Trafik Blog April 2020 | UV, Pageviews (PV) hampir 200K! + tips ~ sayidahnapisahdotcom Trafik Blog April 2020 | UV, Pageviews (PV) hampir 200K! + tips ~ sayidahnapisahdotcom

TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Trafik Blog April 2020 | UV, Pageviews (PV) hampir 200K! + tips

by - May 02, 2020
Trafik Blog April 2020 | UV, Pageviews (PV), BR, Search Keywords + tips | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Sempena meraikan 'kejayaan' Sayidah Napisah menulis entri blog paling sedikit pada bulan lepas, kita pun update lah trafik blog April 2020. Hahaha. Tapi memang sikit punnn! Tak sampai 8 entri pun okayy ish ish ishhh. Takpew takpewww, past is past. Buang yang keruh, ambil yang jernih. Tibee haha. Okay jom tengok trafik blog sayidahnapisah.com bulan lepas including jumlah UV (unique views), PV (pageviews), BR (bounce rate), bilangan entri, top search keywords & top 20 entri hits + popular paling dicari ramai di enjin carian seperti Google, etc.

Is it worst performance since I updated so little? Hmm lets see~


Trafik Blog April 2020 | UV, Pageviews (PV), BR, Search Keywords


UV: 39,469
PV (from Google Analytics): 104,028
PV (from Dashboard Blogger): 192,943
BR: 15.53%
trafik blog april 2020 sayidah napisah
trafik blog april 2020 sayidah napisah
trafik blog april 2020 sayidah napisah
trafik blog april 2020 sayidah napisah
Serius.. I'm so surprised to see that my blog's traffic for last month was so sooo good! Yelah, saya just update 7 entri je bulan lepas. And I was expecting my pageviews will be bad, worst and decrease tremendously. But....

What I got is... my PV nearly 200K! WHOAAA~ Alhamdulillah~! Speechless, happy, proud, grateful + little bit disappointment of myself sebab update sikit je bulan lepas :(
trafik blog april 2020 sayidah napisah
trafik blog april 2020 sayidah napisah
Tapi.. Macam mana boleh jadi macam tu ek?

Macam mana trafik blog PV boleh dapat lebih 150K?


Bayangkan... bulan Februari saya update 44 entri and the total pageviews for that month near 130K. Tapi untuk bulan lepas, saya update 7 entri and the views hampir 200K. Why? What's the reason? Ada buat magic ka?

Adakah sebab makin kurang entri, makin bertambah pageview? Adakah sebab tak update blog memberi result yang baik kepada carian blog di google?

Tak tak. Bukann. Jangan follow hypothesis makin kurang update entri, makin meningkat trafik blog. Jangannn hahaha.

So.. why?

Lets see these first.. 

Search Keywords (last month):

amazon
http://www.sayidahnapisah.com/2019/04/cara-kecilkan-saiz-gambar-jpeg-png-dan-pdf.html?m=1
cara guna facial valet
aneka kuih muih tradisional melayu
bsh 2019 tuntutan rm100
https://bsh.hasil.gov.my/logmasuk.aspx
kayu keramat
anu matematik
bpn.hasil.gov .my
search keywords blog april 2020 sayidah napisah
search keywords blog april 2020 sayidah napisah
MY TOP 20 ENTRI BLOG HITS, POPULAR, MOST-SEARCHED AT GOOGLE (April 2020)

1. resepi kuih kayu keramat terengganu
2. 105 instagram story template for free
3. cara kecilkan saiz gambar (jpeg, png) dan pdf file
4. cadangan doa sebelum berbuka puasa
5. silibus baru matematik tingkatan 4 2020 (dskp kssm) & topik math form 5
6. 70 instagram story template new year 2020 free
7. resepi salad buah mudah dan sedap
8. hajat di hati nak buka akaun maybank tapi tidak kesampaian
9. koleksi 20 resepi nasi goreng mudah dan sedap
10. same with no.5
11. koleksi resepi biskut raya alina ina
12. 159 idea alasan tak datang kerja
13. resepi mi kuah tulang pekat sedap
14. aneka resepi kuih muih tradisional melayu
15. sama dengan no.3
16. sama dengan no.1
17. ...... unknown haha
18. koleksi resepi western food (masakan barat)
19. cara daftar cimbclick online (2019) | buat akaun cimbclicks mudah
20. 96 instagram story highlights cover free wallpaper
top entri blog popular april 2020 sayidah napisah
top entri blog popular april 2020 sayidah napisah
top entri blog popular april 2020 sayidah napisah
top entri blog popular april 2020 sayidah napisah
top entri blog popular april 2020 sayidah napisah
top entri blog popular april 2020 sayidah napisah
Berdasarkan search keywords and entri yang 'hot' pada bulan lepas,

- resepi kayu kamat ganu, idea alasan tak datang kerja, buka akaun maybank & silibus baru matematik form 4 & 5 tu memang dah popular sejak sebelum sebelum ni lagi.

- cara kecilkan saiz gambar dan fail pdf maybe ramai search sebab bila duduk rumah banyak mengadap lappy, phone. Surf internet. Para pelajar sekolah, student kolej/matrik/universiti buat assignment, homework. Nak send email atau upload gambar/file perlu in size yang kecil. Kalau besar tak 'muat' dan tak diterima.

- cadangan doa sebelum berbuka puasa: obviously ramai search sebab nak berdoa di salah satu waktu mustajab untuk berdoa (sebelum masuk waktu berbuka azan Maghrib).

