Duit BPN Bujang & Isi Rumah B40 Fasa 1 dah masuk akaun bank! - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Saturday, April 11, 2020

Duit BPN Bujang & Isi Rumah B40 Fasa 1 dah masuk akaun bank!

Duit BPN Bujang & Isi Rumah B40 Fasa 1 dah masuk akaun bank! | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! A we all know.. Bujang B40 (pendapatan bulanan RM2,000 ke bawah) & isi rumah B40 (RM4,000 ke bawah) akan mendapat Bantuan Prihatin Nasional (BPN) RM800 dan RM1,600 respectively. Tapi takdelah dapat sekaligus. Akan ada Fasa 1 dan Fasa 2. Pembayaran for fasa 1, akan dapat bulan April 2020. Meanwhile, fasa 2 akan diberi pada Mei 2020 bulan depan. And for this month, dah check dah? Duit BPN bujang dan isi rumah b40 dah masuk akaun bank saya dan umi saya! Ohyeahhh~!

Bagi yang mencari jawapan for: bpn bujang semakan, bpn bujang 2020, bpn bujang b40, bpn bujang dapat berapa, bpn bujang lhdn, bpn bujang tidak bekerja, bpn bujang bila dapat, bpn bujang tiada akaun bank, bpn bujang umur, bpn bujang bekerja sendiri, bpn bujang rm800... you may find it in this article! Hee.


Duit BPN Bujang & Isi Rumah B40 Fasa 1 dah masuk akaun bank!


Saya saja saja je check akaun bank CIMBClicks semalam. Tengok tengok... eh! Ada RM500.00 dari BSH BPN FASA 1 (untuk bujang)!

Bila tengok tarikh masuk bila.. ohh 9 April rupanya.
duit bpn bujang isi rumah b40 fasa 1 dah masuk akaun bank
duit bpn bujang b40 fasa 1 dah masuk akaun bank
For isi rumah B40, saya check akaun cimb umi saya. Tadi baru je tengok. Rupanya dah masuk petang semalam 10 April haha. Tak perasan pula. Takde notification or message pun. Kena check sendiri.

Nasib baik boleh semak online je. Tak perlu nak pergi mesin ATM untuk tengok dah masuk ke belum.
duit bpn bujang isi rumah b40 fasa 1 dah masuk akaun bank
duit bpn isi rumah b40 fasa 1 dah masuk akaun bank
Yang untuk kategori B40 tapi belum dapat lagi tu, mungkin boleh tunggu sehingga 12 April. Sebab saya akaun cimb. Ada je orang lain yang cimb juga tapi masih belum dapat lagi. Takpe tunggu. Nanti ada masuk tu inshaaAllah.

Kalau bank lain such as maybank, bank islam, RHB, BSN, Ambank, Public Bank and other account, i don't know. not sure. Ada sesetengah yang dah dapat, ada yang belum. Takpe. Sabau sabau.

Pembayaran bpn ni dibuat secara berperingkat. so tarikh dan bila dapat masing-masing tu ada yang tak sama.

Kalau rasa lamaaa sangat tu tapi still tak dapat. boleh buat semakan status dulu. Lulus atau tidak. Kena buat permohonan baru atau tidak.

Cara Semakan BPN 2020 | Cara Semak Online Status Bantuan Prihatin Nasional


Senang je nak semak status BPN. Just pergi ke web sini: https://bpn.hasil.gov.my/.

Masukkan no. IC, klik Cari.

Then masukkan captcha. Klik Semak. Akan keluar status kita dan berapa jumlah duit bantuan akan kita dapat.
cara semak status bpn bujang isi rumah
cara semak status bpn bujang isi rumah
cara semak status bpn bujang isi rumah 2020
cara semak status bpn bujang isi rumah 2020
cara semak status bpn bujang isi rumah 2020
cara semak status bpn bujang isi rumah 2020
Tempoh pembayaran B40 fasa 1 bujang dan isi rumah akan terima pada minggu ini 6 - 12 April 2020.

Ibu tunggal, janda, duda yang ada anak 18 tahun ke bawah akan dapat bayaran RM800 BPN fasa 1.

M40 isi rumah (RM4,001 hingga RM8,000) dan bujang M40 (RM2,001 - RM4,000) akan start diagihkan minggu depan pula 13 - 15 April 2020.

Tapi yang lawak + terkejut nya, ada certain orang yang under kategori M40 bujang & isi rumah tapi duit dah masuk akaun dah minggu ni hahaha. Rezeki rezeki.

Kaedah pembayaran:
- bayaran akan dibuat secara terus ke akaun bank berdaftar di bawah data Bantuan Sara Hidup (BSH) dan data percukaian Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM).

