,800

Normal Delivery (FPP)
With vacuum, 4D3N — RM1,300

Columbia Asia (Setapak)

Normal Delivery
Pitocin (induce), Pethidine, 3D2N — RM3,000+

Columbia Asia PJ

Normal/Vaginal: 4,000 - 6,000
Cesarean (C Section): 6,000 - 11,000

Columbia Asia (Puchong)

Normal Delivery
No drugs, 1N (Double Room) — RM3,000
Emergency Cesarean Delivery
3D2N (Single Room) — RM9,500

Columbia Asia (Bukit Rimau)

Normal Delivery
No drugs, 2D1N (Double Room) — RM3,500

Columbia Asia (Balakong)

Normal Delivery
No drugs, 2D1N (Double Room) — RM4,000

Cesarean Delivery
3D2N (Single Room) — RM8,000

Avisena Hospital
Gambar kredit to Farisyun
caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta
caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta
Andorra
caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta
caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta
Columbia Iskandar Johor 2019

Package Price: RM3,999 (2 days 1 night)
Package Price: RM8,388 (3 days 2 night)

Service situ 5 star!

PPUM+KK or PPUM+private.
it is Estimate cost : normal delivery cost RM1500+ and Cesarean cost RM2500+

UMSC Maternity Package
Estimated cost : Normal delivery RM4,000 and Cesarean RM8,000

Hospital Wanita & Kanak-Kanak Naluri Wangsa Maju
caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta
caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta
KPJ SENTOSA KL

PACKAGE SIAP FREE DENGAN CAR SEAT LAGI!
caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta
caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta
KPJ KLANG charges delivery packages
caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta
caj bersalin hospital kerajaan dan hospital swasta
"Tak silap saya ada kelebihan untuk yang rajin derma darah? Free atau dapat discount/diskaun.

Bila mula derma darah akan dapat buku. Buku tu kita bawak untuk rekod tiap kali kita derma darah. So balasan untuk tu diberi mengikut kekerapan kita derma darah. Lagi banyak lagi bagus 'saguhati' diberi KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia).

Usually written at the back of the ‘red book’ that you have to keep so everytime you donate blood they will put a date in the book as a record."
keistimewaan penderma darah
keistimewaan penderma darah mendapat rawatan percuma
Sumber: twitter

List hospital swasta di atas ni hanya sebahagian sahaja yew. Yang selebihnya; seperti Pusrawi KL dan sebagainya, boleh lihat di laman web.

Moga bermanfaat!

Till next time, daa~ wassalam! :)

You May Also Like

4 comments

  1. Hurm,, berangan la nak bersalin kat swasta. Impian tu nak bersalin kt addorra. ^^

    ReplyDelete
  2. Selama ni bersalin kat hospital kerajaan. Setiap kali mengandung, memang niat nak bersalin kat hospital daerah ja. Melainkan anak sulung bersalin kembar, kena jugak pi ke hospital alor star 😔

    ReplyDelete
  3. harga di hosp. swasta memang wowwwers sangat ! my sis haritu masuk swasta, almost 10K jugak rasanya

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p