http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

PUASA SUNAT 9 MUHARRAM & 10 MUHARRAM 1438H - 10&11 OKTOBER 2016

By 10:28:00 PM ,

Sebenarnya saya lupa esok, 10 Oktober 2016 adalah 9 Muharram 1438H dan lusa , 11 Oktober 2016 adalah 10 Muharram 1438H. Umi den yang ingatkan harini. So, apa nak buat kalau hari bertarikh 9&10 Muharram tiba? Kita sebagai umat Islam boleh la ber puasa sunat 9 muharram & 10 muharram. Jika 9 Muharram, Hari Tasu'a. Jika 10 Muharram, Hari Asyura :)


PUASA SUNAT 9 MUHARRAM & 10 MUHARRAM 1438H - 10&11 OKTOBER 2016


Ustaz kat Radio Ikim.fm kata .. kena puasa pada 9 &10 Muharram. Jika puasa pada 10 Muharram sahaja, ianya menyamai orang Yahudi di mana orang Yahudi hanya berpuasa pada 10 Muharram sahaja.


Niat Puasa Sunat Hari Tasu'a (9 Muharram)


PUASA SUNAT 9 MUHARRAM & 10 MUHARRAM 1438H - 10&11 OKTOBER 2016
niat puasa sunat 9 muharram - puasa sunat tasu'a
Niat Puasa Sunat Hari Asyura (10 Muharram)


PUASA SUNAT 9 MUHARRAM & 10 MUHARRAM 1438H - 10&11 OKTOBER 2016
niat puasa sunat hari Asyura - puasa sunat 10 muharram

So, siapa yang berkelapangan esok dan lusa, moh le puasa. 
Tapi siapa yang tak boleh nak puasa atau ada hal/masalah yang tak boleh dielakkan ke, takpelah tak puasa. 
Sunat kan. Sunat ni kalau buat, dapat pahala. Kalau tak buat, tak dapat apa-apa hehe.

Selamat berpuasa Sunat Hari Tasu'a dan Hari Asyura! :)

You Might Also Like

3 comments

  1. Slmt Berpuasa..sygnya tak dpt nk buat..kesihatan tak mengizinkan..huhu

    ReplyDelete
  2. Untunglah sape2 yang boleh berpuasa ... 😭

    ReplyDelete
  3. bertuahnya siapa yg dapat puasa...
    Tak dapat puasa...tgh cuti...

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.