Search This Blog

Badak Berendam Pandan

By 8:00:00 PM ,

Boring badak berendam warna putih? Takde hal lah. Jangan tak tahu badak berendam ada versi warna hijau tau. Badak berendam pandan namanya (sesuka hati aku je beri nama tu haha). Nama officialnya bukan badak berendam pandan ye. Saya main bubuh je nama yang agak-agak sesuai haha.

Badak Berendam Pandan


Badak Berendam Pandan
Badak Berendam Pandan

Kenapa badak berendam pandan?

Sebab masa kita nak buat doh tepung tu, kita masukkan air tapisan daun pandan yang telah dikisar (blend) ke dalam tepung. Then gaulkan sama-sama. Tu yang jadi warna hijau tu.

bahan badak berendam
Badak Berendam Pandan

cara buat badak berendam
Badak Berendam Pandan

kuih badak berendam
Badak Berendam Pandan

bentuk badak berendam
Badak Berendam Pandan

badak berendam bulat
Badak Berendam Pandan

badak berendam santan
Badak Berendam Pandan

badak berendam tapis santan
Badak Berendam Pandan

resepi badak berendam
Badak Berendam Pandan
Yelaa kan. Mana laa tahu kot kot rasa jemu or biasa biasa je badak berendam warna putih, haaa boleh la try yang versi pandan ni haha.

Atau.. jiran or saudara bagi daun pandan tapi tak tahu nak buat apa selain daripada untuk masak nasi lemak&air sirap&many else, boleh la buat badak berendam warna hijau versi pandan.

Tapi rasa dia sama je sebenarnya dengan yang warna putih haha. Warna dia je yang lain. Dari segi taste, it is the same.

kukus badak berendam
Badak Berendam Pandan

masak badak berendam
Badak Berendam Pandan

badak berendam
Badak Berendam Pandan
Oraitt, kalau nak cuba.. boleh tengok resepi badak berendam mudah dan sedap di SINI. Tapi kat situ badak berendam yang normal. Cuma kalau nak buat badak berendam yang pandan ni.. just tambah je (as I said in 2nd paragraph) air tapisan daun pandan yang telah diblend hancur.


Okay goodluck kay! ;)

Baca juga:

You Might Also Like

12 comments

  1. Kuih badak berendam ni wajib beli masa bulan puasa. Kalau dpt yg sedap memang asyik makan masa berbuka.

    ReplyDelete
  2. echa suka makan kuih yg ada gula melaka niiii

    ReplyDelete
  3. Bestnyer, bulan puasa kuih2 camni memang wajib. ☺

    ReplyDelete
  4. Pernah buat sekali.. tp mcm fail tang gula ada parut kelapa tu.. jadi keraihhhh..

    Jemput singgah ke blog MamaJue

    ReplyDelete
  5. Assalam..
    Tengok kuih ni terus rasa bulan posa dah ni...sedapnya lahai..

    salam kenal dr LiNa Pg (Teratak Mutiara Kasih)

    ReplyDelete
  6. eh . bulan puasa nak dekat. tunjuk kuih pulak. hahahhaha mcam dah puasa rasanya. tak pernah kot rasa kuih ni lagi

    ReplyDelete
  7. waw.. tapi kenapa macam xpenah makan je ni... kena cuba nih..

    ReplyDelete
  8. Nampak sedappppp.suka kalau ada pandan mesti wangi kan

    ReplyDelete
  9. Time bulan puasa Mrs. A rajin jugak membeli kuih badak berendam ini biasa color putih jer...

    ReplyDelete
  10. 0o0ooo cenggini rupenye badak berendam.. hahaha.. tak penah tau rupanya kak cik.. ni baru tau.. :)

    ReplyDelete
  11. Serius kuih fav mai ni, masa ramadhan wajib cari kat bazaar sebab mak taknak buat, hahahaha.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

Newsletter

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.