TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Resepi Pancake Mudah, Simple, Gebu Lembut ala pancake McD!

by - December 19, 2019
Resepi Pancake Mudah, Simple Gebu Lembut ala pancake McD! | Siapa peminat tegar pancake angkat kakiiii~! hahaha. I'm not a fan of pancake but I'm not hating it either. Pancake mcd pun den tak pernah rasa sebenarnya muahaha. Korang dah try? Sedap kah? Nampak dari segi visual macam sedap mengancam menggoda dan menarik.

Tapi.. kalau korang nak buat sendiri pun bolehhh. Tara hal.

Buat kat rumah mungkin lebih mudah dan jimat kos. Nak buat banyak banyak berdozen keping pun boleh, nak bawa bekal ke kerja, breakfast untuk anak atau malam nak dinner ringan ringan dengan yang tersayang, haa pun boleh.

Kot kot laa nak ubah 'angin' sikit, asyik pekena lempeng, tetibe tekak Melayu nak rasa lain sikit. Boleh cuba resipi pancake mudah simple kacang goreng ni. *acahhh cerita macam pernah buat kannn, padahal baca recipe orang je hahaha.

Resepi Pancake Mudah, Simple, Gebu Lembut ala pancake McD!

resepi pancake mudah simple
resepi pancake mudah simple gebu lembut ala pancake mcd
resepi pancake mcd mudah simple
resepi pancake mudah simple
Resepi ni purely and genuinely from Amalina ni sendiri. Gambar gambar bawah ni pun adalah milik peribadi dia. Saya just sharing is caring je hehehe.

"Jom share resepi pancake lembut, gebu. Sesuai untuk bekpes uollls!"
resepi pancake mudah simple
resepi pancake mudah simple gebu gebas
Bahan-bahan:
1 biji telur
1/2 sudu makan baking powder
1 sudu makan gula kastor
Sukatan cawan tepung gandum - 3/4
1/2 cawan fresh milk

Cara-cara membuatnya:

1. Campur semua bahan, kacau sampai aduanan tak berketul.
2. Panaskan kuali non stick. Kalau takde kuali non-stick (tak melekat), sapu butter then lap guna kitchen towel.
3. Guna senduk then tuangkan adunan tadi ke atas kuali.
4. Bila permukaan dah ada bubble gitu, boleh balikkan dia. (flip)

Siap!

Makan dengan madu dan butter. Kalau ada strawberi lagi sedap!

Nak guna chocolate spread pun boleh! Ikut la selera. Selamat mencuba. Satu adunan dapat 6 keping okayyy~
resepi pancake mudah simple
resepi pancake mudah simple dan cepat
resepi pancake mcd
resepi pancake mudah simple dan cepat ala mcd
sukatan cawan buat ancake
resepi pancake mudah simple dan cepat
cara buat pancake sedap
cara buat pancake sedap mudah dan cepat
Kalau tengah lapar, nampak pancake ni hmmm rasa macam nak terkam je gambar tu HAHAHAHA.

Okaii selamat men-tryy! *jangan ajak saya try sekali, entah bila kang buatnya kekeke.

Till next time, daaa~ wassalam! :)

You May Also Like

9 comments

  1. boleh buat untuk sarapan esok ni. yummy!

    ReplyDelete
  2. Sedap nih, makan dengan peanut butter pun layan 🤤

    ReplyDelete
  3. Silakan buat & hantar gambar okeh 😂

    ReplyDelete
  4. Samalah kita. Saya pun tak pernah try pancake McD.

    ReplyDelete
  5. belum penah makan lagi la pancake ni. tapi kalau peknga hat orang kedah tu, dok selalu makan. hahaahhaa

    ReplyDelete
  6. waa nak cuba lah nanti.. mmg nampak gebu tu

    ReplyDelete
  7. Terima kasih bagi idea untuk breakfast pagi besok! Hihik 🤭😘

    ReplyDelete
  8. senang je nak buat pancake ni :D

    https://mylittlestoryi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. ow sha sllu buat xltk fresh milk..ok bsok try..sdp ni..tq resepinya

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p