- resepi biskut raya, nasi goreng, kuih muih tradisional, western food, salad buah, mi kuah tulang.... pada pendapat saya, entri ni 'naik' sebab masuk bulan Ramadan + nak dekat Raya. so, ramai lah orang search resipi untuk dibuat menu/dessert sahur, berbuka + buat kuih raya sendiri kat rumah memandangkan PKP ni orang risau/ tak boleh keluar nak menjual-beli.

- instagram story template & instagram story highlights cover wallpaper... yeah as we see, time PKP just #StayAtHome banyak masa terluang untuk membuat story IG, 'cantikkan' highlight story ig sendiri.

- cara daftar cimbclicks online makin mendapat tempat di 'hati' Google maybe sebab ramai yang menjadi online seller di Shopee terutamanya. so customers kebanyakannya ada akaun cimb & maybank. so sebab tu lah hehe.

KESIMPULANNYA? + TIPS

Bulan lepas, pageviews blog saya yang comel ni tinggi bukanlah disebabkan saya kurang update tetapi... sebab entri-entri yang saya banyak update dulu dulu 'naik' dan makin melekat di carian Google.

Kalau tengok kat atas, tarikh/tahun entri entri tu semua yang lama lama. 2017, 2018, 2019. Haa 2016 pun ada. 4 tahun yang lepas tuu. 2020 ada satu je. Tu pun Januari 2020; awal tahun.

Maksudnya (a.k.a tips) di sini.. update lah entri/ artikel banyak-banyak; tak kisah nak update apa (kalau boleh elakkan entri yang boleh bawa 'mudarat' dan kesan 'tidak enak' pada kita di dunia dan di akhirat inshaaAllah). Dia umpama... Kalau orang yang update banyak entri pun bukan SEMUAnya hits dan popular di google kan? Habistu kalau kes yang tulis entri blog ciked ciked ciked ni acamno pula? Haa gitulah konsepnya.

Selain tu, cuba kaut ilmu macam mana cara nak tingkatkan views blog dan apply kan & last but not least.. don't ever give up because it takes time. It takes time untuk entri tu 'naik' di search engines.

Saya pegang tips yang ni.. Usaha, usaha,  rajin, rajin, usaha, usaha, rajin usaha, sabar sabar dan doa doa. InshaaAllah ada hasilnya. Hard work + skill never betray us.

So kalau ada yang tanya apa tips, apa rahsia pageviews tinggi.. Itulah jawapan saya hehee.

Saya share trafik blog di atas bukan nak berbangga tapi lebih kepada nak share pencapaian (for personal) dan berkongsi tips + beri semangat pada blogger lain yang mungkin sekarang ni takde mood nak meng-update atau dah putus asa sebab views blog tak naik naik.

Its okay. Never too late to do something. Better late than never right? :)

Mungkin ada yang kata.. "ermm blog saya update personal je. pasal hidup sendiri, keluarga". it's okay. entri personal pun boleh meletup. siapa kata enggak bisa? hahaha. Boleh baca entri saya tentang tu di sini: TIPS BLOG cara buat entri personal 'laku keras' sampai beribu pageviews!

Dan jika tiada idea atau taktahu nak start menulis dengan topik apa, mungkin boleh clear up your mind after read this entry: dari mana dapat idea untuk tulis banyak entri blog?

Atau rasa macam ada je idea dalam kepala tapi rasa macam stuck, taktahu nak 'cakap' apa dengan lebih lanjut, tak tahu nak tulis point 'anak anak' kepada point utama apa.. you can read this: macam mana nak kembangkan isi sesuatu content entri blog? try these tips..

Moga ianya membantu. Moga bermanfaat!

Yang baik semuanya dari Allah of course, yang buruk datang dari saya sendiri yang comel ini ehem. Muehehe.

P/s: Mungkin ada yang wondering.. "mesti duit Adsense kencang niii". Dok ehhh. Mana ada. Sikit je. Serius sikit! haha. Maybe sebab tak banyak update entri + kurang blogwalking kann but.. Gwenchana ( = its okay)! Salah sendiri kihkih.

Okay itu sahaja, till next time~ daa wassalam! :)

BACA JUGA:

You May Also Like

18 comments

  1. kat mana nak tengok pageview semua tu ea?heheh sbb AD punya macam tak details je

    ReplyDelete
  2. Wah terbaik.. Amazon tu pun keywords ke blog mama.tapi belik juga mcm.mana kaitannya tu.. jemput join segment mama.ye KC

    ReplyDelete
  3. Hebat KC.. Nanti akak nak buat tips yang KC kongsikan ni

    ReplyDelete
  4. wahhh hebat-hebat. Tq kongsi tips :)

    ReplyDelete
  5. Tahniah, Kak Sayidah. Semoga lebih berjaya lagi dalam dunia blogging.

    ReplyDelete
  6. Saya singgah sini. Salam kenal 🖤

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah Tahniah dan terima kasih share tips

    ReplyDelete
  8. Dahsyat la KC. Akak suka cara KC perincikan pasal trafik KC ni mai dari mana banyak2 macam ni. Sebab noob like me, boleh belajar macam mana nak naikkan PV macam KC

    ReplyDelete
  9. Tahniah KC. Tq bagi tips n idea tulis entry blog.

    ReplyDelete
  10. hebat kc, msti ads pun masyukk ni

    ReplyDelete
  11. tahniah!!!
    aida jeles yg positif tau.
    tq for the advice.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p