Takde akaun bank seperti cimb atau maybank atau akaun bank tidak aktif?

its okay. pembayaran untuk penerima BPN yang tidak mempunyai akaun bank akan dibuat secara tunai selepas tamat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Tapi untuk yang akaun bank tak aktif, saya tidak pasti. Ada yang kata kena buat permohonan baru. Kalau nak confirmation, boleh call pihak LHDN.

Tempoh permohonan baharu dan rayuan BPN dibuka dari 1 - 30 April 2020.
pembayaran duit bpn bujang isi rumah 2020
pembayaran duit bpn bujang isi rumah 2020
pembayaran duit bpn bujang isi rumah 2020
pembayaran duit bpn bujang isi rumah 2020
tarikh pembayaran duit bpn bujang isi rumah 2020
pembayaran duit bpn bujang isi rumah 2020
pembayaran duit bpn bujang isi rumah 2020
pembayaran duit bpn bujang isi rumah 2020
pembayaran duit bpn bujang isi rumah 2020
pembayaran duit bpn bujang rm2000 ke bawah 2020
pembayaran duit bpn bujang rm2000 ke bawah
pembayaran duit bpn bujang rm2000 ke bawah
pembayaran duit bpn bujang rm2000 ke bawah
pembayaran duit bpn bujang rm2000 ke bawah
Bagi mereka yang belum berdaftar, permohonan baharu boleh dibuat mulai 1 April 2020 menerusi laman web rasmi LHDNM: www.hasil.gov.my.

Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi pihak Kementerian atau LHDNM melalui nombor nombor telefon atau saluran saluran berikut:

KEMENTERIAN KEWANGAN

03-88829080 / 03-88829087 / 03-88829191 / 03-88824565 / 03-88824566
(Jam 9 pagi - 5 petang / Ahad - Jumaat)
Email: bsh@treasury.gov.my / pre2020@treasury.gov.my
Telegram: PRE PRIHTIN
Facebook: Kementerian Kewangan Malaysia

LHDNM

1-800-882-747 / 03-8911 1000
(jam 9 pagi - 5 petang / Ahad - Jumaat)

'Siapa' bujang yang layak dapat BPN ni?

- berumur 21 tahun ke atas. for students, akan dapat bantuan khas RM200 tak silap saya.

- ada 2 kategori untuk bujang. pendapatan bulanan RM2000 ke bawah and another one is RM2001 - RM4000.

- tak kira lah anda kerja sendiri ke, atau kerja di syarikat kerajaan mahupun swasta, atau berniaga kecil kecilan atau menjadi agen, dropship dan sebagainya.. its okay. boleh dapat. yang tidak berkerja tu tak silap saya boleh jatuh dalam kategori gaji bawah 2k. kalau nak confirmation.....


boleh buat semakan dulu. kalau semak status BPN, tak lulus ke.. don't worry. boleh buat permohonan baru. ok?

Macam dalam kes saya, pihak LHDNM sendiri yang beri message memaklumkan bahawa saya lulus terima bantuan prihatin nasional. so saya tidak perlu buat semakan atau permohonan baru.
tarikh bayaran duit bpn bsh lhdnm 2020
tarikh bayaran duit bpn bsh lhdnm 2020
Mungkin sebab data saya memang dah ada. Dari brim dan bsh bujang (yang mula mula dapat one-off RM300 tu). Tu yang secara automatik saya dapat BPN ni. Tak perlu apply pun.

LHDNM juga inform bahawa bayaran BPN akan dikreditkan ke akaun bank mulai 6-12 april. And suruh duduk rumah je time PKP ni hahaha.
tarikh bayaran duit bpn bsh lhdnm 2020
tarikh bayaran duit bpn bsh lhdnm 2020
tarikh bayaran duit bpn bsh lhdnm 2020
tarikh bayaran duit bpn bsh lhdnm 2020
Alhamdulillahh. Lepas lah den nak bayar bil internet maxis & Yes 4G untuk bulan lepas dan bulan ni hehe.

Thank you kerajaan bantu beri duit poket time tengah takde job sebab covid19 pkp ni.

Okay itu sahaja, till next time, daa~ wassalam! :)

3 comments:

  1. Saya tak dapat notis apa pun,tapi bila semak mmg LULUS sbb BSH dapat,tengok2 dlm akaun ada duit dah masuk. phewww...lega.

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah..rezeki buat org bujang kann

    ReplyDelete
  3. wahhhh cepat juga duit masuk.. alhamdulillah, ada lah juga duit poket sikit..

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p